”Jag utnyttjar min svärmor”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsdilemma

Foto: Jupiter
Barnvakt Kajsa behöver ändra sin attityd tycker Eva Rusz. Även om inte hon tycker det är intressat att prata med sin svärmor, så är farmor viktig för barnbarnen. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Vem har sagt att svärmor måste vara rolig?

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att problemet ligger hos Kajsa:

– Hon måste ändra inställning. Låt svärmor knyta an till sina barnbarn.

Kajsa ältar sin svärmor. Hon släpper enbart fram negativa känslor och ger inte svärmor en chans. Det har gått så långt att hon har fastnat i en tankemässig inställning som lyder: Svärmor är skit.

Eva Rusz uppfattar situationen på detta sätt och menar att Kajsa skulle vinna på att se svärmor med nya ögon.

– Hon måste nollställa sig. Man behöver inte älska sin svärmor, men bör åtminstone visa henne respekt.

Att kräva intressanta och givande samtal i utbyte mot att svärmor får träffa barnbarnen är inte schysst, tycker Eva Rusz. Tvärtom borde Kajsa vara tacksam över att svärmor erbjuder sig att hjälpa till med barnen, och ta emot det stöd hon kan få.

Inget självklart val

Det är nämligen inte alls självklart att den äldre generationen viger sina liv åt att ta hand om barnbarnen. Den generation som går i pension under nuvarande decennium, 40-talisterna, är enligt undersökningar rikare, friskare och mer välutbildade än någonsin förr.

– De kommer att ägna sig åt att på heltid förverkliga sina drömmar och spendera sina pengar, säger Ivar Jegers, framtidsforskare på Kairos Future och författare till boken ”Rekordgenerationen slår till igen” till Affärsvärlden.

Behöver prata av sig

Att svärmor erbjuder sin hjälp är definitivt något Kajsa bör värdesätta, tycker Eva Rusz. Däremot måste hon inte nödvändigtvis lyssna aktivt och ge feedback på allt svärmor pratar om.

– Det är inte så viktigt med tvåvägskommunikation. Svärmor behöver få prata av sig, och Kajsa måste öva sig på att höra utan att lyssna. Det handlar om att ändra inställning, säger Eva Rusz.

– Visst kan det vara så att Kajsas svärmor är jättetrist, men nu är det den svärmor hon har. Och det är garanterat bra för barnen att ha en god kontakt med sin farmor.

FAKTA

Veckans dilemma: Borde jag betala barnvakt?

Hej Eva!

Min svärmor är otroligt omtänksam, men också fruktansvärt trist. Hon babblar om sina vänner som jag aldrig har träffat, eller om barnen. Jag kommer på mig själv med att hoppas på att hon ska dö snart, så att vi får ärva hennes pengar. Det är ju hemskt att tänka så.

När jag ser att det är hon som ringer, svarar jag inte. När hon ska komma på besök blir jag rastlös på förhand. Jag ser mig inte som en elak och oärlig person i vanliga fall, men hon lockar fram det värsta i mig. I höst behöver jag hennes hjälp, min man ska resa bort och jag har ingen som hämtar barnen från fritids. Bör jag annonsera om barnvakt i stället för att be svärmor? Det känns hemskt att utnyttja henne och samtidigt inte vilja veta av henne. Kajsa, 43

Så tycker läsarna:

JA

Självklart! Man kan inte utnyttja folk på det sättet. Och varför måste hon nödvändigtvis vara så intressant hela tiden?

”S”

NEJ

Du måste jobba på din attityd. Det är bättre om svärmor har bra kontakt med barnen – som barnvakt.

”Tyckerskan”

JA

Annonsera om barnvakt, men diskutera problemet med din man. Det bara växer i skallen när man inte säger något.

”Petra”

Ulrika Lidbo

ARTIKELN HANDLAR OM