"Ska jag tvinga iväg sonen till sin pappa?"

Läsare hjälper läsare att lösa relationsproblem

RELATIONER

Dilemmat

Jag har en son på 4 år från ett tidigare äktenskap, där vi skildes som vänner. Sonen bor hos pappa varannan vecka, men börjar nu protestera när han ska åka dit. Men jag vill att han ska ha bra kontakt med sin pappa. Ska jag tvinga iväg honom?

Linda

JA Barnen behöver båda sina föräldrar.

Linda

NEJ Du bör ta reda på om det har skett något förändring hemma hos ditt ex som gör att din son reagerar som han gör.

Caroline

NEJ Att bo varannan vecka är inte till barnets bästa. Alla skilsmässobarn som jag känner har förr eller senare protesterat mot detta.

Heléne

JA Tvingar du inte barnet till pappan så kommer det aldrig att bli naturligt att umgås med båda föräldrarna.

Jon

NEJ Prata med din son och red ut det på bästa sätt (han är nog förmodligen inne på sin början av trotsåldern, fråga honom vad som är fel och varför han inte vill åka hem dit). Följ med dit och tala med fadern också och red ut situationen fredligt så ska du se att allt löser sig.

N

NEJ Jag tror att det bästa är ju att inte tvinga honom att gå till pappan om han inte känner för det. Det kan bli jobbigt för honom att känna sig tvungen att åka dit när han inte vill. Han är så pass ung. Förhoppningsvis så kommer det att bli bättre när han är lite äldre. Man kan ju fråga sig varför han inte vill åka till pappa. Prata med din son och försök få fram varför han inte vill spendera tid hos pappa.

J.R

JA Är i samma situation. Du får förklara för sonen vad det är som gäller och vad du och pappan har kommit överens om. Och sedan när pojken är äldre och stor nog att göra ett vettigt val kan han ju få göra detta. Du får samtidigt inte tveka på det du och pappan har kommit överens om för detta känner barnet så väl på sig. Och båda föräldrarna är viktiga för barnen.

Diana

JA Det är ju jätteviktigt att Du tar reda på hur han verkar trivas när han kommer till sin pappa. Fortsätter han att protestera? Eller verkar han vantrivas? Hur är han när han ska ”flytta” från pappa till dig? Gör pappa och sonen något kul tillsammans? Det är vanligt att barn vill vara där dom för tillfället är, så det är inte säkert att din son protesterar över att gå till pappa, utan han kanske inte gillar att bryta upp och ändra ”situation”. Barn behöver sina båda föräldrar så jag tror man i det längsta ska försöka ta reda på varför han reagerar så. Ha det så bra.

/Kerstin