”Nu längtar jag efter hårda tag”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Foto: KATRIN JAKOBSEN
VÄGRAR TA I HENNE Hennes man bara smeker lätt, och vägrar ta i henne ”på riktigt” när de har sex.
RELATIONER

Denne man har en föreställning om att kvinnor ska sättas på piedestal och tas omhand.

– I hennes värld blir han en pappagestalt som inte bekräftar hennes behov av erotik, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Han älskar henne med respekt och vänlighet. Hon står inte ut.

– Problemet är att hon upplever att han idealiserar henne, säger Eva Rusz.

Trots hans tillgivenhet, känner sig inte Maggan mött och bekräftad, utan enbart klappad på huvudet. Hans sätt att visa kärlek gör henne förbannad, menar Eva Rusz.

Enligt henne har vi alla olika känslomässiga modeller som påverkar hur vi beter oss mot varandra.

– Har man lärt sig sedan tidigare hur man ”ska” bete sig för att visa kärlek, är det svårt att ändra sig. Samtidigt måste man vara öppen för att lära sig nya färdigheter i en ny relation.

– Antingen har hon inte förklarat tydligt, så att han förstår vitsen med hennes önskemål. Eller så är han nöjd med hur de har det och hör inte hennes missnöje, säger Eva Rusz.

Fyra sorters kärlek

Redan de gamla grekerna myntade fyra sorters kärlek.

Eros benämnde man den erotiska, passionerade kärleken. Motsatsen var agape – en helt osjälvisk kärlek utan sexuella undertoner.

Philia och Storge definierade man som kärlek mellan släktingar och vänner.

– Maggan går igång på att hon vill ha eros. Hon har svårt att acceptera att hans sätt att visa kärlek är ett annat, menar Eva Rusz.

Kanske valde hon från början denne man för hans förmåga att behandla henne som en prinsessa, men glömde undersöka hans andra egenskaper? funderar hon.

Ändra sitt beteende

Ett sätt att få honom att komma i kontakt med känslor han inte är van vid, är att hon själv ändrar sitt beteende, säger Eva Rusz.

– Om de ska fortsätta leva ihop, måste hon jobba med sitt antagande att hon inte kan tända på snällhet.

Porriga underkläder är Eva Rusz däremot skeptisk till.

– Jag är inte säker på att han vaknar sexuellt av att hon tar i så det ryker. Porrigt lack och läder kan i värsta fall skrämma iväg honom, tvärtemot vad Maggan önskar.

FAKTA

Veckans dilemma: Vågar jag visa min porriga sida?

Hej Eva!

Jag har hört talas om ett uttryck som kallas för hora/madonna-komplex. Nu undrar jag om detta är problemet i min relation. Det är så att min man vägrar ta i mig ”på riktigt” när vi har sex. Han bara smeker mig över håret och säger att jag är fin och har vackra läppar och så vidare, medan jag längtar efter lite hårda tag. Inte alls våldsamt eller så, bara att han behandlar mig som den vuxna kvinna jag är, och inte en oskuldsfull flicka. Jag är definitivt ingen oskuld och det vet han om.

När jag visar hur jag vill ha det, ignorerar han det bara eller säger något gulligt och sockersött som får mig att tappa lusten. Jag funderar på att köpa lite porriga under­kläder i lack och överraska honom. Men tänk om det är en madonna han vill ha och blir besviken eller tycker att jag är motbjudande. Vågar jag vara så porrig som jag känner för?

Maggan

Ska hon säga hur hon vill ha det? Så tycker läsarna:

JA Visa vad du är ute efter. Han respekterar dig, men troligen har även han fetischer som han inte vågat nämna.

Anders

NEJ Varför tvinga honom att bli den DU önskar? Älska honom för den han är. Ta emot hans kärlek såsom han förmår visa den.

Kaj V

JA rneka inte din längtan och dina behov. Han vill kanske också, men vågar inte.

Unni

ARTIKELN HANDLAR OM