De delar vårdnaden – om hunden Affe

Varannan vecka hos husse och varannan hos matte

1 av 2 | Foto: Privat
Både husse och matte ville ha Affe vid skilsmässan. Lösningen blevdelad vårdnad.
RELATIONER

Hunden Affe var eftertraktad när Henrik Dittmer separerade från sin förra tjej.

Nu bor retrievern varannan vecka hos husse och varannan hos matte.

– Det har varit problemfritt till 99 procent, säger Henrik.

Det var inga bittra bråk när Henrik Dittmer separerade från sin förra sambo. Inga uppslitande tvister om vem som skulle få vad. Däremot ville ingen av dem släppa taget om hunden.

– Jag vill ha den sade jag. Jag vill ha den, sade hon. Så då fick vi fundera på hur vi skulle göra, berättar Henrik.

Lösningen blev delad vårdnad om ”Affe”, en flatcoated retriever som de köpte tillsammans efter tre års förhållande. De hade aldrig hört talas om några som tagit hand om hunden tillsammans efter separationen– och hade därför en prövotid i början.

– Och det har funkat oerhört bra, säger Henrik.

"Som att ha barn"

Varje fredag lämnar Henrik eller hans förra sambo över hunden.

– Det är precis som de som har barn, säger han och skrattar.

Eftersom han bor nära sin förra tjej blir det inte så jobbigt. Dessutom har de fortfarande varandras nycklar, något som underlättar. På så sätt kan de ibland hjälpa varandra att hämta hunden de dagar den andra behöver hundvakt. I början blev det lite diskussioner om vem som ställt upp mest – men det löste sig när de fått in vanan.

– Sen var vi överens om att allt fungerade bra. Det enda vi var rädda för var att Affe skulle bli förvirrad. Men vi har aldrig märkt något problem, han är lika glad som vanligt.

Blandade reaktioner

Reaktionerna från omgivningen har varit blandade. Vissa tycker att delad vårdnad om en hund är fånigt. En av Henriks chefer utbrast ”nu får ni väl ge er, det är ju bara en hund”.

– Men han har inte ens haft ett marsvin själv. Man får ju en relation till hunden. Ger man den kärlek får man hundra procent tillbaka, säger Henrik.

Han blir upprörd när han ser hundar som säljs på blocket vid separationer, eller som till och med avlivas.

– Men jag har fått flera samtal från folk som jag knappt känner nu, som ville veta hur det fungerar med delad vårdnad, säger han.

Henrik Dittmer ser inga nackdelar alls.

– Det skulle vara att han får för mycket uppmärksamhet då, eftersom han får hundra procent av mig på fredag, och det är samma hos henne, säger han.