Kommer du för fort?

Ny medicin ska hjälpa mot för tidig utlösning

RELATIONER

För tidig utlösning är mäns vanligaste sexuella problem.

Tidigare har det varit svårt att få hjälp, men för första gången finns nu medicin framtagen.

– Det är bra att sjukvården har något som är effektivt och säkert att erbjuda, säger andrologen Stefan Arver.

Foto: Colourbox

Jag behöver ingen one-minute-man, sjunger artisten Missy Elliott. Att få utlösning för tidigt är ett problem de flesta känner till – men få vågar prata öppet om det. Ändå är så många som 10–15 procent av männen drabbade, enligt Stefan Arver, chef vid Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska sjukhuset.

– Det påverkar hela livskvaliteten. Par där mannen har de här problemen upplever en stor sexuell frustration, och det slår över på livet i stort, säger han.

60–70 procent av männen lider av sin för tidiga utlösning, och 70 procent av kvinnorna tycker det påverkar livskvaliten.

Första medicinen tillgänglig

Tidigare har varken doktorer eller sexologer kunnat göra så mycket. Men nu finns det för första gången medicin mot problemet, vid namn Priligy. Den har testats på 6000 män – och Sverige är det första landet som godkänt den.

– Det är en behovsmedicin, man tar den innan man har sex. Det slår till snabbt och är inte kvar länge i kroppen, säger Stefan Arver.

Medicinen ökar seratoninhalten i hjärnan och fungerar på så vis som en broms. Stefan Arver tycker det är bra att den är särskilt anpassad för just detta problem.

– Många har provat att köpa ihopkok på nätet. Flera har också använt bedövningsmedel, men då känner de inget alls, säger han.

Drabbar alla åldrar

Problemet definieras utifrån tre faktorer: mannen får utlösning snabbare än en minut efter penetration. Han känner inte heller någon kontroll, och måste själv uppleva det här som frustrerande.

– Till skillnad från dem med erektionsproblem så drabbar för tidig utlösning också män i alla åldrar, säger Stefan Arver.

För vissa är det biologiska orsaker bakom problemet, som då ofta är livslångt. Andra drabbas tillfälligt, bland annat på grund av sjukdomar. Det kan också ha psykiska skäl, som ångest, spänningar eller perioder med stora livsförändringar.

– Det finns beteendeterapeutiska metoder, där man försökt träna mannen till bättre kontroll, säger Stefan Arver.

Använd i paket

Den vanligaste hjälpen har varit stop squeeze-tekniken och används av flera sexologer. Den går ut på att mannen stimuleras tills han är nära ejakulation. Då avbryter man med ett kraftigt tryck mot penis.

– Men det fungerar av förklarliga skäl bäst när man har en partner. Det är också en ganska krävande metod, säger Stefan Arver.

Han rekommenderar att medicinen används i ett paket, med till exempel beteendeövningar och hjälp från en sexolog.

Det finns dock vissa biverkningar med Priligy, bland annat yrsel och illamående. 2,5 procent av männen i testet avbröt därför försöket.

Medicinen väntas komma ut på marknaden i april. Den kommer inte att omfattas av högkostnadsskyddet.

FAKTA

Sexologen Linn Heeds fyra bästa tips mot för tidig utlösning

1. Öva på ”start- och stopp-tekniken”

”Start och stopp-tekniken” innebär att du smeker dig själv eller har sex nästan ända fram till utlösning. När du sedan känner att det är på gång så slutar du och vilar några sekunder. Sedan börjar du om igen och upprepar proceduren. På så sätt fördröjer man utlösningen och lär sig hitta läget precis innan – då kan man styra orgasmen bättre.

2. Fokus på henne

Försök se utlösningen som något positivt, inte som ett problem. Då kan man ägna sig åt andra roliga saker innan och dra ut på njutningen. Du kan börja med att fokusera på kvinnan. Kvinnor har ofta lättare att komma flera gånger efter varandra. Fortsätt sedan tillsammans efter det.

3. Fortsätt att njuta

Sex är så mycket mer än samlag. Njutningen och tillfredsställelsen behöver inte ta slut bara för att du får utlösning. Fortsätt ändå, på andra sätt – till exempel med oralsex eller smeksex. Många upplever att kondom tar ner känslan litet.

4. Kondom kan vara till hjälp

Lider man av för tidig utlösning kan därför kondom vara ett sätt för en att hålla på längre.