Ge älsklingen en VAF*-dag!

Skippa blommor och choklad – gör något ihop i stället

Foto: Jupiter Images
Hitta på något ni båda gillar men inte brukar göra på Alla hjärtans dag. Det kan göra att ni börjar prata om annat än bara era vardagsbestyr.
RELATIONER

På torsdag är det Alla hjärtans dag.

Planerar du en uppvaktning? Tänk nytt och satsa på upplevelser.

Rosor, kärlekskort och choklad toppar fortfarande presentlistan på Alla hjärtans dag. Varje år köper Sveriges romantiker sammanlagt cirka fem miljoner rosor den 14 februari till sin älskade – trots att både män och kvinnor hellre vill ha något helt annat.

Unna er!

Aftonbladets undersökning visar nämligen att den bästa gåvan av dem alla är en VAF-dag, en Vård Av Förhållandet-dag. Det önskar sig varannan svensk. En dag då vardagslivet läggs åt sidan och man bara ägnar sig åt sin partner. En tillsammansdag med överraskningsmiddag, teater eller något annat som man annars inte unnar sig.

Tid året om

– Det är jätteviktigt att ta sig tid att vårda sitt förhållande. Inte bara på Alla hjärtans dag, även under resten av året. Gör man inte det kan 14 februari vara en bra startdag för det, säger författaren och relationsexperten Nicolas Jacquemot.

Ännu viktigare är det för barnfamiljer med en extra tajt agenda att inte prioritera bort kärleksstunderna för att ”man inte har tid”.

– Man måste ta sig tid. Och när man gör det är det viktigt att man byter miljö. Bryt med vardagen, lämna hemmet och hitta på något som båda gillar.

Upptäcka nytt

Roliga saker behöver heller inte spräcka månadens matbudget; att spela biljard, gå på museum, lyssna på ett intressant föredrag, bowla eller åka ut i naturen kostar inte mycket. Det väsentliga är att det är något nytt att upptäcka tillsammans.

– Man kommer att märka att också samtalet förändras. Från att mest ha pratat om vardagen kanske man börjar dela med sig av sina drömmar och lär känna varandra ännu lite bättre.

Nicolas ska självklart uppmärksamma sin sambo på torsdag, men med exakt vad vill han inte avslöja.

– Det är en överraskning. Men det blir något i upplevelseväg i alla fall.

FAKTA

Tipsen: Så får du och partnern en perfekt dag tillsammans!

Turas om

Hur blir VAF-dagen av? Boka in dagar eller kvällar i kalendern och turas om att ordna aktiviteter.

Överraska

Hitta på något som ni båda skulle gilla: bowla, gå på chokladprovning, spela biljard, minigolf, gå på konstutställning.. Annars brukar en restaurangmiddag gå hem.

Byt miljö

Tillsammanstiden ska vara fri från vardagsatmosfär. Ett kul resetips är att hoppa på bussen och kliva av på en plats ni inte varit förut. Kanske finns där ett mysigt fik eller vacker natur att ströva runt i.

Turas om

Hur blir VAF-dagen av? Boka in dagar och/eller kvällar i kalendern och turas om att ordna aktiviteter. Eller överraska din partner, skriv en inbjudan på ett fint kort.

Överraska

Hitta på något som ni båda skulle gilla: bowla, gå på chokladprovning, spela biljard, minigolf eller bingo, gå på konstutställning ... Annars brukar en restaurangmiddag gå hem.

Byt miljö

Tillsammanstiden ska vara fri från vardagsatmosfär. Ett kul resetips är att hoppa på bussen och kliva av på en plats ni inte varit förut. Kanske finns där ett mysigt fik eller vacker natur att ströva runt i.

Peter och Ylva fann tid för varandra när sönerna spelade innebandy.

Peter och Ylva: "Utflykter räddar vårt förhållande!"

Ylva, 40, och Peter, 42, har tre barn – och väldigt lite tid för sig själva. Men de fann knepet för att hålla romantiken vid liv.

– Det blev vår räddning, säger Ylva Lindau Sundgren.

Ylva och Peter bor i Järna, cirka fyra mil söder om Stockholm. Barnen är 20, 17 och 10 år. De två äldsta är killar som alltid tränat och spelat mycket innebandy.

– När man jobbar, kör till och från träningar och har en sladdis som kräver sitt blir det inte många stunder över för varandra, säger Ylva.

Men det var också via innebandyn som Ylva och Peter hittade en väg till egentid och romantik.

Mormor rycker in

– När killarna spelar cuper runt om i Sverige får mormor ta hand om den lilla så att vi kan följa med. Då tar vi in på eget hotell där vi kan äta gott, upptäcka staden tillsammans och ta vara på tiden mellan matcherna.

– Det är viktigt att få komma hemifrån. Hotell är heller inte så dyrt om man bokar långt i förväg, och ofta är vi i mindre städer där priserna är överkomliga.

Lyckligt par

Ylva och Peter har hållt ihop i 13 år och är enligt Ylva fortfarande ett mycket lyckligt par.

– Ja, och det är tack vare våra utflykter tre fyra helger per år. Hade vi inte börjat med dem för nio år sedan vet jag inte om vi hade orkat. Vi var mycket tröttare och mer stressade innan.

Och vad hittar ni på tillsammans på Alla hjärtans dag då?

– Eftersom det är en torsdag så blir det nog bara lite god mat. Jag brukar få rosor och till Peter köper jag nog godis för han är en riktig godisgris, säger Ylva och skrattar.

Topplistan: Det här vill vi ha på Alla hjärtans dag

1. En överraskningsdag tillsammans med min älskade.

2. Personliga presenter.

3. Personliga kärleksbrev.

4. Blommor.

5. Choklad.

6. Färdigköpta kärlekskort.

Källa: aftonbladet.se

Läsarna: "Vi vill ha mer romantik!"

Männen svarar:

Tycker du att du är romantisk?

Ja 70 %

Nej 30 %

Tycker du att din partner är romantisk?

Ja 61 %

Nej 39 %

Önskar du mer romantik i ditt liv?

Ja 58 %

Det är lagom nu 32%

Nej 10%

Kvinnorna svarar

Tycker du att du är romantisk?

Ja 76 %

Nej 24 %

Tycker du att din partner är romantisk?

Ja 47 %

Nej 53 %

Önskar du mer romantik i ditt liv?

Ja 76%

Nej 4%

Det är lagom nu 20%

Fotnot: Enkätundersökningen baseras på nätläsarnas svar på Aftonbladet.se. Totalt har 3 762 personer deltagit i enkäten.