”Hur vet man att en tjej är oskuld?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på Er :-). Dags för en ny chatt!!!
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!
hfj säger: Vad kan jag göra för att inte komma så snabbt??? Hjärtligt tacksam för svar!
Linn Heed säger: Övning ger som bekant färdighet.... Att träna sig i start-stopp-tekniken, det vill säga att stanna upp precis innan utlösning/orgasm/klimax, lugna ner det hela och sedan börja upphetsningsfasen igen tills klimaxnivån närmar sig, avbryta och börja om. Det är en metod som kan kännas lite tröstlös i början, men det ger utdelning. Var tålmodig. Det är ett bra sätt att lära kroppen och knoppen att bli mer uthållig, att själv få bättre koll på hur det känns när det närmar sig och att kunna stanna upp i tid, så att "the point of no return", inte inträffar för snabbt. Sedan kan ibland användningen av kondom ta ner den direkta känslan och faktiskt som positiv bieffekt göra att man blir mer uthållig under samlaget. Vissa killar har även prövat bedövningsgel på ollonet, av typen Xylocain, och även tyckt att det ger resultat. Var dock försiktig med doseringen. Att ha kommit straxt innan kan också öka uthålligheten.
zaq säger: hej, hur vet man att en tjej är oskuld?
Linn Heed säger: Genom att fråga henne. Det syns inte utanpå och myten om mödomshinnan är just en myt. Det är vanligare att en tjej inte blöder vid första samlaget, än att hon gör det. Så egentligen finns det inga "bevis" eller sätt att bekräfta att hon är oskuld, annat än att våga fråga och lita på att ni är ärliga och uppriktiga mot varandra.
Rebecka säger: Hej Linn! Varför blir jag "öm" i slutet/efter samlaget? Kan det vara så enkelt som att jag inte är tillräckligt uppvärmd? Vi använder inte kondom då jag äter p-piller och inte glidmedel. Han är min första partner och ingen utav oss har, vad vi vet, könssjukdomar.
Linn Heed säger: Det kan bero på olika saker. Först och främst är det ju naturligtvis viktigt att veta att båda två är friska. Även om du inte har haft några andra sexuella partners före din kille, så kanske han har haft andra före dig. Att testa sig är en kärleksfull handling både mot sig själv och mot sin partner. Då är det också mycket lättare att slappna av och att kunna ha sex utan ångest eller oro. Ibland är underlivet mer känsligt, under vissa perioder av menscykeln och vi kvinnor påverkas också olika utav det. En svampinfektion eller ett irriterat underliv kan också påverka slemhinnornas känslighet och bidra till att det gör mer ont vid ett samlag. För lite uppvärmning eller för kort/obefintligt förspel är också en faktor som kan spela roll. Det är viktigt för den sexuella njutningen och att också kunna uppnå orgasm, att man är ordentligt sexuellt tänd och redo för samlag. Vissa samlagsställningar är mer "påfrestande" än andra och har man lite vildare och mer hårdhänt sex, så kan det givetvis påverka. Hoppas att du får bukt med det här. Det är heller aldrig fel att göra en undersökning och koll på ungdomsmottagningen. Kramar!
Jenny säger: Jag har aldrig fått orgasm tillsammans med någon kille. Jag får det jättelätt när jag onanerar men när jag har sex, killen slickar, eller är där med fingrarna så går det verkligen inte. Varför är det så? Det är frustrerande, jag vill ju verkligen. Jag har haft sex med ca 10 stycken och det har aldrig lyckats ändå. Jag är dessutom för blyg för att ta på mig själv under sexet. Är det något fel på mig? Vad kan man göra?
Linn Heed säger: Det är ABSOLUT inget fel på dig. Du fungerar helt normalt och har ju inga problem med att få orgasm vid onani. Att våga släppa kontrollen under ett samlag och tillsammans med en annan person kan ta tid. Det handlar om tillit och att känna sig trygg, älskad och åtrådd. Det kan ta tid att bygga upp och bästa receptet är att du och din kille tillbringar tid tillsammans och lär känna varandra ordentligt. Då blir det också lättare att slappna av och våga ge sig hän tillsammans. Nästa steg är att du också vågar ta på dig själv under samlaget. De allra flesta killar uppskattar verkligen när en tjej tar för sig och visar vad hon gillar. På så vis ger du också honom information om hur du vill bli smekt. Alla tjejer är unika, liksom alla killar förstås och det handlar mycket om att vara lyhörd och lära sig hur den andre fungerar, vad man gillar, vad man går igång på, hur man vill bli smekt osv. Både att smeka själv, samt att i ord och handling visa vad just du går igång på. Ta det bara lugnt. Jag LOVAR att det här löser sig. Kram <3.
daniel säger: Varje gång jag ska ha sex med min flickvän så blir jag helt slak, och det är absolout ingeting med henne som man borde bli det. Snälla hjälp mej!
Linn Heed säger: Det låter som att du har hamnat i en "ond cirkel" där ståndet en eller ett par gånger har svikit dig rejält och du laddar upp denna situation inför nästa gång. Hjärnan och kroppen ställer in sig på "katastrof" och så blir det platt fall och du får det hela bara bekräftat, ännu en gång. Det handlar om att bryta denna onda cirkel och att lära om och skaffa sig nya goda erfarenheter. Kanske kan ni under en period avstå från just själva samlaget och koncentrera er på smek, hångel och skönt förspel, där ni båda två kan njuta fullt ut. Smek dig själv inför henne eller låt henne smeka dig, men gör det kravlöst. Försök att koppla bort krav och prestation ifrån samlaget, för det är erektionsdödande. Involvera gärna din flickvän så att hon är med på tåget och förstår vad du känner, hur du tänker och att ni tillsammans löser denna situation. Det är lätt att det skapas ett tyst missförstånd, känslor av ensamhet och avvisande, misslyckande etc om ni inte pratar om det. Hon kan lätt känna sig otillräcklig och dålig, på precis samma sätt som du gör, och det är ju ingens fel, och det handlar inte om att du inte är tänd. Genom att få acceptans och förståelse från henne, så slappnar du av mer och förutsättningarna för ett skönt stånd ökar. Kram och lycka till!
Ã.ke säger: jag är kär i min sambos syster. vad ska jag göra?
Linn Heed säger: Rannsaka dina känslor innan du agerar. Är du inte längre kär och förälskad i din sambo så bör du överväga att antingen aktivt jobba på relationen och se om känsloläget kan förändras eller att initiera en separation. Del 2 handlar om dina känslor för din sambos syster. Vad känner hon etc? Det är förbjuden mark, så tillvida, att det är många känslor inblandade och det är lätt att såra varandra. Är det så att du och din sambos syster verkligen hyser äkta, djupa och varma känslor för varandra, så visar det sig också längre fram. Försök att inte fokusera på det i det här läget. Just nu har du viktigare saker att reda ut och ta tag i, det vill säga den relation som du just nu är involverad i. Ta ansvar för den till att börja med!
Emma säger: Hej Linn! Jag och min pojkvän har varit ihop i snart 1,5 år och i början av förhållande så var vårat sex jätte bra! Men nu senaste året när vi ska ha sex så blir det så stelt, och detta tycker jag är jätte jobbigt. Vi kan aldrig riktigt släppa loss, det blir alltid det där "tråkiga" sexet när man gått och lagt sig, när lampan är släckt och man ligger under täcket. Vad kan vi göra för att förbättre vårat sexliv? Kram
Linn Heed säger: Prata med varandra. Se om ni båda två önskar en förändring. Våga prata om er längtan, önskningar, förhoppningar. Ta fram mod att vara nyfikna och "galna" ihop. Återkalla känslan av när ni var nyförälskade. Kvalitetssatsa på varandra. Tid och engagemang föder samhörighet och varma känslor för varandra. Skapa förutsättningar för att kunna vara mer utforskande i sexlivet. Köp inspirerande litteratur, kanske en sexleksak, massageolja, suggestiv musik, rökelse, skapa stämning, överraska varandra och låt det spontana få ett större utrymme i er vardag.
Caroline säger: Hur är det med p-piller? ÄR det farligt att stoppa hormoner i kroppen, och ökar det risken för cancer? Man hör så mycket olika från olika personer.
Linn Heed säger: Dagens p-piller är säkra och beprövade. Man forskar och forskar och tillhör man en så kallad riskgrupp, t ex blodpropp i släkten osv så tar man det under stort och noggrant övervägande när man väljer preventivmetod. Jag tycker inte att du skall vara orolig, utan se till att skaffa dig bra information och olika typer av preparat. Våga vara frågvis och boka in en tid på din ungdomsmottagning för ett rådgivande samtal hos barnmorskan. Det finns olika hormonella sammansättningar och det finns alla förutsättningar för att du skall kunna hitta ett preventivmedel som passar just dig. Vill man inte äta hormoner, så är det i första hand kondom eller pessar som gäller.
Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga till Linn.
StÃ¥lmannen säger: Varför vill inte tjejen jag träffar knappt låta mig röra vid hennes underliv? Hon vill bara stoppa in kuken i henne men får inte röra med fingrarna! Vad är det för fel?:S
Linn Heed säger: Det behöver inte vara något fel, men jag föreslår att du försöker ta upp ämnet på ett lugnt och kärleksfullt sätt när ni inte har sex med varandra. Visa att du bryr dig om henne och känner lust och längtan efter att smeka henne, med händer, tunga, fingrar osv. Be henne gärna visa dig om/hur hon vill bli berörd. Kanske har hon tidigare dåliga erfarenheter, kanske är hon blyg för att våga berätta hur hon vill bli smekt, kanske är det hennes sätt att få orgasm på att inte vidröra. Var nyfiket, men respektfullt undrande. Kram!
Moderator säger: Nu slutar vi för i dag men välkomna tillbaka om en vecka då Linn chattar igen!
Linn Heed säger: TACK underbara ni. Vi ses om precis en vecka, på onsdag 15:30.