”Min svärmor fryser ut mig”

Läsarna och Eva Rusz ger råd i relationsakuten

Foto: Jupiter Images
Jobbig jul Anna-Mia räds inför att fira julen med svärmor. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Mannen blir som ett barn när han möter mamma.

Svärmor passar på att ge sin son favörer.

– Om det händer ett par gånger om året, vad gör väl det? säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz och ger Anna-Maria ett råd: ta det inte personligt.

Foto: Foto: Jupiterimages
Kommunicera i stället för att bli arg!

Att svärmor uttrycker sig som hon gör kan bero på gammal vana snarare än elakhet. Men Anna-Maria väljer att enbart fokusera på det negativa och att ta allting personligt, säger Eva Rusz.

Hon har mycket ”katastroftänk”, som om svärmor skulle vilja henne illa. Faktum är att den enda som kan tina upp de frostiga relationerna med svärmor är Anna-Maria själv. Hon måste ta ansvar för sina tankar och inte klandra svärmor.

Att svärmor skulle insinuera att sonen valt fel fru är Anna-Marias fantasier, tror Eva Rusz.

Hon ska sätta sig ner och prata med svärmor i stället för att dra slutsatser. Svärmor längtar förmodligen lika mycket efter barnbarn som hon själv längtar efter att bli med barn.

Bli vän med henne

Eva Rusz tycker att brevskrivaren borde ha överseende med svärmor den korta tid de är tillsammans.

– Problemet ligger i Anna-Marias föreställningsvärld. Hon personifierar problemet. Istället måste hon fråga sig själv: vad spelar det för roll om mannen regredierar på julafton och vad gör det att svärmor tar hand om honom som ett litet barn två dagar om året?

Två dagar då dessutom många svenskar känner sig som mest ensamma och isolerade.

I en undersökning av dejtingsajten Match.com inför förra julen, där 2 000 personer i åldrarna 18-65 år svarade på hur de firar jul, svarade 13 procent av männen och 4 procent av kvinnorna att de är helt ensamma.

Eva Rusz vet ytterligare ett sätt för Anna-Maria att skapa en god relation till sin svärmor.

– Bli god vän med henne. Ta mer plats och ställ frågor. På så sätt hjälper du svärmor att hitta sin position nu när du själv kommit in som ny familjemedlem.

FAKTA

Veckans dilemma: Julfirandet med svärmor

Hej Eva! Min man vill att vi firar jul hos hans föräldrar. Problemet är att svärmor behandlar mig som luft. Hon passar upp min man, tvättar och stryker hans kläder och servar med mat. Jag hade önskat att hon välkomnade oss som ett par, behandlade oss som vuxna. Men det är som om jag knappt finns. Min man fattar inte vad jag menar. Han njuter av all markservice och även det gör mig irriterad, för i vanliga fall hjälps vi åt med allt.

Svärmor kan säga till min man: ”Jag har bäddat åt dig i ditt gamla rum”. Inte bäddat till oss båda alltså. Vi har svårt att bli med barn och hon beklagar sig över att hon inte får bli farmor. Hon får det att låta som att min man har valt ”fel fru” som inte blir gravid. Borde jag säga till henne, eller blir det bara värre då?

”Anna-Mia”

Bör hon säga ifrån? Så tycker läsarna:

NEJ Prata inte med svärmor, det ska din man göra. Sluta fira jul där om svärmor inte kan respektera dig och behandla sin son som en vuxen man.

Jocke

JA Behandlar svärmor dig illa så är det ert gemensamma problem. Det skadar ert förhållande om du blir ledsen. Stå på dig.

En annan svärdotter

NEJremot är det på tiden att din man säger ifrån. Det är hans jobb att ta konflikterna med sin sida av släkten.

En som varit med om liknande