”Därför föll hon för Daniel”

Professorn:”Victoria har omedvetet sökt sig till någon som påminner om henne själv”

1 av 2 | Foto: Foto: PATRIK ÖSTERBERG
kunglig match Byggartypen, som kronprinsessan Victoria och Daniel tillhör, värnar om familj och trygghet. De är också måna om att följa regler och har traditionella värderingar, enligt professorn.
RELATIONER

Kronprinsessan och Daniel Westling föll för varandra – tack vare en ”perfekt personkemi”.

Men vad är det som gör att de passar ihop?

Amerikanska professorn Helen Fisher tror sig ha svaret.

Daniel Westling beskriver sin blivande drottning som omtänksam med stort hjärta, Victoria sin Daniel som trygg med en härlig humor. De förklarar sin kärlek med en perfekt personkemi, en romans som stått emot hårda prövningar.

Helen Fisher, professor i biologisk antopologi vid Rutgers universitet, är inte förvånad över matchningen. Hon har i många år forskat på frågan vem som tar vem – och varför.

– Kronprinsessan är en så kallad byggare. Och det som är spännande är att hon tycks ha valt en man som är likadan, säger Fisher, som läst in sig särskilt på det svenska kungahuset.

Fyra profiler med olika särdrag

Hennes forskning har lett fram till fyra olika karaktärsprofiler: äventyraren, regissören, byggaren och diplomaten. Studierna har baserats på personlighetstester från sju miljoner människor, av vilka 30 000 svar har analyserats vidare. De fyra typerna har olika särdrag, som tros bero på den kemiska sammansättningen i hjärnan.

– De flesta av oss är en kombination av samtliga, men brukar få högre på två profiler, säger Fisher.

Hennes teori, som nu prövas medicinskt, är att olika nivåer av östrogen, dopamin, testosteron och serotonin påverkar oss som människor.

Obama – en äventyrare

Byggare, som Victoria och Daniel, värnar om familj och trygghet. De är måna om att följa regler och har traditionella värderingar. Där är nyckeln seretonin, må-bra-ämnet i kroppen.

– Den här personerna är dessutom sociala, har öga för detaljer och är ofta bra chefer. De dras helst till någon likasinnad.

Äventyrare är högrisktagare, demokratiska och flexibla. En typisk sådan är USA:s nye president Obama. Äventyrare dras, liksom byggare, helst till varandra.

Diplomater är intuitiva, verbala, idealistiska och har en god helhetssyn.

Ett sådant exempel är Bill Clinton. Den här personlighetstypen attraheras av regissörer – som Hillary Clinton.

Regissörer är analytiska problemlösare som går på djupet. De är ofta konkreta och rakt på sak. Testosteronet gör dem tävlingsinriktade. I sin bok ”Why him, why her” har Fisher sammanställt ett test som avslöjar vem som faller för vem.

Kolla bredvid vilken typ du är.