”Porrfilm tonåringars enda sexundervisning”

Experten: Så pratar du sex med dina barn

RELATIONER

Många tonåringar får sin enda sexundervisning från porrfilm.

Föräldrar måste själva prata med sina tonåringar om sex.

Men hur gör man och när är det dags?

Och vad säger man absolut inte?

Vi har frågat några tonåringar och en expert om hur man undviker pinsamma sexsnack.

- Många 14-åringar som kommer hit har ingen aning om någonting. Vi får ta allt från början, säger Agneta Strömsten, barnmorska på Solnas Ungdomsmottagning.

Foto: KATRIN JAKOBSEN
Din tonåring kommer att ha det i vilket fall som helst så prata om sex. Skolan klarar det inte, enligt experten.

Finns det något pinsammare än en förälder som harklar sig, rodnar och börjar mumla om blommor och bin? Antagligen inte.

Men det är inte så lätt för en tonårsförälder att ta upp känsliga saker när hormonerna stormar och humöret svänger likt en vindflöjel i styv kuling. Och sex är så klart känsligast av allt.

Hälften av alla tonåringar sexdebuterar i 15-16-årsåldern. Nästan 60 procent av dem berättar inte för sina föräldrar att de har sex.

Får sin utbildning via porrfilmer

- Det värsta är att många får all sin utbildning via porrfilmer. Tjejer tror att de måste ha analsex och killar tror att deras penis måste se ut som en batong. Många blir faktiskt väldigt lättade när de får veta att långt ifrån alla i deras egen ålder inte haft sex än.

Agneta Strömsten är barnmorska på Solna Ungdomsmottagning utanför Stockholm. Hon möter tonåringarna när de väl tagit sig samman och bokat en tid på mottagningen. Åtskilliga åttondeklasser har dessutom ett obligatoriskt besök inlagt i schemat.

- Många upplever det som en frizon att komma hit. De vågar faktiskt fråga om allt. Tyvärr är sex och samlevnadsundervisningen i skolan ofta alldeles för dålig i dag, så de har mycket att fråga om.

Förhärdad värld

Hon har själv fyra barn och vet hur pinsam de tyckte att hon var när det skulle pratas sex.

- Men har tonåringen börjat dejta tycker jag ändå att man ska ta upp det där med skydd, könssjukdomar och att man äger sin kropp – utan att behöva inte gå in på några detaljer. Och varna dem från att stämma träff med någon de inte känner.

Dagens tonåringar möter ofta en förhärdad värld där gruppsex, analsex och grovporr knappt får dem att höja på ögonbrynen.

-Ungdomar har tittat på porr i alla tider, det är inget man bör skuldbelägga. Däremot kan det vara läge att förklara att vissa filmer är väldigt grova och våldsamma och inte alls stämmer med verkligheten.

Inte lägga sig i

- När det gäller hygien är det viktigt att berätta för tjejerna att de inte ska tvätta sig för mycket och inte använda tvål. Många vill raka sig i dag, och det kan göra att det blir extra torrt.

Fast egentligen är Agneta Strömstens bästa råd till tonårsföräldern att skicka sitt barn till ungdomsmottagningen. Fråga gärna om de vill ha hjälp med att boka tid, eller om de vill sköta det själva. Ställ krav på sexundervisningen i skolan och tipsa tonåringen om att både skolsyster och ungdomsmottagningen delar ut gratis kondomer.

-- Det gäller att komma med upplysningar utan att lägga sig i. De kan trots allt behöva lite hjälp på vägen – även om de inte tror det själva.

FAKTA

Tonåringen: ”Var rak, prata ofta men lite”

Erik, 16:

- Rakt på. Fråga mitt i en mening: ”Använder du kondom?” Aldrig sätta sig på sängen för att ”prata ut”. Hellre prata lite och ofta.

- Vill man själv inte prata om det kan föräldern alltid säga att man ska gå till ungdomsmottagningen. Det kommer barnet förmodligen aldrig orka, så då blir det lättare att ta det med föräldern i alla fall.

- Säg aldrig att du själv har haft sex! Det vill vi inte veta.

Maria, 18

- Försök att vara avslappnad och göra det lite mänskligt. Kanske med egna exempel när du själv var i den åldern, men inga personliga detaljer.

- Man ska absolut inte kräva några svar. Fråga inte: ”Har du blivit av med oskulden?” Låt det komma naturligt.

- Förklara att det är jävligt viktigt med preventivmedel. Ta gärna exempel från dina egna vänner som slarvat.

Mia Gahne