”Min kille ljuger om att vi är rika”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Foto: KATRIN JAKOBSEN
INSNÄRJD i lögner Pojkvännens lögner om sin ekonomi börjar bli svåra för flickvännen att hantera.
RELATIONER

Avslöja eller inte? Den frågan borde inte ha högst prioritet, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– De måste diskutera sina gemensamma värderingar. Man kan förlora vänner genom att bygga luftslott, säger hon.

Vad är det som gör att pojkvännen lägger ut dimridåer i stället för att vara rak med vem han är och vad han har? Vill han imponera på andra? Eller är han fångad i föreställningen att han inte duger utan alla prylar?

– Ett sådant beteende som han visar upp bottnar ofta i dålig självkänsla eller dålig självbild, säger Eva Rusz.

Men det viktiga är inte om Nina ska avslöja honom eller inte.

– Förutsättningen för trygghet i en relation är att man är lojal mot varandra. Nina och hennes pojkvän måste tillsammans fundera över varför det har blivit så viktigt att spela ”social teater” inför vännerna, säger Eva Rusz.

Inte ensamma

Hon råder dem att kommunicera kring denna fråga: måste vi bry oss om vad våra vänner tycker?

Nina och hennes pojkvän är inte ensamma om att ljuga om sin ekonomiska situation.

En amerikansk undersökning från 2003 visar att en tredjedel av oss ljuger om pengar för den vi lever med. En svensk studie avslöjar att många kvinnor döljer inköp till sig själva och barnen för sin make, enligt Dagens Industri.

– Har man väl börjat ljuga är det svårt att sluta. Men viktigare än vad de visar upp inför vännerna är att de hittar en gemensam värdegrund, säger Eva Rusz.

Ingen god idé

Att Nina avslöjar pojkvännens lögner är däremot ingen god idé.

– Det menar jag är ett hämndbeteende som inte för med sig något gott. Däremot bör de prata om konsekvenserna om de tillsammans väljer att berätta sanningen. Alternativet är att fortsätta spela välbeställd av rädsla för att inte leva upp till vad andra tror att man har eller är. Det brukar inte hålla i längden.

FAKTA

Veckans dilemma:

Hej Eva! Jag har ett problem. Min pojkvän och jag jobbar med mode och grafisk design. Vi har en superfin lägenhet med vackra möbler, mest arvegods och prototyper. Vi gillar att bjuda hem goda vänner.

Problemet är att våra bekanta tror att vi har det väldigt gott ställt. Det kanske ser ut så på ytan men vi har det för det mesta riktigt knapert.

Framför allt min kille skäms för att berätta hur det egentligen är.

På sista tiden har han börjat ljuga. Han har sagt att vi äger en båt och att han har årgångsviner lagrade i sin pappas källare. Jag känner mig insnärjd i lögnerna och vi bråkar om det här. Jag vill så klart inte ”avslöja” honom inför våra vänner men har ingen lust att ställa upp på att ljuga heller. Kan jag ”avslöja” att jag själv har dålig ekonomi eller sviker jag hans förtroende då?

Nina

Ska hon avslöja sin ekonomi? Så tycker läsarna:

JA Det kan rädda din killes ansikte tillfälligt. Men ni har väl riktiga vänner som han kan slappna av med? Så otroligt tragiskt annars.

Hobbypsykologen

NEJ Du bör inte själv säga att du har dålig ekonomi. Däremot bör du byta ut pojkvännen.

CF

JA Avslöja så det skvätter om det. Det tog mig fyra år att avslöja min vän. Idag ses vi knappt.

M