Skilda sovrum – lyckligare relation

RELATIONER

Sömn eller sex?

Vill du ha ett bra relation är valet enkelt: skilda sovrum kan vara nyckeln till äktenskaplig lycka.

– Närhet är viktigt. Men god sömn ger fysisk och psykisk hälsa, säger en brittisk sömnexpert.

Foto: www.colourbox.com
Åtskilda partners sover bäst En brittisk sömnforskare menar att god sömn gör oss lyckligare i våra relationer - och att man sover bäst i skilda sovrum.

Skilda sovplatser ger både bättre hälsa och därmed en bättre relation. Det hävdar den brittiske läkaren och sömnexperten Neil Stanley.

– I en dubbelsäng har du ofta mindre plats per person än man har i en enkelsäng. Och den sängen ska du dela med en som för oljud, rör sig och går upp mitt i natten för att gå på toa, säger Neil Stanely enligt Daily Mail.

Enligt senare tids forskning behöver en vuxen person ungefär sju och en halv timmes sömn per natt, men att många sover mindre än så.

Sömnbrist ökar enligt Neil Stanley inte bara risken att bli deprimerad, får hjärtproblem, stroke och andningsprooblem, utan också risken för skilsmässa och självmordsbenägenhet.

– God sömn är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan, äsger Neil Stanley.

Vanligare bland äldre

När Aftonbladet.se tidigare i år frågade läsarna om sovvanor, svarade 16 procent att de har skilda sovrum. Bland brittiska par sover endast åtta procent av dem i 40- och 50-årsåldern på olika ställen, enligt Daily Mail.

– Många svarar att de gillar känslan av att sova bredvid sin partner. Men du måste ju vara vaken för att uppleva den känslan, säger Neil Stanley, som själv lever som han lär.

Bland britter över 70 är siffran betydligt högre: drygt 40 procent. Kanske beror det på att äldre par oftare har ett extra rum eller att de är så trygga i sitt förhållande att de vågar ta upp det känsliga ämnet.

Vid studier i sömnlaboratorium kunde Neil Stanley konstatera att när den en person rör sig i sömnen i en dubbelsäng, rör sig den andra i 50 procent av fallen också.

– Men om ni båda sover riktigt gott tillsammans så ska ni självklart inte ändra på det, säger Neil Stanley.