Attraktion – bokstavligt talat

Böckerna som imponerar – och de som avskräcker din dejt

RELATIONER

Ryska klassiker är helt rätt – men böcker med ”shopping” i titeln går bort.

I alla fall när du vill att boksamlingen ska imponera på dejten.

Foto: www.colourbox.com

Hör du till dem som tar intryck av vad din dejt läser? Du är inte ensam. Nästan en av fem brukar ha en bok framme när de väntar på sin träff, för att ge ett gott intryck, enligt den brittiska organisationen National year of reading.

Inför bokens dag gjorde de en – inte helt vetenskaplig – undersökning av vilka titlar som imponerar mest på motsatta könet, som tidningen The Guardian refererar till.

”En bok som får dig att tänka, som Voltaires Candide eller Zorba” sade en man. En annan tycker ryssarna väger tyngst: ”Dostojevskij, Tolstoj, Nabokov. Vem som helst av ryssarna, egentligen”, sade han. Jane Austen var nätt och jämnt godkänd, medan Dickens Orwell och Hemingway ansågs som mycket goda val av männen.

”Någonting nutida”

Faktaböcker imponerar också på killarna. ”Någonting som handlar om att lära sig något nytt, eller visar att hon är intresserad av att förbättra sig själv”, sade en man. De stora filosoferna ger ett bättre intryck än självhjälpsböcker.

Kvinnorna var lika krävande. ”Det ska vara någonting nutida, som Obamas livsberättelse.” Biografier smäller över huvudtaget högt – men se upp vems liv du fördjupar dig i. Mandela ger extra höga poäng – Hitlers ”Mein Kampf” skrämmer bort.

Titlar med shopping avskräcker

Böcker som är direkt avtändande är sliskig romantik, enligt männen. ”Allting med shopping, klackar eller choklad i titeln”, sade en man. Kvinnor blev avskräckta av skräplitteratur, med agenter och spioner.

Vältummade böcker ger också plus i kanten. Poängen är trots allt att du ska läsa dem, inte bara skylta med dem.