”Var kan jag testa om jag har någon könssjukdom?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej! Dags för en så här dagarna-före-jul-chatt... :-)
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!
m säger: Hej Linn. När en tjej får fontänorgasm när man ger henne oralsex kan det hända att man får en del i munnen o då kan det ju hända att man kanske "sväljer" lite. Är det farligt?
Linn Heed säger: Halloj! Det är absolut inget farligt. Vi förutsätter att både du och hon är fullt friska och då är det inga problem. Det är lika ofarligt som att ta sperma i munnen, förutsatt att man är fullt frisk. Vissa tycker att det är sexigt och upphetsande, medans andra tycker att det känns obehagligt och smakar annorlunda. Man behöver ju inte heller "svälja" om man vill det, utan kan ta det i munnen och sedan spotta ut det lite diskret.
zddf säger: Hej! Jag och min flickvän har ett bra sexliv men jag skulle vilja fylla ut det lite med lite mer ställningar osv... Har du nå bra tips på sköna sexställningar? Kram
Linn Heed säger: Egentligen så är det bara er egen fantasi, kreativitet och vighet som begränsar era samlagsställningar. Grundställningarna är ju missionären, bakifrån, ridställningen och skedställning/sida vid sida. Dessa 4 grundpositioner går att variera i det oändliga. Kika in i en Kamasutrabok om ni vill ha fler uppslag, eller varför inte Sexual Positions every day, från nerve.com. Liten kul pocketbok med en samlagsställning för varje dag på året..... Man kan hålla upp benen, hålla ihop benen, isär benen, stå på knä, stå på huk eller ligga raklånga mot varandra. Rida framlänges, rida baklänges. Det viktiga är att ni hittar sköna och sexiga ställningar som fungerar för er. Det viktiga är kanske heller inte att byta ställning flera gånger under ett samlag, utan att hitta samspelet och rytmen som gör att det blir sådär extra skönt och njutbart. Kram och lycka till!
Viktor säger: Hej, Linn. Stort fan av dig :) Min fråga är när är det vanligt att man provar sex med sin första flickvän, och hur ska man fråga om det, om man säger så. Mvh Viktor 15 år.
Linn Heed säger: Tjena Viktor! Kul att du gillar det jag gör :-) Man har gjort en stor sexundersökning, där man har frågat om sexuell debutålder för både tjejer och killar, och då hade hälften, det vill säga 50%, av killarna haft sitt första samlag vid en ålder av 16,8 år och tjejerna motsvarande 50%, 16,2 år, så genomsnittet är cirka 16 år för hälften av svenska ungdomar. Det innebär ju att hälften ännu är oskulder när de är 16 år. Det allra viktigaste är att man verkligen känner JA JAG VILL ha sex med den här personen. Båda två måste känna det där JAAAA:et inifrån. Känns det inte så, så är det mycket bättre att vänta med samlag. Ni kan ha skönt ändå tillsammans, genom hångel, kyssar och smek. Är ni båda två oskulder så är det jättebra att våga prata om det, så att det inte blir onödigt stort och dramatiskt. Det är viktigt att vara avslappnad och känna sig trygga tillsammans. Det är aldrig fel att fråga sin tjej/kille om han eller hon oskuld och vill ha sex eller inte. Det är också viktigt att alltid respektera ett NEJ. Det handlar inte om att man själv är oattraktiv, utan att den andre personen är så trygg att han/hon vågar säga nej och vänta tills det känns JA i hela kroppen. Kram och lycka till!
Joe säger: Hej, kan man ändra smaken på sin sperma? Tex genom att äta något.
Linn Heed säger: Både ja och nej. Smaken på sperma, i sin naturliga form, har en speciell smak, doft och konsistens. Vissa gillar den, andra inte. Men sedan är det alltid bra att dricka mycket vatten. Vatten renar kroppen och drar med sig slaggprodukter ut ur systemet. Så drick vatten. Öl och alkohol kan göra sperman lite besk i smaken, liksom sparris, som trots sitt erotiska uttryck, ger "dålig" smak till underlivet, för både kvinnor och män. Så undvik de där små gröna stängerna...... ;-) Att äta frukter av olika slag, typ, vattenmelon, grantaäpple, jordgubbar, mango, ananas med mera gör underlivet väldoftande och välsmakande. Dessutom är det nyttigt och fullt med vitaminer som du mår bra av. Kram och lycka till!
ellen säger: min pojkvän ger mig aldrig orgasm och jag har börjat tröttna på vårat sexliv. jag har inga problem med det ensam eller med äldre pojkvänner, min kille vill varken ge oralsex eller använda vibrator för han tycker de är perverst. vad göra?
Linn Heed säger: Ärligt talat så låter din kille lite rädd, osäker och inskränkt (?). Vad är det som gör att han inte vågar eller vill experimentera i sängen tillsammans med dig? Känner han sig underlägsen? Alla gillar inte oralsex och man kan aldrig kräva det av sin partner, men att förstå vad det handlar om tycker jag att man ändå har rätt till. Är det osäkerhet kring teknik, eller har han tidigare dåliga erfarenheter? Rädd för att doft och smak eller vad? Att använda en klitorisvibrator, varför inte? Det är ett bra och kul hjälpmedel som bidrar till att många kvinnor uppnår orgasm under samlaget. Idag finns det små, kul, roliga och billiga vibratorer som kan vara enormt lustförhöjande. Varför tycker han att det är perverst? Försök att prata med honom om det här. Visa att du vill lösa era problem, och att ni kan göra det tillsammans. Varför kan han inte acceptera dina sätt att uppnå njutning på? Om du är van att använda en vibrator när du stimulerar dig själv, så är det självklart att detta är det enklaste sättet för dig att uppnå orgasm på under samlaget. Varför vill han inte unna dig det? Vill han inte prata om det fortsättningsvis, så fundera över vad er relation egentligen står för. Kanske bottnar dessa sexuella problem i en djupare relationskris? Kramar!
a säger: hej linn. tack för bra spalt. jag har pojkvän men har börjat fantisera om tjejer mer än om honom. kan jag vara lesbisk?
Linn Heed säger: Halloj! Kul att du gillar spalten. Din nyfikenhet på det egna könet, behöver inte nödvändigtvis innebära att du är lesbisk eller homosexuell. Att fantisera om att ha sex med en tjej kan vara en helt naturlig utveckling av det egna sexlivet. Fundera över om dessa fantasier är så starka att du vill pröva dem i praktiken och i verkligheten? Prata gärna med din kille om att du har olika fantasiser som du skulle vilja pröva. Beroende på vad ni har för relation så kan det både finnas generositet och utrymme för nyfikenhet, även om ni är tillsammans. Det här fixar sig! Kramar!
nils säger: Hej! Har bara en kort fråga, försökt leta på nätet men inte riktigt kommit underfund med var man ska gå och testa sig när man är över 25 år och ungdomsmottagningen inte fungerar längre? Trevlig jul!
Linn Heed säger: Bor du i Stockholm, så är Sesam City helt överlägset. Det är en mottagning som just vänder sig till den målgruppen som du beskriver. Där finns det drop-in, och det kostar ingenting. Man har stor och bred kompetens inom området STD, det vill säga, sexuellt överförbara sjukdomar. Man testar och får svar, behandling och smittspårning om så krävs. Sesam city finns på Sveavägen 52, mitt i central Stockholm och mittemot Adolf Fredriks Kyrka. Sök på nätet efter telefonnummer och drop-in-tider. Bor man inte i Stockholm, så är det sjukhusens hud och ven, eller ibland vårdcentralen. Tyvärr är inte alla allmänläkare på en vårdcentral vana vid att ta prover för t ex klamydia osv. Trevlig jul, på dig!
Peter N säger: Hej Linn. Jag och min flickvän är intresserade av att titta på porrfilm tillsammans. Jag som kille har ju sett mycket i mina dar, men oftast är det så hårt och ingen handling. Vi söker efter porrfilmer med handling, utan analt och sådant. Har du några tips på porrfilmer för par?
Linn Heed säger: Det här med porrfilmer är himla svårt. Ärligt talat så är det få erotiska filmer som jag kan rekommendera. Handling eller inte..... Filmerna om Lola, känns lite gammeldags, men vissa gillar dom. Zazel kom för flera år sedan, och är sensuell och erotisk med kroppsmålade kvinnor och suggestiv musik. Ledsen att göra dig besviken, men det är svårt att hitta det som du/ni är ute efter. Kram och god jul!
Moderator säger: Då var det dags för dagens sista fråga!
Annika säger: Hej Linn. Du är en hit måste jag bara börja med att få säga =) När jag är hemma med killen så känns allt jättebra på alla fronter, men när jag åker iväg med jobbet vilket jag gör ganska så ofta så avtar mina känslor, eller det känns inte som att jag älskar min kille längre, vår relation känns såå långt bort. Varför? God Jul o kram :)
Linn Heed säger: Hej Annika! Stort, stort tack för dom spontana orden. Vilken julklapp!!!! Kanske behöver du fundera lite djupare på er relation. På vilka grunder vilar den? Det här med att få ständig bekräftelse är viktigt, men är det så att avståndet, det geografiska också påverkar känslorna som avtar? Kan ett sätt vara att ni hörs av och att du ändå känner dig nära honom, trots att du reser bort med jobbet? Att resa och inte ha vardag kan också innebära en flykt, ifrån vardag, tristess och problem som man egentligen inte riktigt orkar ta itu med. Älskar du din kille? Älskar han dig? Finns det tillit, kärlek och trygghet mellan er? Har ni historier av svek och bristande tillit, liksom otrohet? Sådant kan påverka långt, långt efteråt. Är ni svartsjuka? Fundera och prata gärna med din kille om hur du känner det. Kanske känner han också av ert avstånd. Då är det läge att mötas. Kramar och god jul på dig!
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag – stort tack till dig Linn, och tack till alla er som chattat! God jul på er!
Linn Heed säger: TACK för idag. Jag önskar alla mina trogna chattvänner en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR! Vi ses än dock nästa måndag 11:00, för alla ni som inte riktigt vill ta chattledigt. KRAMAR!