”Jag vill skiljas”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsdilemmat

RELATIONER

Rädslan för vad framtiden ska föra med sig kan vara så stark att man stannar kvar i ett dåligt förhållande.

– Enda sättet att bekämpa rädslan är att undersöka det man är rädd för, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: Foto: JUPITER IMAGES
OSÄKER Signaturen ”Ledsen och rädd” ser ingen annan utväg än att skiljas, men vet inte om hon orkar med mannens reaktion när hon berättar det. (Bilden är arrangerad.)

En dålig relation bryter ner oss både själsligen och kroppsligen. Immunförsvaret blir sämre, enligt Eva Rusz.

Det är inte heller säkert att barn mår bättre av att föräldrarna håller ihop ett dåligt förhållande i stället för att skiljas.

– Barn mår alltid dåligt av en skilsmässa. Men om barnet lider av att det är dålig stämning hemma mest hela tiden kan det vara bättre att föräldrarna separerar, säger Eva Rusz. Det viktigaste är att barnet har tillgång till båda föräldrarna även efter en skilsmässa.

En separationsprocess har nästan samma stadier som en sorgeprocess. Först inträder en chock, sedan kommer reaktionen.

Man kan reagera lika starkt som vid avgiftning från droger, berättar Eva Rusz.

Tid till förståelse

– Att bli deprimerad, håglös, få sömnsvårigheter, dra sig undan och tappa matlusten är symptom vid kärlekssorg. Vilka symptom man får, och hur starkt, är individuellt.

Nästa fas är bearbetning.

– Man måste ge varandra tid till förståelse. I familjerådgivning jobbar man under denna fas med två spår: separation och reparation.

Slutfasen kallas nyorientering.

– Man har en ny fas framför sig i livet. Det är dags att lyfta blicken och anpassa sig till livet som skild.

Håll fast vid beslutet

Kvinnan som skrivit brevet verkar ha bestämt sig för separation och då måste hon hålla fast vid det beslutet även om mannen reagerar starkt, säger Eva Rusz.

– Hon måste se upp med att försöka reparera förhållandet bara för att hon vill ta hand om mannens känslor. Om hon har både rationella och känslomässiga fakta att grunda sitt beslut på ska hon hålla fast vid det, även om han i reaktionsfasen blir desperat och lovar förändring.

FAKTA

Veckans dilemma: Vågar jag ta steget?

Hej Eva!

Jag lever i ett förhållande som inte är bra. Min relation är en enda stor energitjuv och har nog varit det i många år. Jag vill bryta förhållandet, men vi har en tvåårig son. Han mår visserligen inte bra som det är heller.

Kan man säga att en skilsmässa går igenom olika faser? Som sorg ungefär? Vad är det för faser i så fall?

Enligt min man har jag skuld till allt. Förhållandet är dött och om dagarna är vi mest tysta mot varandra. Jag är livrädd för hur elak han kan bli när jag tar steget och lämnar honom, och livrädd för hur lång tid det tar innan allt lugnar ner sig. Är också rädd för att jag inte orkar genomföra det här, men ser inte något alternativ om jag ska fortsätta att vara frisk och kunna vara en bra mamma.

Ledsen och rädd

Vågar jag skilja mig? Så tycker läsarna:

JA

Det blir aldrig lättare att separera bara för att man väntar. Hans ilska kommer att göra jätteont, så se till att ha goda vänner omkring dig när du tar steget.

En som varit där

JA

Bygg upp ditt liv med vänner, intressen och terapi. Lämna honom när du är stark, så riskerar du inte att gå tillbaka när han kommer gråtande.

Mirja

JA

Ditt förhållande tar kraft och energi. Du måste se till att du och din son får det bra utan din man.

Eldhjärta

Ulrika Lidbo

ARTIKELN HANDLAR OM