Här är maten som får fart på lusten

Tonfisk, alger och parmesan tar dig till nya dimensioner

1 av 3
RELATIONER

Vill du ha ett hett sexliv liv så är det tid att börja begrunda vad du stoppar i munnen. För din sexlust styrs i större utsträckning än du tror av vad du äter.

Har du ingen vidare sexlust, en sviktande potens eller vill helt enkelt bara hjälpa din lust lite på traven? Skippa piller och läkare. Det är lättare än så.

– Vissa födoämnen innehåller mycket av de substanser som vårt lustcentra behöver för att vi ska bli känna lust, säger eroikpedagogen Ylva Franzén.

Och det är såklart den maten du ska satsa på! Det absolut bästa du kan ge din kropp är tonfisk, alger och parmesan.

– Dessa livsmedel innehåller mycket av aminosyrerna histidin och fenylalanin som i kroppen omvandlas till histamin och fenyletylamin som gör oss upphetsade. Det förstnämnda spelar även stor roll för hur vi upplever orgasm, säger erotikpedagogen Ylva Franzén.

Starkare orgasmer med alger

Alger är dessutom rikt på zink och omega 3-fettsyror som kan bidra till att öka känsligheten i könsorganen och ge intensivare orgasmer. Mörk choklad är som bekant toppen för sexlusten eftersom det innehåller det fenylalanin som är kopplat till sexuella känslor.

Dofta gott med frukt

Rätt kost ökar inte bara lusten, det påverkar till och med hur du smakar och doftar. Frukt, gärna exotisk, har inverkan på feromonerna vilket påverkar hur vi luktar. Med andra ord hur erotiskt attraktiva vi är för vår partner.

Vad ska man då inte äta?

– Snabbmat är erotikdödaren nummer ett! Försök att undvika industritillverkat och mat som fraktats över hela världen innan du stoppar den i munnen, säger Ylva Franzén, erotikpedagog.

Även nikotin och alkohol är förödande.

– Alkohol fungerar som en tändningsmekanism eftersom den frigör testosteron, men blir intaget för högt kan man bland annat få svårare att orgasm, säger Ylva Franzén.

FAKTA

Ylva Franzén

Ylva Franzén är erotikpedagog och författare till boken ”Orgasmera mera”. Hon har orgasmskola och håller då kurser i erotisk mat. Driver sexbutiken ”Afrodites secret” i Stockholm och Malmö och passionatet ”Venusgården” i Malmö.