Nyseparerad – och redan kär

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsdilemmat

Foto: Colourbox
Redo igen Hur länge bör man vänta efter en separation innan man går in i ett nytt förhållande? (Bilden är arrangerad)
RELATIONER

Det finns inga lagar eller regler för hur snabbt man får träffa någon ny, men var noga med att göra ett bokslut innan du går vidare, råder Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

–?Att kasta sig in i en ny, härlig relation för att slippa bearbeta den gamla är inte bra, varnar hon.

Det är aldrig fel att satsa på en ny kärlek när det känns rätt i hjärtat.

Rädsla för sorg

Men se upp med att undvika svåra känslor och enbart söka den himlastormande förälskelsen.

–?Det finns en fara i att dyka in i en ny relation hals över huvud, som ett sätt att undvika känslan av sorg man normalt upplever efter ett uppbrott, säger Eva Rusz.

–?Om Mats är rädd för att känna sorg eller besvikelse, kan det innebära att han flyr in i den nya kärleksrelationen där han bara behöver uppleva lycka och glädje. Detta måste han vara vaksam på.

–?Varje ny relation man går in i ska ju bli bättre än den förra. Därför är det viktigt att fundera över vad man behöver och vill ha ut av ett förhållande när man startar om, säger Eva Rusz.

Avsluta det gamla

Men för att kunna göra det, måste man först avsluta det gamla förhållandet ordentligt.

–?Gör en utvärdering av den gamla relationen. Då är det lättare att vara medveten om vad man vill göra annorlunda och hur man ska göra för att må bra tillsammans med den nya partnern.

Varför ett bokslut av en tidigare relation skapar förutsättningar för att nästa förhållande blir lyckligare, kan Eva Rusz förklara.

Misstag upprepas

–?I förälskelsefasen anpassar vi oss efter varandra för att bli älskade och hitta samhörighet. När sedan nästa fas, fördjupningsfasen, inträder efter cirka nio månader, försvinner idealiseringen. Tiden då man tillskriver varandra positiva egenskaper ebbar ut och vi ser varandra mer som de vi är med alla våra fel och brister. Är vi då inte färdiga med vår gamla relation, kommer vi att göra om samma misstag i relationen med den nya partnern.

FAKTA

Veckans dilemma: För tidigt för en ny kärlek?

Hej Eva!

Jag håller på att separera från min sambo sedan fem år. Flyttar till en ort 40 mil norrut när allt är klart, men tillbringar redan en hel del tid där uppe. Där har jag träffat en person som skulle kunna vara kvinnan i mitt liv!

Vi har samma intressen och värderingar och får varandra att må fantastiskt bra. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur underbart det är! Vi tillbringar mycket tid ute i det fria, åker skidor, skridskor och går långa, sköna promenader. Efter det har vi ätit mysiga middagar ihop. Men inget mer, även om det varit nära. Vi är båda över 45, men det är lite tonårsförälskelse över det hela.

Det har gått en månad sedan jag och min sambo bestämde oss för att flytta isär, och redan håller jag på att trilla dit rejält. Kvinnan 40 mil norrut vet om min situation, vi kan prata om allt. Gör jag fel som engagerar mig så tidigt?

Mats

Gör Mats fel? Så tycker läsarna

JA Kan ni prata om allt så kan du be henne att vänta, du kan ha kvar känslor för ditt ex som du överför på henne.

Lars

NEJ Du gör inte fel. Fortsätt träffas och se vad som händer, är det rätt så är det, oavsett när ni träffats.

Anna

JA Jesus säger att den som skiljer sig från sin hustru och gifter sig med en annan begår äktenskapsbrott (Matt 6:32). Jag tror inte att du får ett bättre liv med en ny kvinna.

Mattias