”Min kompis kysste mig”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Var fulla ”Min kompis viskade i mitt öra att jag var den finaste människan han kände. Jag skämtade bort det hela.”
RELATIONER

– Var glad att din vän uttrycker att han gillar dig.

Det säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz och uppmanar Alexander att låta situationen rinna av honom.

– Man behöver inte sätta etiketten ”gay” på en vän bara för att han ger en ömhetsbetygelse. Man kan gilla varandra och visa det utan att vara kär.

– Det är bättre att Alexander frågar än att han flyr undan. Särskilt då det handlar om en god vän, säger Eva Rusz.

Inte en så stor sak

Samtidigt menar hon att Alexander inte behöver göra så stor sak av sin väns beteende. Det är inte alls säkert att han är homosexuell, bara för att han kysst honom på kinden på en fest.

– Det är kanske inte jättevanligt att män visar varandra så mycket närhet och känslor. Alexanders vän har visat ett nytt beteende, och han har upplevt det som konstigt. Men det behöver det inte vara.

Fråga honom

Eva Rusz uppmanar Alexander att ta reda på hur det ligger till.

– Fråga din vän: ”Har du fått andra känslor för mig än att bara vara kompis?”. Om han bekräftar det, kan du tydliggöra att du vill fortsätta ha honom som vän, men inte mer än så.

Folkhälsoinstitutets undersökning ”Sex i Sverige” från 1996 visar att män lever ut sina fantasier om män betydligt oftare än vad kvinnor lever ut sina fantasier om kvinnor.

Och en brittisk studie från 2000 visade att 5,4 procent av männen och 4,9 procent av kvinnorna mellan 16 och 44 år någon gång hade haft en partner av samma kön, enligt RFSL.

Var öppen

Det kan vara så att din kompis är homosexuell och vågar visa det först när han är full. Om det ligger till på det viset tycker Eva Rusz att Alexander ska vara rak med hur han själv känner.

– Säg att du inte är på den våglängden med honom. Men håll dig inte undan. En vänskap ska hålla för att man pratar öppet om saker.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag undvika min vän?

Tjena Eva! Det har hänt en jobbig grej som jag inte vet hur jag ska hantera. Min polare sedan flera år tillbaka är nog gay. På en fest la han armen om mig när vi satt i soffan. Jag tänkte inte på det, för vi var ganska fulla och samtalet var existensiellt sådär som det kan bli när man tagit något glas för mycket.

Plötsligt lutade han sig fram och kysste mig på kinden. Sedan viskade han i mitt öra att jag var den finaste människa han kände. Jag skämtade bort det hela, det kändes så genant. Under resten av kvällen undvek jag honom. Nu vet jag inte vad jag ska göra.

Om han är homosexuell är det helt okej för mig. Men om han nu har känslor för mig, ska jag fortsätta undvika honom då ett tag, så han fattar att det inte är besvarat?

Alexander

Borde han undvika vännen? Så tycker läsarna:

NEJ Var ärlig och säg att du inte har de känslorna, men vill fortsätta vara hans kompis.

Marga

NEJ Skulle du undvika en tjejkompis om hon fick känslor för dig?

Alexandra

JA Men bara tills du kommer på ett bra sätt att säga att du vill fortsätta vara kompisar. Oavsett om han är kär i dig eller ej.

Klaus

ARTIKELN HANDLAR OM