”Vill inte fira jul ensam”

Läsarna och Eva Rusz ger sina tips i relationsakuten

en jul allena? Charlotta undrar om hon ska tillbringa julhelgen ensam eller med ex-maken (Bilden är arrangerad).
RELATIONER

Är man skild så är man. Det innebär en förändring i livet som man får lära sig att hantera.

Det säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz och tillägger:

– Charlotta måste ta itu med sin ångest över att vara ensam.

De första åren är svårast. Det beror visserligen på vilken sorts relation man har till sitt ex, men att besluta sig för skilsmässa innebär för det mesta att man tackar nej till att leva med varandra som förut, säger Eva Rusz.

Och känslan av att vara övergiven är någonting varje nyskild måste lära sig att tackla, inte undvika till varje pris, menar hon.

– Det här handlar främst om Charlottas ångest över att vara ensam. Hon ska först och främst ta itu med den.

Att skapa nya traditioner med nya bekantskaper kan vara ett sätt.

Nya mötesplatser

I Sverige finns ett flertal föreningar vars syfte är just att skapa ett forum för helt vanliga människor som av olika anledningar söker nya vänner eller partners. New Friends, till exempel, har 2400 medlemmar i 150 orter. Mötesplatsen, en annan sajt, är en av Nordens största för singlar med över 140 000 aktiva medlemmar.

Barnen påverkas

– Det är väl jättebra att hon funderar på att göra något helt annat, som att åka till Teneriffa. Men Charlotta generaliserar och säger sådant som: ”Alla är upptagna”. Hon är otroligt negativ. Kolla med resebyrån – det kanske finns planer på en hejdundrande fest på Teneriffa på julafton, föreslår Eva Rusz.

Att fira jul med sitt ex kan få konsekvenser.

– Om Charlotta funderar på att bjuda in sig själv till exmakens släktkalas, måste hon först fråga sig: är det okej om exet firar jul hos henne året därpå, i händelse av att han känner sig ensam?

Även barnen påverkas av att skilda föräldrar firar gemensam jul.

– Undersökningar visar att vad barn till skilda föräldrar önskar sig allra mest är att mamma och pappa ska bli tillsammans igen.

Eva Rusz råd till Charlotta: – Säg till dig själv: jag har valt att skilja mig. Då får jag stå fast vid mitt beslut och rida ut känslan av ensamhet.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag ringa exet?

Hej Eva!

Jag är en kvinna mitt i karriären som nyss skilt mig. Min ex-mans släkt är stor och i år ska våra två söner, 7 och 9 år, fira jul med dem. Jag är glad för barnens skull, men för egen del skäms jag och mår dåligt. Inte för skilsmässan, för det var rätt beslut. Men jag har absolut ingen att vara med på julafton.

I min yrkesroll är jag omgiven av många människor och dagarna är fulltecknade. Jag har goda väninnor att ta ett glas vin med då och då, men på julen är alla med släkt och familj.

Jag funderar på en charterresa till Teneriffa, men ser inte riktigt poängen med att sitta ensam på ett hotellrum i stället för hemma.

Kan jag ringa min ex-man och bjuda in mig till hans släkt?

”Charlotta”

Ska hon fira med exet? Så tycker läsarna:

JA Om du inte klarar av att vara ensam och om ni kan hålla sams. Lycka till.

”Anna”

NEJ Fira jul med barnen en annan dag. Då är det inte julafton för dig utan en vanlig tv kväll hemma i soffan. Enkelt, avstressande och barnen får två julklappsdagar.

”Lotta”

JA Julen är en speciell högtid för små barn. Om du sitter ensam hemma så kommer barnen att oroa sig för det, bättre att du är på plats.

”Peter”

ARTIKELN HANDLAR OM