”Hur har man skönast sex med sig själv?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på Er :-) Hoppas att ni har hittat hit, trots förändrad chattid.....
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!
Nina30 säger: Hej Linn. Jag och min sambo har varit ett par i 1.5 år. Vi har sex en gång varannan vecka numera. Jag har ingen lust vilket inte ger honom lust heller. Vad kan vi göra för att få igång vårt sexliv igen? Tack.
Linn Heed säger: Börja med att prata med varandra och medvetandegör problemet. Möt varandra i tankar, känslor, önskningar och funderingar. Det är precis just då som ni också kan vara kreativa och komma på nya lösningar. Båda två måste vilja ta tag i situationen och jobba för en förändring. Bestäm er för "sex på schemat", kvalitetstid, där mobil, telefon, tv, dator, jobb, vänner med mera faktiskt får bortprioriteras. Uppvakta varandra igen, precis som när ni var nykära. Försök och kom på vad det var du respektive din partner föll för hos varandra. Förnimma den känslan och den synen igen. Kärleken går att blåsa liv i igen. Många gånger handlar det om att ta sig ur vardagslunken och vakum-bubblan. Det går, men kräver jobb. Kram och lycka till!
Anna säger: Hur ska jag berätta för min pojkvän att jag är gravid?
Linn Heed säger: Välj ett tillfälle, där ni har tid att prata om "beskedet" efteråt, alltså INTE när någon av er är på språng. Gärna öga mot öga, och inte via mail, telefon eller sms. Det är ett sådant stort och viktigt prat, att det kräver tid och ödmjukhet. Nu vet jag ju inte om ni är glada, båda två, för beskedet, eller om det här föranleder en eventuell diskussion om abort eller liknande? I vilket fall, så ge det tid att landa, smälta, smaka på och tillsammans hittar ni rätt. KRAMAR.... :-)
Undrande par säger: Tjena! Vi är ett ungt par i 20 årsåldern som försöker ha sex. Jag (tjejen) är oskuld och faktiskt ganska nervös varje gång vi försöker. Finns det någon ställning som underlättar när man ska ha sex första gången? En där man är nära varandra men där båda kan ha kontroll. En där penis lätt kan föras in. Tacksam för svar =)
Linn Heed säger: Såklart att du är spänd och nervös, det hör liksom till.... Men att hitta en skön och avslappnande ställning, där du kan stoppa om det gör ont och så vidare är det bästa. Missionären är bra, för då kan du vila, andas lugnt, han kan stödja sig mot underlaget och inte komma in för fort och hårt. Du kan hålla om hans höfter och på så vis vägleda honom i rätt takt. Se till att vara våt och upphetsad innan ni försöker penetrera. Gör det ont, så avbryt och smek varandra istället. Det kommer att fixa sig. Han kan med fördel smeka dig med ett finger i slidmynningen och på klitoris. Se det heller inte som ett misslyckande om det inte fungerar. Det tar tid, men försök att bara slappna av och ha roligt under tiden. Kram och lycka till....
elisabeth säger: Som småbarnsförälder kan det vara svårt att "få till det" med sexet; man blir alltid avbrutna osv. Har du några tips? Kan ibland vara svårt att hitta lusten också, pga amningen etc.... Vill inte leva i celibat!
Linn Heed säger: Sex under småbarnstiden är något annat än det sex som man kanske var van vid innan graviditeten. De små stör, vaknar och pockar på uppmärksamhet. Som förälder kan det vara jättesvårt att slappna av och ge sig hän, men försök att passa på när barnet sover, om än korta stunder. Amningen med hormoner, påverkar ofta sexlusten, men att också försöka SOVA, gör under även för lusten. Sexet kanske inte blir maratonsex och superpassionerat, men det blir en snabbis, av ömhet, närhet, kåthet och kärlek..... Man behöver tanka upp sådant hos varandra, för att orka med vaknätter, kolikmagar, vinterkräksjukan med mera. Dra ner på kraven och ambitionerna och se varje litet tillfälle till närhet som en vinst.
Lovia22 säger: Hej Linn!!! Jag har två frågor. Vad ska man tvätta sig i underlivet? Har precis köpt intim tvål från apoteket, är det bra? Sedan går jag på p-piller och upplever att jag inte blir våt så lätt längre. Är glidmedel det enda alternativet?
Linn Heed säger: Egentligen så behöver du bara tvätta underlivet med ljummet vatten. Jag lovar!!!! Intimtvålarna med mera är milda, men mildast är naturligtvis att låta bli att tillsätta tvål, oljor och liknande som kan bidra till att rubba balansen i underlivet. Använd tvålen någon gång då och då, men absolut inte varje dag. Det behöver du inte. Underlivet renar sig självt och doftar inte illa om du sköljer med ljummet vatten varje dag. Hormonella preventivmedel kan påverka både lust och lubrikation. Pröva gärna någon annan sort och se om det blir annorlunda. Rådgör med din barnmorska på ungdomsmottagningen. Glidmedel kan man använda, men inte för att man inte är sexuellt upphetsad. Förspel, förspel, förspel.... Glidmedel är som en extra krydda, men är trist om det används istället för förspel.
vivvan säger: vad kan man göra för att "lukta" och "smaka" godare där nere? finns det något man kan äta eller hur ska man göra det bättre?
Linn Heed säger: Att tvätta sig med ljummet vatten. Det säkerställer att man INTE RUBBAR PH-BALANSEN i underlivet, vilket ofta är orsakerna till att underlivet luktar fränt och man känner sig ofräsch. Bomullstrosor, inga syntet, samt sova utan trosor på natten. Lufta underlivet. Frukter såsom melon, jordgubb, mango, körsbär, granatäpple med mera är frukter som gör att underlivet smakar "godare". Undvik SPARRIS helt och hållet, det gör att det faktiskt lukar kattpiss. Att äta hälsosamt och inte dricka för mycket alkohol, är självklart a och o.
Anonym säger: Hej! Tack för en jättebra spalt! Vem ska man prata med om sex överlag? Hos gynekologen, barnmorskor, RFSU? Tycker att det är lite pinsamt att prata om sex men har lite undringar om tex orgasm och preventivmedel. Jag är 24 år. KRAM!
Linn Heed säger: Hej och tack för att du gillar spalten. Du kan prata med sex hos din gynekolog, om du känner att du har bra förtroende för honom/henne. RFSU-kliniken har duktiga gynekologer, och terapeuter, som också kan hjälpa till. Du är tyvärr för gammal för ungdomsmottagningarna, vilka tar emot ungdomar upp till och med 23 år. Sök även på nätet, det finns flera sajter där du kan ställa frågor och få svar. Kolla RFSU:s hemsida eller kondom.nu. Du får gärna skriva till mig också, både på chatten eller till tidningen. Kram och lycka till!
jl säger: Hej! Jag är en 20-årig kvinna som undrar vad jag ska göra för att våga låta min sambo tillfredsställa mig och ge mig oralsex. Så fort han tar på mig så låser något sig och jag drar bort hans hand eller huvud. Han blir frustrerad och ledsen efetersom han vill att jag ska ha det skönt. Kramar.
Linn Heed säger: Utmana dig själv och ge dig hän lite mer för varje gång. Tillåt dig själv att njuta. Mota bort alla tankar på att det blir jobbigt för honom, eller att "nu har han hållt på så lång tid, stackarn...." du tar ansvar för din egen njutning och orgasm och han tar ansvar för sin. Ibland kan man ha varit med om tidigare obehagliga upplevelser som gör sig påminda i situationen, både medvetet och omedvetet och dessa kan behöva bearbetas för att man skall komma vidare. Jag vet inte om det är så i ditt fall. Vad handlar låsningen om egentligen? Är du inte värd att få njuta? Är du orolig för att du inte skall kunna komma, även om din sambo försöker och försöker? Har han fel teknik, men du vågar inte säga till med rädsla för att såra honom? Har du fejkat orgasmer hittills och har målat in dig i ett hörn som är svårt att ta sig ur? Hoppas att dessa frågor får dig att börja tänka efter vad det EGENTLIGEN handlar om. Kram och lycka till!
klee säger: Hej Linn! Jag har länge funderat över att omskära mig, inte på grund av att jag har problem med förhuden eller liknande utan det är något som jag vill av olika anledningar. Men det svåra är bara att veta vart jag ska vända mig? ska jag kontakta sjukhuset? Vad kostar det? och under hur lång tid gör det ont efter? Tack för ditt Svar! :)
Linn Heed säger: Ta kontakt med din husläkare, som ger dig remiss vidare till sjukhusets specialister. Var noggrann med att ställ alla typer av frågor till dom, eftersom det är viktigt att du är medveten om vad ingreppet kan medföra. Ledsen att jag inte kan ge dig mer detaljerat svar än så här, men det är bättre att du får allting up-to-date via sjukhuset. Kram och lycka till!
Moderator säger: Tiden är snart ute för idag, här kommer dagens sista fråga!
Elisa säger: Hur har man skönast sex med sig själv? kram elisa
Linn Heed säger: Genom att avsätta ostörd tid. Stimulera sina sexfantasier, genom erotiska noveller, böcker, filmer, inre bilder och önskningar. Smeka sig själv, titta på sig själv i spegeln samtidigt om man hetsas upp av det, införskaffa en liten klitorisvibrator eller dildo som sexleksak om man vill utforska ytterligare. Att ha sex med sig själv är både säkert, kan vara underbart och är faktiskt kungsvägen till att kunna ha ett bra sexliv ihop med en partner. Då vet du hur du själv fungerar, vad du triggar igång på, vad som känns skönt och inte, vågar släppa loss..... Så att ha sex med sig själv och ge sig själv njutning och orgasmer är bara VÄLGÖRANDE!
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag. Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som chattat!
Linn Heed säger: TACK för idag. Nästa måndag syns vi som vanligt 11:00. KRAMAR till er alla!