”Jag var en av dem som skilde mig för lätt”

Nu har relationsexperten Eva Rusz gift om sig – med sitt ex

RELATIONER

Hon har varit gift tre gånger.

Och för en månad sedan var det dags igen, denna gång med mannen hon skilde sig från för fem år sedan.

– Jag var en av dem som skilde mig för lätt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz, 52.

Foto: Karin Törnblom
Eva och hennes Claes gifte om sig i somras.

Det blev fjärde gången gillt för Eva Rusz, 52, när hon i augusti gifte sig med Claes Malmberg på Lidingö. Med vid vigseln var förutom brudparet och vigselförrättaren, endast de vänner som var bröllopsvittnen. Inte ens de sammanlagt sex barn de har från tidigare äktenskap visste om bröllopsplanerna.

– Men de vet ju att vi har umgåtts nästan hela tiden sedan vi skilde oss. Vi har velat gifta om oss länge. Det har alltid kommit något emellan, men nu i augusti fick Claes en lucka i sitt schema, säger Eva Rusz.

Onödig skilsmässa

Skilsmässan för fem år sedan benämner Eva Rusz idag som ”väldigt onödig”. Kanske hade de först för bråttom med att gifta sig – efter bara ett års bekantskap – och sedan också att gå skilda vägar.

– Första tiden efter skilsmässan var jag nog ganska förbannad på honom. Men vi var båda väldigt sorgsna, för vi visste att vi var rätt för varandra.

Ganska snart började de hitta anledningar att träffas. Och de senaste åren har de gjort det som Eva Rusz menar att de borde ha gjort innan de lämnade in skilsmässopappren.

– Vi kunde ha jobbat oss igenom krisen då. Men har fått göra det nu istället. Vi har utforskat varandra i ett lugnare tempo, gått i terapi och fått relationen att funka. Och det är jag ganska stolt över, för det är svårt när man väl skilt sig.

Försöker peppa andra par

Som relationsexpert tampas hon ständigt med andras äktenskapsproblem. Och Eva Rusz tycker att många skiljer sig för lätt.

– Jag försöker ofta peppa folk i mina spalter att utforska varandra. Man ska inte kasta in handduken för lätt. Det är ju vi ett bevis på.

Det är inte äktenskapet i sig som är viktigt. Men eftersom de en gång varit gifta, blev det betydelsefullt att åter byta ringar.

– Man behöver inte vara gifta för att leva ihop. Men att förnya äktenskaplöftena blev ändå lite av en symbolhandling. Och han är på andra sidan jordklotet nästan varje vecka eftersom han är pilot, och då känns det skönt och tryggt att veta att vi hör ihop.

Är det för evigt den här gången?

– Absolut! Han är mitt livs kärlek.

ARTIKELN HANDLAR OM