”Har haft 3 killar – alla bedrog mig”

Läs senaste chattet med Eva Rusz.

RELATIONER

Mike säger: Jag och min flickvän, eller ex enklare sagt gjorde slut för 2 månader sedan efter dryga 2 år tillsammans. Hon har efter detta sagt att det aldrig kommer bli vi igen och att hon inte tror att jag är den rätte och därför gör slut, ingen otrohet eller sånt är inblandat. Jag däremot har en känsla av att hon är den rätta för mig och ibland så är hon jättetrevlig när vi snackar och det låter som att hon ändå vill ha mig i sitt liv.Vad ska jag göra? Släppa henne helt eller ska jag försöka visa intresse? Detta är en frustrerande situation...
Eva Rusz säger: Man kan ofta vara lite osäker då man gjort slut. Men du har all rätt att fortsätta visa ditt intresse. Vad du kan göra är att ytterligare utforska vad specifikt din fd menar med att ni var olika osv? Vad grundar hon sin "tro" på att det aldrig kan bli ni? Ett djupare samtal er emellan kan behövas oavsett om resultatet inte kanske blir som du önskat. men dina tankar kring er relation kan då få möjlighet att bli klarare osv.


Christina säger: Hej Eva. Min kille (33 år) sedan drygt ett år tillbaka, har jättesvårt att vara i ett förhållande. Han har inte haft ett långt förut. Med några veckors mellanrum får han "bryt" och drar sig undan, tycker att inget är bra mellan oss osv. Han är inte så intresserad av sex eller mys. Han behöver jättemycket frihet, men tycker samtidigt att vi umgås för lite och har för lite gemensamma intressen. Jag är jätteförvirrad och ledsen av hans avståndstagande. Vad ska jag tro, vad ska jag göra?
Eva Rusz säger: Din kille låter som han har svårigheter att "knyta an". I min bok "Varför väljer jag alltid fel partner" finns beskrivet liknande beteende, läs den. Men vad du oxå kan göra är att försöka få honom att stanna kvar och inte spinga iväg. Försök samtala med honom vad som sker inom honomdå han vil bryta. Be honom också att då han är lugn, specificera vad han menar med inga gemensamma intressen. Våra olika känslomässiga modeller sen förr kan spöka på detta vi i kärleksrelationer. Försök samtala med honom och pröva att få honom att stanna kvar och sen att ni då samtalar om vad han tänker eller tror. Det kan ändra sig med tiden men då måste han anstränga sig att förändra sina beteenden.


elisabeth säger: Jag och min make står i valet och kvalet inför val av bostadsort. Jag har fått 2 kanonbra jobberbjudanden; ett nära hans föräldrar, och ett nära mina. Tilläggas skall att det är nästan 100 (!)mil emellan. Båda föräldraparen tjatar att vi ska flytta åt deras håll, för att de skall få tillgång till sina barnbarn. Hur ska vi bestämma oss? Är så rädd att såra någon av dem genom att "välja dom andra". Kan detta lösas utan sårade känslor?
Eva Rusz säger: Nej troligen inte. Det är du och din man som måste välja vilken ort/jobb du helst vill ha. Du lever inte dagligen med dina föräldrar men med ett jobb! Det är förstås en svår situation eftersom era föräldrar vill ha kontakt med barnbarnen, svårt men ni måste utgå ifrån vilket jobb som är bäst och vilken ort, som oavsett föräldrarna kan ge er mest i miljö, kultur, bostad osv.


Manna säger: Hej Eva! Jag skäms, men är så himla svartsjuk på min killes dotter! Hon är 12 år och verkligen pappas flicka, kommer alltid i första rummet. Jag fattar att det måste vara så ett tag till men hur hanterar jag min egen svartsjuka? Jag skäms för mycket för att prata med min kille om det.
Eva Rusz säger: Du får "tala dig lugn" påminna dig om att denna kärlek mellan far och dotter är viktig men inte konkurrerar med den kärlek ni två har tillsammans. Inte reagera. luugna ner dig. tänk på allt bra ni har i tillsammans.


Grace säger: Min kille tittar och flörtar med andra tjejer konstant och har pratat med honom men han vägrar och säger att jag överreagerar. Jag känna mig sårat och kan inte lita på honom och nu har jag tappat sexlusten, vad kan jag göra??
Eva Rusz säger: Om det är så att han ständigt har detta beteenden så är det klart du blir kränkt och sårad. Sexlusten minskar då man inte känner sig nära en partner, eller då man upplever sig oviktig. Stå på dig och beskriv hur du önskar att han skall bete sig och välj ut en specifik situation som hänt och be honomn reflektera över den utan att bara förringa den. I en bra relation måste man ta hänsyn till den andre och beteenden som kan äventyra relationen hör inte hemma i den!


Sara säger: Hej! Jag har så svårt att träffa killar. Det är som om ingen duger för mig, jag vet att jag är för snabb att rata dem. Men hur kan man förmå sig att träffa någon när man bara tänker "gud vad han är ointressant"? Jag kommer ju aldrig att träffa någon om jag håller på så. Är 37 i dag och vill verkligen inte vara singel längre.
Eva Rusz säger: Det är i huvudet detta sitter och det är dina tankar du måste öva dig att förändra! Daglig övning med att söka byta ut dessa tankar till "nu skall vi se om han har ngt spännande att berätta, tala om" osv. Du behöver bli mer utforskande . Tankar påverkar känslor och blir till själuppfyllande profetior om du fortsätter med detta. Öva öva och slå undan de negativa tankarna då du får dem. Minst 10 -20 ggr dag kan du öva att hitta alternativa tankar att tänka då du skall dejta ngn.


Titti säger: Hej Eva! Hur vet man om någon har tendenser att bli fysiskt våldsam? Om man är i ett förhållande där killen är extremt svartsjuk, har lätt att tappa tålamodet och ofta skriker och kastar saker – kan det finnas risk att han slår mig om han blir riktigt arg? Han har aldrig gjort det förut.
Eva Rusz säger: Svårt att svara på. Men eftersom du är skrämd av hans betenden så får du försöka få honom att hitta knep för att lugna ner sig lite då hans temeperament ger honom dessa utbrott. berätta vad du tänker och känner för honom då han gör så. Han kanske ínte vet om det?


Momi säger: Hur vet man om man ska skilja sig eller inte? Har varit gift i åtta år - i början var det bra men nu är det länge sen. Allt är slentrian. Ibland tänker jag att jag kan få det bättre med någon annan, eller tom ensam, andra dagar känner jag ändå värme för min man. Hur reder jag ut vad jag egentligen känner?
Eva Rusz säger: Ni kanske skall ta några samtal hos en familjerådgivare till att börja med. De flesta kommuner har sådana och avgifterna är inte höga. Alt en familjeterapeut. Behövs inte alltid så många samtal men de kan ofta hjälpa till att sätta fokus på vad som behövs. era olika behov och ni kan få hjälp att lyssna mer på varandra osv.


katja säger: Hur ska man våga satsa på ett förhållande igen efter att man blivit bränd så in i bänken? Tips, konkreta tips tack, för hur jag kan våga igen, hur jag hittar min självkänsla när det kommer till kärlek?
Eva Rusz säger: Självkänsla tar tid att utveckla, det viktiga är att du beslutar dig att det som vart är avslutat och inte ältar det mer. Om du fortsätter att älta det förgångna så kan detta ge dig fortsatt dålig självkänsla. Börja med att dagligen ge dig "beröm" oavsett vad ngn annan kan ha fått dig att tro om dig. Fundera över vilken sorts person du nästa gång vill lära känna och sök dig aktivt mot dessa. Bygg upp din självkänsla med positiva framtidstankar och förväntningar dagligen. Läs min bok "Bli en vinnare" som exempel, den finns i pocket och där finns många övningar du kan träna på!


Balder säger: Hej eva. Jag är blyg o har därför svårt att träffa en tjej. Känner mig dum när jag pratar med en söt tjej. Vad ska jag göra?
Eva Rusz säger: Flera saker. Hyr filmer fär "kille möter tjej" och härma de beteenden du ser att antingen killen eller tjejen visar. Skriv ner olika förslag på repliker som du kan äva dig i att "känna" in som dina egna. Öva dig oxå i att inte låta dina KÄNSLOR få ta över. Bestäm dig för att du ör KLOK dvs motsatt till att tänka du är DUM: Då man är klok kan man mentalt förbereda sig på på att förändra sina beteenden.


Carolina säger: Hej! Jag undrar vad som är viktigast för att relation ska hålla på sikt? Vad ska jag leta efter hos en kille, vill inte ödsla tid på sådana som inte "håller måttet"..
Eva Rusz säger: Attraktionen är viktig men subjektiv. En bra insida där personen är lyhörd, intresserad av dig, kan uttrycka tankar och känslor osv.Gemensamma värderingar, liknande inställning till livet och till en relation osv. Samma målbilder om framtiden. Sexlivet skall kännas bra.


Simon säger: Jag är 23 år och oskuld. Är det konstigt?
Eva Rusz säger: Nej ta det lugnt, fixera dig inte vid det. Du kommer bli av med den vad det lider.


Laura säger: Hej! Jag såg att du skrev om att det är viktigt att sluta älta. Jag har svårt för det - har fortfarande svårt att släppa att en kille jag var kär i lämnde mig för två år sen. Jag blir så trött på mig själv!! Hur slutar jag älta? Jag vill ju gå vidare!
Eva Rusz säger: Du får fatta ett beslut, skriva ner på flera lappar "sluta älta byt perspektiv, nu avslutar jag det förgångna" el likn och repetera dessa ramsor dagligen tills du släppt det. Älta vidmakthåller bara dina gamla minnen och förstärker dem negativt. Fokusera framåt framåt allt vad du kan!


Suuz säger: Hej Eva! Jag e 26 år och har haft 3 förhållande i mitt liv där alla 3 killar bedrog mig o svek! Det handlar alltid om en annan tjej :S Nu vågar jag inte längre träffa nån för jag vill inte bli sårad igen. Är det nåt fel på mitt sätt att vara med dem som gör att de blir otrogna?? Ska ja vara bitch? Är rädd att ja ska börja såra killar bara för o hämnas...
Eva Rusz säger: Nej du skall inte skuta dejta men utforska killarna nogare. Var på din kant och lär känna dem ordentligt innan ni fördjupar relationen med sex osv. Berätta vad du kräver i en relation dvs tryggeht ich trohet och fråga hur de ser på det osv? Om du hör att ngn inte tycker det är så viktigt så bör du bums avsluta den relationen.


Ossian säger: Hej. Min tjej vill alltid veta vem jag pratar i telefon med, skickar sms till osv. Jag tycker att hon är för "kontrollig". Vad tycker du?
Eva Rusz säger: Ja det tycker jag nog med. Lite normalt frågande kan man väl stå ut med men inte som en order eller som en manöver man alltid måste berätta om. Snacka med henne och berätta för henn att du ogillar detta. och bekräfta henne och visa henne de känslor du har för henne. Hon verkar lite osäker och otrygg men du kan försöka lugna ner henne men inte gå med på att berätta vem du talat med osv.


Moderator säger: Nu är chatten slut för i dag. Eva chattar igen om två veckor - välkomna tillbaka då!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat idag! Nu är våren här! Ut i solen och möt nya människor! Vi hörs om två veckor igen! Kram Eva