”Hur kan en trekant påverka förhållandet?”

Läs senaste chatten med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej på Er <3! Då kör vi igång dagens chatt...
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!
man 55 säger: Kan alla uppleva orgasm? Enligt min psykoterapeut kan jag inte uppleva orgasm då jag inte genomgått den fas som krävs för att kunna få orgasm. Inga problem med erektion men jag blir aldrig så där vrålkåt heller. Men visst njuter jag av närhet och att få utlösning.
Linn Heed säger: Orgasmsvårigheter / orgasmproblem kan både hänga ihop med fysiologiska såväl som psykologiska problemområden. När man utreder en persons dysfunktion så börjar man med att utesluta att det inte föreligger några fysiologiska men eller defekter som förhindrar/försvårar personens orgasmförmåga. Därefter tittar man på olika psykologiska påverkansfaktorer. Olika typer av låsningar, trauman, obearbetade svåra händelser, höga krav och prestationer etc är sådana psykologiska ting som kan påverka negativt. Egentligen skulle jag behöva få veta mer om din personliga problematik då din "terapeut har uttryckt att du inte har genomgått den fas som krävs...." vilken fas avser han/hon då? Självklart så är upphetsningsfasen under förspelet och under samlaget en viktig del och förutsättning för att man skall kunna nå maximal tillfredsställelse. Är det den som avses? Så länge du njuter av sex och närhet så ser jag inga problem.
banan säger: Vad gör en gynekolog?
Linn Heed säger: En gynekolog är en specialiserad läkare, som är expert på kvinnans underliv och de olika kvinnosjukdomar som är relaterade till detta. Man kan jobba på en gynekologisk mottagning eller på sjukhus både akut / avdelning. Till en ungdomsmottagning finns det också alltid en gynekolog knuten till, då den typen av expertis behövs i mottagningsarbetet. Först utbildar man sig till läkare och sedan går man vidare med specialistutbildning.
dave säger: Hej Linn! Tack för en bra spalt. En kort fråga bara - hur vanligt är det med sk rimjobs? Är det farligt? Är man onaturlig som gillar att både ge och få?
Linn Heed säger: Hej Dave! Stort tack för att du gillar spalten. Jag kan tyvärr inte svara på om hur vanligt förekommande det är. Jag har ingen siffra att presentera. Att tänka på vid sexuella lekar där anus är inblandat, är naturligtvis hygien och att inte överföra bakterier mellan t ex anus och slida. Det kan orsaka stora problem för tjejen. Bra sex är ömsesidigt, med ett JA från båda håll. Det innebär att både få ge och ta / ge och få är två centrala delar av bra sexliv.
Lennart säger: Hej Linn! Tror du att kvinnor som genomsnittligt kollektiv över tid har samma lust och kåthet som oss män?
Linn Heed säger: Oj.... både lätt och svår fråga att svara på faktiskt. Jag tror att generellt sett så är kvinnors och mäns lust, kåthet och passion motsvarande, men sedan tror jag att det finns flera olika komplicerande faktorer som kan förleda oss. Bl a det att det i alla tider ofta har framhållits att män som ger uttryck för sin sexualitet förknippas med ord som kvinnokarl, casanovor etc medans kvinnor förknippas mer med negativt färgade ordval såsom lättfotade, slampor osv. Det gör det svårare för kvinnor att i längden våga uttrycka sin sexualitet på ett fritt och ohämmat vis. Den här bilden förstärks ofta av media och andra påverkansgrupper i samhället där man anses "kåtare" och kvinnor mer hormonella och kinkiga, för att förenkla debatten. Detta är inte alltid till mäns fördel, tvärtom, utan jag träffar många män som har det svårt med lusten och känner sig pressade att leva upp till bilden som "ständigt redo". Så frågan är mångfacetterad, men oerhört intressant.
Fia31 säger: Hej. Jag och min sambo har varit tillsammans i 2 år. Vi leker med tanken att jag ska ha sex med en annan man. Vilka konsekvenser kan detta få ang vår relation om vi gör verklighet av det hela?
Linn Heed säger: Det kan bli ett triangeldrama med svartsjuka, avund, misstro, tillitsbrist etc som kan gå övertstyr, men det kan givetvis också bli en kick som får dig och din partner att komma närmare varandra, uppleva stor förtrolighet och kärlek tillvarandra då man vågar ge utrymme för sexuellt utforskande och nyfikenhet inom den etablerade relationen. Allra viktigaste är att du och din partner är tryggade i beslutet, att ni pratar med varandra och vrider och vänder på olika typer av konsekvenser. På så vis kan ni förbereda er så mycket det går på att involvera en tredje i ert sexliv. Är det tänkt att din man skall titta på, passivt, eller skall du och den andra mannen ses utan din man och sedan skall du återge vad som har hänt? Det finns mycket att prata om som du hör och jag tycker att det inte finns några hinder så länge ni är ärliga, uppriktiga och sanna mot er själva och varandra.
pelle säger: Hur ska man slicka en slida?
Linn Heed säger: Med inlevelse, ömhet, intresse, värme, saliv, fingertoppskänsla, uthållighet, nyfikenhet och passion.... Lätt va? En kvinnas underliv och hur hon vill bli smekt skiftar från individ till individ, så därför är det allra bästa att försöka vara lyhörd och våga fråga, pröva och avläsa vad just hon gillar. Be henne visa, beskriva, vägleda. Det är ett gemensamt utforskande, en lek, en kär lek där det inte finns ett enhetligt facit som gäller för alla.
Jonna säger: Hej hej Linn! Du är bäst! Det är så här att jag har väldigt svårt att visa för min kille vad jag vill. Han är jättebra och förstående och frågar alltid om det är något speciellt jag vill ha i sängen, men jag får någon slags spärr - jag vet inte vad jag ska säga (fast att jag vet vad jag vill ha). Har också svårt att berätta om mina fantasier. Vad kan jag göra för att våga???
Linn Heed säger: Hej Jonna och STORT TACK för dom fina orden <3. Ta fram MODET. Bestäm dig för att våga LITE mer än du brukar. Man skall inte tvinga sig själv, men att vara bestämd är en helt annan sak. OM du nu vet vad du vill ha, så blir det i längden grymt både mot din pojkvän och dig själv att "undanhålla" den informationen. Om det känns lättare att släcka ner i rummet och i mörkret viska vad du vill, eller ta hans hand och visa hur du vill bli berörd osv. Det finns ingen anledning till skam, trots att många människor ofta relaterar den känslan till sex. Se dig själv i spegeln och våga berätta för din spegelbild exakt vad du vill ha. Gör det när du är själv och börja helt enkelt med att uttala orden högt så att du själv hör. Du vågar. Du kan. Kram och lycka till!
anonym säger: Hur gör man för att bli trängre?
Linn Heed säger: Man kan träna upp bäckenbottenmuskelaturen genom regelbundna knipövningar, viktkulor (när man promenerar, springer etc). Sedan kan samlag i vissa ställningar också göra känslan mer trång. Pröva att håll ihop benen i missionären istället för att hålla dom isär. Bakifrån, lägg benen i kors och knip samtidigt med underlivsmusklerna.
kickan säger: Jag har ett förhållande sedan 2 år tillbaka. Nu på senare tid har jag börjat intressera mig väldigt mycket för en annan yngre kille men bara sexuellt. Jag tycker att han är omogen och inte alls min typ, men ändå dras jag till honom troligtvis för att han är så otroligt charmig och får mig att känna mig åtrådd. Borde jag göra slut med min pojkvän som jag egentligen älskar bara för att jag vill ligga med en annan kille? Jag är så förvirrad.
Linn Heed säger: Ta tid för att stanna upp och känna efter. Att tänka i detta läge är förvirrat. Men du skriver att du ÄLSKAR din kille. I nöd och lust. I grå vardag och till glammig fest. I ett längre förhållande så går känslorna ofta lite upp och ner. Ta tag i det som känns som tristess och saker som du önskar förändra i din nuvarande relation. Se om du och din kille kan få en nytändning. Så länge du fokuserar och lägger energi på någon utanför så hindrar du dig själv från gemensam utveckling i din befintliga relation. Stanna upp och känn efter vad som är viktigt i livet. Att fortsätta din långa relation med någon du älskar eller att ha sex med en attraktiv ung man som du inte ser någon framtid med? Valet är faktiskt ditt.
Moderator säger: Tiden är tyvärr snart ute, här kommer sista frågan!
D säger: Hej Linn! Tack för en bra spalt! Jag undrar hur jag ska kunna behålla ett hårt stånd konstant. Jag är 25 år och så länge jag kan minnas så har min penis bara kommit upp i kanske 80% vid samlag och när jag onanerar. Om jag håller tummen längst ner vid roten närmast naveln så förblir den hård som sten, men släpper jag så mjuknar den till och det blir inte alls samma kraftiga känsla. Skulle bli jätteglad för svar!
Linn Heed säger: Hej och stort tack för att du uppskattar spalten. Vissa män har svårt att få ett 100 % hårt stånd och kan behöva hjälp av så kallad penisring som just gör det "jobbet" som din tumme gör. Den kniper åt och ser till att blodet stannar kvar i svällkropparna. Känner du dig orolig så kan du givetvis söka upp en androlog som kan göra en utredning för att se hur det verkligen förhåller sig med ditt stånd och vad man eventuellt medicinskt kan åstadkomma. Att ståndet sviktar under ett samlag är vanligt, likaså att man inte alltid blir lika hård. Dessutom brukar hårdheten förändras med åldern också. Hoppas att du blev lite klokare. Kram!
Moderator säger: Det var sista frågan för idag – stort tack till dig Linn, och tack till alla er som chattat! Massor av bra frågor idag – hoppas ni som inte fick svar hänger med nästa onsdag också, 15.30.
Linn Heed säger: TACK för idag. Ses till nästa onsdag kl 15:30. KRAMAR!

ARTIKELN HANDLAR OM