När syrran blir din stora rival

Bröllopskrock och barnlöshet kan skava i relationen

1 av 2 | Foto: Gustaf Mårtensson
2010 väntar två prinsessbröllop. Jämförelserna lär bli många, och det kan skava i systrarnas relation.
RELATIONER

Att spegla sig mot sin syster är naturligt.

Men sund konkurrens som övergår i rivalitet kan få negativa följder.

– Att se systerns framgång som ett hot kan leda till att man fattar beslut på fel grunder, säger Sverker Wadstein, terapeut.

Den vackra och den smarta. Den blyga och den utåtriktade.

Att systrar jämför sig med varandra är ofrånkomligt och alldeles naturligt, säger familjeterapeuten Sverker Wadstein.

Det är inte ovanligt att lillasyster följer i storasysters fotspår. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine är ett aktuellt exempel. Med knappt ett halvårs mellanrum har båda förlovat sig. Nu väntar två kungliga bröllop under 2010.

– Man speglar sig mot den i familjen man har flest jämförelsepunkter med.

Påverkar självkänslan

Men det är lätt hänt att enbart se den andres framgångar och sina egna motgångar. Det selektiva seendet kan spela oss ett spratt.

– Man väljer det man vill se. Det blir ens verklighet i stället för helheten.

Ett sådant synsätt kan påverka självkänslan negativt.

– Det kan leda till att man inte tar beslut utifrån sin egen vilja. Man lever ett fattigare, mer begränsat liv om man ser systerskapet mer som en tävling än en gåva.

Problemet är inte systerns framgång, utan att man själv inte kan hantera den, menar Sverker Wadstein.

– Du mår inte ett dugg bättre av att din syster misslyckas.

Att jämföra sina barn föder lätt rivalitet. Inte heller positiva jämförelser är bra: ”Du lärde dig läsa redan när du var sex, din syster var mycket senare”. Då riskerar man att grundlägga ”duktig flicka-syndromet”.

– Det blir en prestationspress som inte är sund, förklarar Sverker Wadstein.

Han påpekar att det är minst lika påfrestande att vara den ”duktiga” systern i en familj som att vara den ”misslyckade”.

Syskonrivalitet är troligen inte vanligare bland systrar än bröder.

– Däremot fostras flickor till att vara mer verbala. De pratar om hur det känns. Killar sväljer och tiger.

”Säg vad du känner”

Men det går att lägga ner maktkampen för gott.

– Ett sätt att arbeta bort en syskonrivalitet som kanske pågått under hela uppväxten, är att på allvar sätta sig in i den andres situation.

– Jag tror också att de flesta syskonrelationer håller för att man pratar med varandra. Men säg vad du känner, inte att din syster har gjort fel.

FAKTA

5 systerkriser – och hur du hanterar dem

Bröllopskrock

Storasyster Kajsa-Lisa, visar upp förlovningsringen under middagen hos mamma och pappa och berättar att hon och Klas ska gifta sig till sommaren. Lillasyster Beatrice, klingar i glaset och avslöjar att det ska hon och Tomas också. Om tre veckor.

Expertens råd: Ställ inte till en scen. Livet är ingen tävling. Beatrice borde absolut stå tillbaka och ge storasyster allt fokus under middagen. Men nu är skadan skedd. Då bör systrarna prata enskilt i efterhand och bestämma datum för båda bröllopen, så de inte krockar.

Olika nära

Lillasyster Samira, pratar med mamma Isabel om allt – killar, jobb, framtiden. Storasyster Kenza, ringer mamma lika ofta, men då pratar de mest om praktiska ting som recept och gardiner.

Expertens råd: Kenza måste vara tydlig med vilken relation hon vill ha med sin mamma. Ställ frågor som går på djupet och ring oftare. Det handlar om att våga öppna sig.

Ojämna karriärer

Lillasyster Evelyn, gör kometkarriär inom näringslivet. Storasyster Petra, varslas från jobbet i korvkiosken som hon haft i tio år.

Expertens råd: Om Petra inte är nöjd med sitt liv är det hennes ansvar att göra något åt det. Dra nytta av systerns affärskontakter i stället för att vara avundsjuk.

Fula ankungen

Storasyster Fanny, får ständigt komplimanger för sina långa ben, släta hy och vältränade armar. Lillasyster Greta, får jämt höra att hon ”borde göra något mer av sitt utseende”.

Expertens råd: Greta bör räkna efter hur många gånger någon i själva verket har klagat på hennes yttre. Det hon väljer att höra har påverkat hennes självbild.

Barnlöshet

Storasyster Maria, är ofrivilligt barnlös. Lillasyster Katarina, väntar sitt första barn.

Expertens råd: Det är okej att känna sorg över barnlöshet, men fly inte undan. Sorgen går inte att undvika. Var tacksam över det du har, inte bitter över det du saknar.

Familjepedagogen Sverker Wadsteins råd till sessorna:

Victorias bröllop ska av tradition vara pampigast, men vad händer om Madeleine oavsiktligt stjäl showen à la Nobelfesten 2002, då hon i knallröd klänning skapade rubriker?

Experten: Viktigast är att de inte blandar ihop recensioner av yttre attribut med vilka de är som personer. Här är två fantastiska människor som måste fokusera på syftet med varför de gifter sig. Även om vissa skulle tycka att prinsessan Madeleine är den vackrare av dem, kan Victoria luta sig mot sin högre rang som tronföljare.