Vill du se snygg ut? Skaffa en ful kompis.

RELATIONER

Skönhet är relativt.

Och ju fulare vänner du har, desto snyggare blir du.

Nu är det till och med vetenskapligt bevisat.

Donald Trumps fru Melania har förstått tricket.

Studier visar att vi uppfattar människor olika beroende på vilka andra människor de är omgivna av.

– Det blir en kontrasteffekt när du står bredvid någon av samma kön. Om din kompis är oattraktiv så får det dig att se lite mer attraktiv ut, säger Anthony Little vid Stirling University, till tidningen Daily Mail.

Å andra sidan gäller den motsatta effekten. Dina supersnygga vänner kastar – precis som du misstänkt – sina skuggor över dig.

Hugh Hefner-effekten

När det gäller motsatta köner gäller inte riktigt samma regler. Men då har du istället chansen att framstå som lite fräsigare än du egentligen är, genom att använda dig av Hugh Hefner-effekten. Playboygrundaren är känd för att ständigt omge sig av sköna kvinnor.

– Om man ser enbart till Hefners attraktionskraft så blir man kanske inte så imponerad. Men när man ser honom med vackra kvinnor uppmärksammar man andra saker, som att är mångmiljonär eller har charm eller är rolig. Han blir på något sätt attraktiv, säger Anthony Little.

Ibland räcker det att sällskapa med en enda av motsatta könet. En annan studie visar, enligt Daily Mail, att singelkvinnor tänder mer på gifta kvinnor än på ungkarlar. Det faktum att någon annan vill ha dem, gör dem mer åtråvärda.