”En sajt för dumpade är genialt”

Terri Eriksson önskar att hon själv kommit på idén

RELATIONER
Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

Ett av världens mest intressanta museer måste vara Museum of Broken Relationships i Zagreb, Kroatien. Här har folk donerat allt från vespor (”Vi skulle reparera vespan och åka på den som två huvudrollsinnehavare i en italiensk film. Den hann aldrig bli reparerad…”) till mobiltelefoner (”Han gav mig sin mobil, så jag skulle sluta ringa honom.”) och bifogat texter om sina tragiska kärlekshistorier. Jag blir mer rörd bara av att vara inne på sajten än jag blir av att se Meg Ryan-filmer.

Visst ska man någon gång sluta sörja och gå vidare när man har blivit lämnad, men jag tror faktiskt på ältandets kraft i ett första skede. Förutom fantastiska Dominika Peczynski har jag inte träffat någon som har tyckt att det har varit vettigt att börja dejta på en gång efter en dumpning (”Varför inte samma kväll?”, utropade hon muntert när jag frågade).

Istället vill man gråta, sammankalla vänner och dra samma kränkta story gång på gång, dricka för mycket och bli patetisk, ringa exet mitt i natten, börja träna – inte för att må bra utan bara för att bli kick ass-snygg som någon slags hämnd (?) – och lyssna på den tidigare förhatliga Mauro Scocco bara för att man plötsligt upplever att hans sånger berättar sanningen om hur det är att få sitt hjärta krossat.

Sajten dumpade.se är genial. Dumpade möts och tröstar, ältar eller fantiserar om hämnd. På så sätt får de utlopp för sina känslor utan att belasta vänner och kollegor alltför mycket. En billigt form av terapi så att man så småningom faktiskt kan gå vidare.

Jag önskar att jag hade kommit på idén själv.

Och jag önskar att den hade funnits när jag senast hörde: ”Det är inte dig det är fel på, det är mig. Men vi kan väl vara vänner?”

I helvete heller att jag vill vara vän med någon som inte vill vara ihop med mig! Jag vill hellre hitta nya vänner på sajten för dumpade.

PS: I april kommer en del av Museum of Broken Relationships utställning till Edsvik konsthall utanför Stockholm. Missa den inte! DS.

ARTIKELN HANDLAR OM