Han nätdejtar – i hemlighet

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Foto: Foto: KATRIN JAKOBSEN
dejtar andra ”Snokerskans” blivande make nätdejter i hemlighet. Nu funderar hon på att konfrontera honom – och samtidigt avslöja sitt snokande. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Hans hemlighet är ett hot mot relationen. Han vill hålla en dörr öppen för andra och samtidigt binda sig genom giftermål.

– Jag skulle vänta med att gifta mig med en sådan man, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Att mannen avsätter tid till korrespondens med andra kvinnor och väcker förhoppningar hos singlar om att han är tillgänglig, är absolut inte bra. Förtroendet är brutet och det är allvarligt, anser Eva Rusz.

”Snokerskan” måste konfrontera honom med sin upptäckt – och ta smällen.

– Hon får erkänna och stå vid skampålen. Det är enda sättet att få igång en dialog. De måste prata ut om detta innan de ens tänker tanken att gifta sig.

Värre än att rota

Hon får vara beredd på att han går till angrepp och blir arg över att hon har snokat i hans privatliv. Men ett engagemang i dejtingsajter är mycket värre än att rota bland andras saker, säger Eva Rusz.

Kan vara beroende

Hans nätdejtande kan vara tecken på beroende.

– Man är nöjd med relationen, men beroende av sajten, förklarar Eva Rusz. Enligt psykologen Maressa Orzack, chef för Computer Addiction Study Center vid Harvard University i USA, har mellan fem och tio procent av alla internetanvändare drabbats av nätberoende.

Hon menar att problemet är mycket likt spelberoende och shoppingberoende.

– Liksom andra beroenden påverkar detta familj, vänner och kollegor. Partners klagar över att deras älskade ignorerar dem, skriver Maressa Orzack i forskningscentrets informationsmaterial.

”Måste prata om det”

För att skapa en tillitsfull relation är det nödvändigt att kapa alla band.

– Han måste säga upp sina konton på dejtingsajterna. Och de måste prata om det här, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Man kan komma över många bakslag i en relation, men förutsättningen är en ärlig och rak kommunikation.

FAKTA

Veckans dilemma:

Hej Eva!

Efter en längre tid som singel träffade jag en man på en dejtingsajt för två år sedan. Ganska snart förlovade vi oss och flyttade ihop. Nu planerar vi vårt bröllop till våren. Men en sak gör mig väldigt orolig. För några veckor sedan lämnade han sin datorskärm på och jag råkade se lösenordet till hans mejlbox. På kvällen när han var iväg på innebandy kunde jag inte låta bli att gå in på hans dator. I inboxen fanns säkert tjugo mejl från olika dejtingfirmor. De flesta hade han öppnat. Vissa hade han också svarat på. Om kvällarna ligger jag och maler de här tankarna. Tänk om han träffar andra? Kan jag lita på honom? Jag kan inte konfrontera honom, för då fattar han ju att jag har snokat.

Snokerskan

Ska hon konfrontera mannen? Så tycker läsarna:

JA

Om han fortfarande mejlar med andra är risken att han också träffar andra stor. Gift dig inte med honom, du är värd bättre.

”Ebba”

JA

Gör det genast. Den dag ni satt ett datum till bröllopet och inbjudningarna har gått iväg, är det svårare.

”Gertrud”

NEJ

Lägg upp din profil under fejkat namn på någon av kontaktsajterna där din fästman finns och försök ”ragga” upp honom. Om du lyckas har du säkra bevis.

”Björn”

Ulrika Lidbo