”Finns det några tester som är bra?”

Läs chattet med Eva Rusz

RELATIONER

anna säger: Hej, finns det någon dejtingsajt som du tycker verkar bra?
Eva Rusz säger: Alla kan ju ge oss nya kontakter förstås så jag kan inte urskilja ngn särskild.
Mats säger: Hej Eva! Finns det några bra personlighetstest när det gäller relationer, eller är allt bara "trams"?

Eva Rusz säger: I min värld dvs den psykoterapeutiska kan man via olika test få en s.k. ankytningsprofil på personer som kan öka chansen att man kan förstå varandra bättre och då få en förståelse för den andres temperament och sätt att fungera på. Anknytningen i kärleksrelationer följer de gamla modeller vi alla har sen vi var små och det är dessa som avgör och styr vilka partnerval vi gör eller vilka olika typer av relationer och partners vi dras till!

Eva säger: Hej Eva! Jag gjorde slut med min fd. kille för en månad sedan, för mig har det relationen redan vart död minst två månader innan jag gjorde slut, min fd. är fortfarande besatt av mig och tror att han kommer få tillbaka mig, jag däremot har fått känslor för en ur 'vårt' umgänges gäng, vilka är besvarade. Hur ska jag göra? Jag och min fd. var tillsammans i nästan 3 år, vi är båda mellan 20 och 25 år. Tacksam för hjälp!

Eva Rusz säger: Du får hålla på ditt beslut och förklara det från din sida inte är aktuellt längre med den gamla relationen. Sen får du fundera på när och vad du skall säga då din ev nya relation uppdagas eftersom ni umgås i samma krets. Kan ju alltid vara känsligt men du kan ju och berätta för ditt ex hur det ligger till innan han får reda på det av andra.

Jonte säger: Hej Eva, jag är en kille på 168 cm och är 19 år. Jag rädd för att bli ensam för att tjejer "gillar" inte korta killar. Har fått höra jätte mycket skit i min uppväxt att jag är mindre värld för min längd. Är de sant att tjejer inte gillar oss korta? Vad ska jag göra, ska jag sätta mig i ett kloster?

Eva Rusz säger: Nej du skall inte ge upp! Det du talar om är gamla föreställningar som inte är sanna. Börja se omkring dig att det finns massor av långa tjejer och lite kortare killar. Det är din personlighet som är viktigast vad du kan ge av dig själv till en annan kvinna! Släpp denna negativa föreställning och ut och dejta och visa vilka kvaliteter du har!

anna säger: Hej, har du några tips hur man kan träffa någon utanför dejtingsajterna?

Eva Rusz säger: Ja ge dig ut och "mingla" på restauranger, dansställen. fik, danser, teatrar osv. Be dina kamrater se om de har ngn trevlig singelman på sitt jobb som de tror skulle kunna passa dig osv. Var öppen för alla, dissa inte pga av de inte alltid stämmer överens med din drömbild. Var nyfiken och utforskande och dissa inte ngn du inte anser dig kunna passa ihop med!

Cecilia säger: Jag träffade min man på en dejtingsida OCH det var tack vare personlighetstestet vi gjorde. Vi hade 98 % match och det stämmer även i verkligheten. Min fråga är; hur kan du och andra experter uttala er om något som jag antar att ni inte provat på seriöst?

Eva Rusz säger: Därför att vi just är experter och har utbildningar för detta!

Fia säger: Hej Eva. Har precis fått negativ kritik av min chef. Hon tycker att jag ibland har en negativ aura. Blivit lovad fast men får nu provanst. Hur göra för att visa att hon har fel och hur går jag vidare stolt? Tack.

Eva Rusz säger: Be om ett samtal med chefen där du ber denna beskriva exakt vad som menas mede " negativ aura"? I detalj alltså. Fråga ifall du inte förstår. Säg sen då du förstått at du verkligen vill visa att du kan förändra ditt beteende och börja dagligen att agera i liknande banor som din chef har ansett du inte kunde osv. Var öppen för feedbacken och säga att du vill lära dig om dig själv!

Monica31 säger: Hej Eva. Jag lyckas alltid med bedriften att tala först tänka sen. Det som kommer ut låter värre i andras öron än vad det är för mig. Hur ska jag få bukt med detta problem? Vill inte att folk ska missuppfatta mig hela tiden. Kram M

Eva Rusz säger: Ta en mindre kurs i avslappning/ mindfulness då sänker du din anspänningsnivå sk grundspänning och kan då lättare träna dig på att ta det lugnt och inte ha så bråttom!

Lena säger: hej eva, hur & vad gör man när man är snart 50 år och aldrig haft en längre relation värt namnet trots åratal av psykoterapi och "jobb" med sig själv? Dom senaste 10 åren heller inte ens korta flyktiga relationer. Jag lever alltså helt utan intimitet med en annan människa. Tack. Lena
Eva Rusz säger: Jag är väldigt ledsen för din skull och undrar om aktiverar dig tillräckligt mkt? Är du ute och träffar män? Har du prövat att t.ex be dina vänner om hjälp? Har du övat dig i att "tacka ja" till ett lära män djupare fast de kanske inte motsvarat din föreställning om hur en man för dig skulle se ut/vara? KBT-terapi, där du gör en s.k. anknytningsprofil, kan hjälpa dig, läs gärna min bok "Varför väljer jag alltid fel partner" (Norstedts).

Pelle säger: Jag har träffat min fru på internet, men både min fru och jag anser att dessa sajter är lurendrejeri och att det sitter en person och tjänar pengar på andras dumhet. Vi utgör nog en mycket liten del av de som träffas via internet som verkligen "Träffar rätt". Håller du med?
Eva Rusz säger: Jag känner till flera par som mötts på detta sättet så givetvis skall man inte döma ut det helt! Det görs ju en slags grovsållning och vissa kan ha turen att träffa rätt. Men det vi tar upp idag är löftet om att alla dessa sk. psykologtester är sanna och rimliga att luta sig emot och jag anser som Karin Ahlborg att de allra flesta är riktigt dåliga och oklara och har ett mkt konstigt språk och personlighetsprofiler!

Sofia säger: Hej Eva. jag lämnade ett 3-årigt förhållande för ett halvår sen. rädd för att behöva börja om men glad att jag inte har exet i mitt liv. hur långt in i ett förhållande ska jag berätta för någon att jag har en instabil personlighetsstörning? Den är inte lika markant men den finns där.

Eva Rusz säger: Vänta med det och säg ev att du lite extra sårbar vad det gäller otrygghet och känslor, att du lätt kan överreagera och att du längtar efter en trygg person att knyta an till. Öva dig på att hålla dig lugn och inte överreagera. Träna dig i att skifta från starka känslor till "förnuft och logik" dagligen! En instabil personlighetsstörning kan "botas" genom terapi kallad DBT och KBT!

Helene säger: Hejsan Eva! Ja dejtar en kille, men han vill mest ha sex. Inget mys, eller göra saker ihop. Jag vill ha nåt seriöst inget kk. Är han bara en kk?

Eva Rusz säger: Ja det verkar inte bättre. Avbryt eller stå på dig och ge inte efter. En bra relation bygger på ömsesidigt respekt och vill han inte ge dig det så kanske det är bättre att avsluta det hela?

Lisan säger: Hej. Min bästa väninna har så dåligt omdöme när det gäller val av dejter samt pojkvänner. Jag kan nästan direkt se att det inte kommer hålla när hon presenterar någon. Är det okej att säga det till henne?

Eva Rusz säger: Ja fortsätt göra det. Relationer är så viktiga för våra totala hälsa så det kommer att påverka hela hennes liv inkl arbetsliv och psykisk hälsa!

woman säger: Hej Eva. Är gift med man med tre tonårsbarn. Barnen är hans och är hos oss varannan vecka Det mesta fungerar relativt bra, men det är ofta som jag känner att jag inte får ngn egen tid med min man. Barnen kommer oanmälda trots att man säger till dom att pappa och jag kanske inte är hemma när dom kommer osv. Funderar på familjeterapi, men är osäker. har påtagliga gånger pratat med min man att detta är jobbigt, men det verkar inte han ta till sig. Hur ska jag göra?

Eva Rusz säger: Han är ju pappan och ser det kanske inte på samma sätt som du gör? I min nya bok "relationskoden" kan du se vilka bitar du kan presentera för honom och som är livsavgörande i en parrelation! Egen partid, närhet, och givetvis egen kvalitetstid måste ni hinna med liksom ha en gemensam "politik" i stora drag gentemot barnen ,men ibland får man lov att flexa förstås!

Anna säger: Några tips till ett skilsmässobarn som har blivit extremt relations rädd? Boktips och dyl. Är 22 nu och har ingen brådska men vill inte känna likadant om 10 år, vill ha familj så småningom.

Eva Rusz säger: Givetvis min nya bok ”Relationskoden" (norstedts)

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan till Eva.

Lilla jag säger: Jag lever i ett förhållande som gör att jag är deprimerad. Jag älskar honom. Men han är inte villig att lösa våra problem då han anser att vi inte har några problem vilket vi har. Jag är förvirrad. Ska jag stanna eller gå?

Eva Rusz säger: Kanske ni bör söka professionell hjälp? Finns ju bra familjerådgivning att söka upp i första hand. Gå inte förrän ni har uttömt alla försök till ökad förståelse av varandra!

Moderator säger: Nu avslutar vi dagens chatt. Tack Eva och tack alla ni som ställt frågor!

Eva Rusz säger: Tack till alla! Kram Eva

aftonbladet.se