"Varför skakar jag vid orgasm?"

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på Er! Då sitter jag och väntar på era spännande chattfrågor...
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi dagens chatt!
D säger: Hej Linn! De sista gångerna jag och min pojkvän har haft sex så har det slutat med att jag har fått en konstig blandning mellan blod och flytningar efteråt. Det gör inte ont, men det är ganska störigt för oss båda. För att inte prata om fläckarna i sängen.. Har aldrig haft problem med detta tidigare, och allt verkar vara bra annars, vad kan det vara? Tecken på stress? Är jag spänd? Jag börjar bli orolig! Kraam
Linn Heed säger: Det kan vara ytliga blodkärl som brister lite lätt i samband med friktionen av samlaget. Det är i sig ingenting farligt, men om det fortsätter så rekommenderar jag att du går och kollar upp det hos din gynekolog eller ungdomsmottagning.
Linnéa säger: Hej Linn! Jag har länge misstänkt att jag har vestibulit. Jag kan inte använda tampong för det är extremt smärtsamt och jag kan inte ha sex. Jag har varit på gyn.kontroll där allt såg normalt ut. Jag vill inte ha det såhär. Varför har jag ont när det inte finns några synbara fel? Och kommer jag ha det såhär resten av livet? finns det något man kan göra? Jag kan inte heller bara ta mig till en gyn.kontroll bara sådär då jag har svåra depressioner och grava ångest problem och medicineras. Det är inga biverkningar från medicinen dock. Mvh Linnéa.
Linn Heed säger: Man är inte helt klar eller överens kring orsakerna till varför vissa kvinnor drabbas av vestibulit eller "brinnande vulva". Vissa hävdar att det är psykologiska orsaker, andra mer fysiologiska, en tredje grupp att det är en kombination. En del kvinnor blir hjälpta av samtalsterapi, andra ändrar om sina kostvanor. För det första så behöver du etablera en bra kontakt med en gynekolog, som är kunnig kring den här sjukdomen. Är du under 23 år så tag kontakt med Huddinge Ungdomsmottagning. Dom har utarbetat en speciell modell för unga kvinnor som drabbas av vestibulit. Det är en behandling där man både träffar barnmorska och kurator i olika omgångar, och framgångarna är mycket postitiva och många unga tjejer blir hjälpta och mår bra. Det är klart att ditt allmäntillstånd påverkar hur du mår till kropp och själ. Har du svåra depressioner och stark ångest, så bidrar det naturligtvis till att du mår ännu sämre. Skickar en STOR KRAM och önskar dig lycka till!
Jessica säger: Hej Linn! Jag och min kille har jättebra sex men har du tips på hur man kan "hotta" till det lite extra? Tips på bra (annorlunda) ställningar? Tack på förhand =) M.V.H Jessica
Linn Heed säger: Egentligen så är det bara er kreativa fantasi i kombination med hur akrobatiskt viga ni är, som kan begränsa er. Utgå ifrån grundställningarna: missionären, bakifrån, och ridställningen. Sedan är det bara att variera med ben ihop, isär, luta framåt, luta bakåt. Ta hjälp av kuddar, stolar för att t ex höja upp underlivet och komma åt erogena zoner och triggerpunkter inuti slidan. Varför inte införskaffa en inspirerande bok, t ex Kamasutra, där ni får tips om många roliga och annorlunda samlagspositioner. Kram och lycka till!
lotta säger: Jag och min pojkvän gillar att ha analsex, men eftersom han är ganska "välhängd" så gör det ibland ont efteråt och någon gång kan det göra ont i flera dagar när jag ska gå på toaletten. Undrar om du vet något bra glidmedel att använda vid analsex? Fick tipset från sexaffären här i stan att prova ett silikonbaserat, men det var ju värdelöst! Tack för att din chatt finns! Kram, Lotta
Linn Heed säger: Hej Lotta och tack för att du uppskattar chatten. Analsex kräver verkligen lyhördhet, respekt, ömsesidighet, kommunikation, hygien och att våga säga nej. Det ska inte göra ont, då är det bättre att avstå. Ringmuskeln är inte alls lika flexibel och tänjbar som slidmuskelaturen, varför det är lättare att få skador. När kroppen signalerar ont, så betyder det att man bör avbryta. Glidmedel, Liquid Silk eller Astro Glide, är två bra produkter som ni kan använda, MEN jag påpekar ännu en gång att det är viktigt att inte forcera analsex!!!! Att ha ont efteråt, eller i flera dagar, låter inte bra. OM du verkligen vill ha analsex, för DIN skull, så se till att förspelet är långt och att du blir rejält uppvärmd. Tänj ut ringmuskeln genom smekningar, så att det går lättare att penetrera. Att vara avslappnad är också A och O. Fundera över vad du verkligen vill, och utgå ifrån det. Att ställa upp på smärtsamt sex bara för att göra sin partner till lags, är ingen bra relation eller utgångspunkt. Kram Linn
Elin säger: Hejsan Linn. Ska börja med att säga att jag tycker du e jätte bra och gör ett grymt jobb. Min fråga till dig är. När man kommer eller få orgasm så brukar jag skaka... och då menar jag riktigt mycket. När jag frågade mina tjejkompisar om det så har dom inte vart med om det på det sättet. Är det konstigt eller varför är det så? puss på dig!
Linn Heed säger: Hej Elin och stort tack till att du gillar det jag gör :-) Det är inte alls konstigt eller onormalt att du får skakningar och okontrollerbara ryckningar och spasmer i kroppen när du når klimax och orgasm. En orgasm är en serie ofrivlliga spasmer i underlivet, som involverar en helhetsupplevelse för hela kroppen, där underlivet krampar och drar ihop sig. Ibland är orgasmen starkare och intensivare, ibland fjuttigare. Det kan variera och vara olika från gång till gång. Det är just det som är tricket med att låta orgasmen komma och ta över, att SLÄPPA ALL KONTROLL och bara våga ge sig hän.... Kram på dig!
Marie säger: Hej! Jag är en person som älskar sex! Undrar om du har något tips om en bra, billig sexleksak. Jag har en billigare variant av rabbit men den är ingen höjdare vill ha lite mer! Tack för en bra spalt!
Linn Heed säger: Hej Marie! Jag föreslår att du själv går in och kikar på nätet. Jag vet inte riktigt vad du är ute efter för sexleksak. Det finns ju så mycket att välja på. Klitorisvibratorer, dildos utan vibrationer med mera. www.afroditesapotek.se, www.pistill.se är två bra sajter för kvinnan och hennes älskare.... Där kan du kika på sortiment, prisbilder och till och med göra en beställning. Vill du inte köpa över internet, så föreslår jag att du sonderar terrängen genom att titta på nätet vad du verkligen vill ha, och sedan gå till en butik och inhandla presenten till dig själv. Kram och lycka till, och tack för att du gillar spalten!
johan säger: Hej jag och min tjej älskar analsex, är det farligt att ha det för ofta? Har det kanske en gång i veckan.
Linn Heed säger: Det är inte farligt så länge man gör det med ömsesidighet, respekt, god hygien och varsamhet. Det är viktigt att det inte gör ont. Smärta är kroppens primära signal om att något är fel, och då är det viktigt att avbryta. Så länge ni båda två vill och är överens, och tar det försiktigt och håller bra hygien, så är det ingen fara.
:) säger: Hej Linn, och tack för en jättebra chatt! Min pojkvän har precis blivit omskuren och jag undrar om detta innebär stora skillnader för honom när det kommer till att ha sex osv? Sen är jag nyfiken på hur jag kan göra det skönt för honom nu. Tack!
Linn Heed säger: Hej, och tack för att du hänger här på chatten.... Flera omskurna killar berättar om att dom upplever att deras sexuella uthållighet blir mycket större efter ingreppet. Eftersom ollonet inte skyddas av förhuden, så blir ollonet mer "tåligt" och behöver mer stimulans. För många är det här bara positivt, eftersom "4 sekunder" inte uppskattas av så många kvinnor, eller killar för den delen heller. Försök att ha en bra dialog med din kille och undersök tillsammans hur han vill bli smekt. Ett skönt glidmedel när du använder händerna, är att föredra. Så länge ni kan kommunicera med varandra, så har ni alla förutsättningar till ett skönt sexliv.
Vem säger: Hur kan man nå G-punkten hos en tjej lätt?
Linn Heed säger: G-punkten sitter cirka 5-7 centimer in på slidans främre vägg, det vill säga slidväggen mot magen till. Det är ett skrovligt område, som blir lättare att känna, då kvinnan är sexuellt upphetsad. Antingen använder du dina fingrar, eller så kan ni pröva samlagsställning bakifrån, eller ridställningen, där hon rör sig fram och tillbaka över dig, istället för upp och ner. Blev det här krångligt nu? :-) Tror du förstår. Lycka till!
Anonym säger: Hej Linn. Jag har väldigt svårt att få utlösning när jag har sex. Vad kan det bero på? Har även svårt att få stånd och min flickvän klagar på att jag är svår att tillfredställa. Är det något fel på mig? Och vad ska jag göra?
Linn Heed säger: Okej, första frågan är: Hur är det när du tillfredsställer dig själv? Får du utlösning vid onani? Tar det lång tid att nå klimax? Många gånger är det skillnad vid onani och samlag, och då kan det handla om "psykologiska hang-ups", det vill säga du känner dig pressad, stressad och kravfylld i samlagssituationen med din flickvän. Försök att slappna av, och ge dig hän. Ha siktet inställt på att ni ska ha det skönt tillsammans, men att det inte nödvändigtvis måste handla om samlag och utlösning. Smeksex och hångel är också en bra början, och kan även räcka. Eftersom du vet att din flickvän är "missnöjd" så är det lätt att känna sig dålig och misslyckad, och det förbättrar inte dina odds i sängen. Försök att prata med henne om det här. Det är inget fel på dig. Det här fixar sig! Kram!
Anonym säger: Är det normalt att kvinnor som närmar sig 40 får minskad sexlust? Tidigare hade vi sex ett par ggr i veckan, men nu ska jag vara glad om min fru vill en gång i månaden. Vi har två barn 8 och 11 år.
Linn Heed säger: Det finns inget generellt som säger att kvinnor närmare 40 får minskad sexlust. Det man dock vet, är att klimakteriet och hormoner kan ställa till det för sexlivet. Torra slemhinnor och östrogenbrist gör att även sexlusten dalar. Men det finns medicin och hjälp att få. Sedan är det kanske inte klimakteriet som din fru har hamnat i redan, utan det kanske handlar om andra relationella saker mellan er två. Försök att ha en dialog med henne, om hur hon mår, vad hon önskar, vad hon vill ändra på och så vidare. Era barn börjar bli större och lite mer självständigare, och då finns det mer tid och utrymme för er, var och en, och tillsammans att fundera över vart man är på väg i livet och vägarna dit. Sedan ändrar sig sexlusten också från period till period. Den är inte statisk. Mitt bästa råd till dig är att avsätta bra med tid tillsammans med din fru och faktiskt ta ett öppet snack med henne. Det finns kanske anledningar till hennes minskade sexlust, som ni tillsammans kan reda ut.
Moderator säger: Det var tyvärr sista frågan för idag, tiden är ute..! Stort tack till dig Linn, och tack till alla er som chattat!
Linn Heed säger: TACK för alla intressanta chattfrågor. Jag skickar en STOR KRAM till var och en av er, och hoppas att vi ses snart igen här på chatten.

ARTIKELN HANDLAR OM