Läsare: ”Han snodde mina schlagerskivor”

Här är läsarnas värsta separationshistorier

RELATIONER

En separation är oftast mycket jobbig för båda involverade parter. Men delandet av de genemsamma sakerna kan gå mer eller mindre smärtfritt.

Vi bad våra läsare berätta sina historier och fick ta del av allt från stöldanklagelser till rättvisa bouppdelningar.

Foto: Peter Wikström
Gamla schlagerskivor med Lena Philipsson blev ett hett omdiskuterat objekt vid en läsares separation.

Vi delade lika

Vi delade så rättvist vi kunde, det viktigaste var att sonen skulle ha det lika bra hos båda två.

Huset såldes och två lägenheter införskaffades, vi hade turen att hamna grannar, så sonen hade 50 meter mellan oss. Sen när det kom till prylarna, så delade vi så lika vi kunde, förutom stereon som var min från början och några handblåsta vinglas som jag fått av mina föräldrar.

Hon är fortfarande min bästa vän men vi ska inte leva ihop för det. Så visst finns det både bra o dåliga skilsmässor. Sen är det alltid smärtsamt att bryta upp men ibland blir det bättre för alla.

/ H

Jag ville överleva

När jag tog steget och lämnade en destruktiv relation med fysisk och psykisk misshandel så var min enda chans att lämna allt och sticka medan modet fanns där. Dessvärre lyckades han få mig att skriva på en bodelning där han fick allt, huset m.m. och jag en bil värd cirka 50 000 kronor.

Fult att utnyttja en rädd och desperat kvinna, men jag hade inget val. Jag ville överleva!

Men gissa om jag ångrar mig! Vi hade precis byggt ett fantastiskt hus på en strandtomt vid havet, delvis för våra besparingar så lånen blev väldigt låga. Om jag bara visste hur jag skulle ha kunnat gjort annorlunda......

/ Å

Han snodde mina skivor

Min exman var väldigt bitter och kunde inte låta mig få ta med mina cd-skivor som jag hade innan när vi träffades utan de skulle delas lika. (Han hade bara en cd-skiva när vi träffades en Magnus Uggla) så när jag började packa mina Lena PH-skivor blev han galen och sa att han skulle ha dem.

När jag frågade varför (eftersom jag inte hade fått spela dem när han var hemma eftersom han hatade hennes musik) sa han att han tänkte på barnen, att de var uppväxta med hennes låtar.

Så han behöll mina schlager-skivor...

/ P

Han beskyllde mig för att stjäla

I min första skilsmässa var min dåvarande man och jag väldigt överens, vi delade på allt. Jag köpte ut honom från huset och han köpte ut mig från sommarstället. vi var överens.

I min andra skilsmässa flyttade jag ut från huset (som varit mitt innan jag träffade honom) innan skilsmässan var klar, eftersom vi inte kunde bo under samma tak utan att ta livet av varandra.

Jag och mina barn flyttade till olika adresser. Jag blev beskylld för att stjäla eftersom jag tog med mig möbler till oss. Sonen fick en säng och en byrå, dottern sin säng och ett skåp, själv tog jag en soffa från gillestugan, det var allt. Han fick resten från ett hus som hade 10 rum och kök. Han bodde kvar i huset fram till försäljning som han fördröjde eftersom jag var tvungen att ha hans underskrift och godkännande för att sälja. Under tiden betalade jag lån, el, TV, vatten plus min nya hyra för lägenheten jag fick tag i, som jag även fick lov att köpa nya möbler till.

Idag har jag en skuld kvar från huset på 700 000 kronor. Jag gick med på allt för att bli av med honom. Idag undrar han varför jag är arg på honom fortfarande.

Kan bara säga att jag är tacksam för att vi aldrig skaffade oss barn, för då hade jag inte blivit av med honom alls.

/ L

Jag blev hotad

Mitt ex hotade mej och låste dörren den dagen jag skulle flytta ut. Han sa att jag skulle få hälften efter att ha tänkt efter i sex månaders bortavaro från det tidigare gemensamma bostaden. Jag höll inte med men var rädd då det var allvarliga hot.

Sex månader senare brydde han sej inte om att ge mej hälften av det vi samlat på oss under 20 års samboende. Han hade sett till att alla bilar stod i hans namn på grund av billigare försäkringspremier då han haft körkort längre tid. Huset skrev han över under hot till lågt pris och drog av för framtida el o vatten räkningar!

Jag sökte hjälp via att be muntligen o skriftligen och via tingsrätten vilket tog tid. Tingsrätten utsåg en gemensam advokat som ansåg at jag inget skulle ha då jag gått under jorden av rädsla för min före detta. Advokaten sa att det NOG inte fanns något att dela!

Möbler, tavlor, böcker, bilar. Tänk er att bara gå ut genom dörren en dag och förlora ALLT man samlat på sej under 20 års tid!

Jag bad regeringen om hjälp och svaret var att jag som sambo i 20 år hade min lagliga rätt till både hälften och rättshjälp, men att dom tyvärr inte kunde hjälpa till i ett enskilt fall.

Har än i dag inte mina egna fotoalbum eller personliga saker!

/ S

Hon fick allt

Jag lät mitt ex ta det hon ville ha rakt upp och ner… deklarerade när lastbilen kom och alla hennes vänner som skulle hjälpa henne med flytten var där. – Det du inte tar nu, det kastar jag!

(Vi pratar fullt möblerad 3:a på 90kvm, där det hon lämnade kvar förutom mina kläder var en tvåsitssoffa hon inte fick plats med i lastbilen). Och det gjorde jag!

När sista lastbilen gick med ”hennes” grejer bar jag ut dom få grejer jag kände påminde om oss och körde skiten till tippen!

Några tavlor och lite foton sen tiden före vårt förhållande ville hon ha också men då sa jag nej, det var före oss…

Ganska skönt att börja om med nya saker även om det var sporadiskt möblerat de första sex månaderna!

/ P38

Utan både barn och pengar

Jag blev lurad av flickans far att skriva under ett papper att jag inte skulle göra anspråk på något om jag fick min dotter med mig. Jag fick inte ens med mig alla de saker jag hade köpt före förhållandet. Han behöll presenter som jag fått av mina föräldrar innan förhållandet. Fick ta med mig en kristallampa, gamla videofilmer, foton och i princip inget mer. Villa, husvagnar, bilar m.m. stannade hos honom.

Efter ett tag när jag flyttat så ville han inte skriva över flickan till min hemkommun, så jag fick anlita en advokat som hjälpte mig. Flickan blev sedan boende hos mig, och det var det som betydde mest för mig. Men jag var mycket rädd att han skulle ta henne till sig.

Efter åtta år, fixade han ett så kallat hästkontrakt och lockade med sig vår 12-åriga flicka. Så nu sitter jag utan barn, och inga pengar.

Min flicka kommer till mig varannan helg, men hon har nu fått ett nytt liv hos sin pappa, ny skola med nya kompisar. Hon tar inte mig på så stort allvar längre. Pratar bara gott om sin pappa och hans nya fru. Men jag då? Jag kom visst i skymundan, jag är ju faktiskt hennes mor.

/ Ensam mamma

Jag blev skuldsatt

Jag fick skulderna o han fick möblerna. I normala fall brukar ett äktenskapsförord skydda. Men i mitt fall blev det mitt fall!

I och med bostadsmarknadens markanta ras o skyhöga räntor var det ingen bra ide med ett sånt.

Sen fick jag alla småkrediter med. Han fick inga skulder, men väl nästan hela bohaget!

/ E