Skrattar bäst – som skrattar ihop

Lika humor är nyckeln

Foto: Foto: JUPITER IMAGES
Skrattsynk? ”Simpsons”, ”The Office” eller ”Vänner”? Skrattar ni åt samma typ av humor- program är chansen större att förhållandet håller.
RELATIONER

Han drar en dålig vits.

Du skrattar forcerat.

Pinsam tystnad.

Vår humor avslöjar vår personlighet – och vem vi passar ihop med.

Det är lika attraktivt som rutor på magen. Att ha humor, alltså. Att vara vitsig och smart väcker respekt, särskilt bland kvinnor, visar forskning från universitetet i Liverpool. Det är en viktig faktor i det sexuella spelet – en bra humormatchning tyder nämligen på bra gener.

– Det är svårt att säga hur mycket det betyder när vi väljer partner, men att det betyder mycket är helt klart, säger forskaren Lotta Linge, docent och psykolog vid Helsingborgs högskola.

Tre olika humortyper

Enligt psykologer kan man dela in de flesta människor i tre typer: satir-älskaren, som retas med andra; vitsaren, som skojar och briljerar med positiv underton och slutligen clownen, som gärna förlöjligar sig själv. De olika falangerna kan ha svårt att tolka varandra.

– Den som ”sänder” skämtet och den som tar emot det måste förstå budskapet, säger Lotta Linge.

Skratta ihop är viktigt

Vad vi skrattar åt och skämtar om avspeglar ganska väl hur vi är som personer.

– Ironi, sarkasm och hårda, nedsättande skämt tyder på aggressivitet, säger Lotta Linge.

– Människor som är optimistiska, gladlynta och kreativa väljer ofta en gladare ansats, långa roliga historier eller spontana, lite barnsliga skämt.

Om ni delar samma typ av humor och kan skratta tillsammans har förhållandet större chans att överleva, enligt psykologer.

Delar du och din partner samma typ av humor? Kolla hur lika ni är i vårt test.