”Jag avskyr att vara mamma”

Eva Rusz och läsarna ger Linda råd i relationsakuten

Foto: Jupiter Images
UTTRÅKAD Linda tycker att det är trist att ta hand om sina barn och har skuldkänslor för det. Hon undrar om hon borde skil­jas och låta pappan få vårdnaden. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

När en mamma stöter bort sina barn är deras psykiska hälsa i fara.

Det säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon uppmanar Linda att söka hjälp i stället för att fly.

Orsaken till Lindas beteende kan vara att hon själv saknar goda erfarenheter av att komma nära en förälder.

–?Då vet man inte att man behövs, och inte heller hur man går till väga för att knyta an, säger Eva Rusz.

”Sök hjälp”

Hon tycker det är viktigt att Linda söker hjälp, till exempel hos mödravårdscentralen eller barn- och ungdomspsykiatrin.

–?Där har man erfarenhet och kunskap om anknytningsmodeller, bland annat Marte meo-metoden.

Denna metod bygger på studier av hur föräldrar och barn naturligt samspelar med varandra. Man filmar med videokamera för att analysera vad i kommunikationen som leder till positiv utveckling. På så sätt visar man på de egna möjligheterna att påverka samspelet mellan förälder och barn.

Att Linda vänder sig till Eva Rusz vittnar om att hon vill ha stöd och motivation.

Ge inte upp

– Att knyta an till sina barn är biologiskt naturligt, men vissa behöver hjälp. Linda har stängt av sina känslor, antingen av rädsla eller okunskap. Hon behöver få ett nytt perspektiv på vad det innebär att vara mamma.

I nuläget känner hon sig uttråkad och försöker smita undan ansvar.

–?Hennes strategi är att fly från något hon inte kan hantera. I stället måste hon lära sig att kämpa. Hon ska absolut inte ge upp vårdnaden om sina barn.

Visserligen kan barn få en bra uppväxt om bara den ena föräldern fungerar känslomässigt. Men den mentala hälsan är ändå i fara när mamman stöter bort dem.

–?De kan få psykiska problem och relationsproblem. Dessutom kan det leda till att de gör likadant mot sina egna barn en dag.

Ta hjälp av mannen

Om Lindas man har ett känslomässigt engagemang i barnen som fungerar, kan hon också ta hjälp av honom.

– Be honom visa hur du ska göra. När man tränar in ett nytt beteende kan känslorna i bästa fall komma på köpet, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Borde jag avstå från vårdnaden?

Hej Eva!

Jag är en tjej som nyss fyllt 30. Jag älskar mina två barn, men avskyr att vara med dem. Så fort de sitter vid tv:n eller min man är med dem njuter jag av tillvaron. Men när jag måste leka aktivt eller hämta på dagis, tycker jag att livet suger. Jag blir uttråkad och längtar tills jag får vara för mig själv. Jag skäms och känner mig som en värdelös mamma.

Jag ville verkligen ha barn.

Men nu tar jag inte mitt ansvar, utan försöker smita och lägga över allt på min man, så att jag kan träna, träffa vänner, läsa böcker och annat som ger livet mening. Ibland blir skuldkänslorna så starka att jag funderar på att skilja mig (trots att jag älskar min man) och ge vårdnaden till honom. Borde jag göra det?

Linda

Bör Linda ge vårdnaden till sin man? Så tycker läsarna:

NEJ Jag känner igen mig så otroligt, men det blir roligare ju äldre de blir. Bjud hem andra barn. Kombinera dina egna och barnens intressen.

Sanna

JA Lämna dem och tänk över din situation. Fråga sedan snällt om du får vara deras mamma. Förvänta dig inte att de svarar ja, de kanske vill träffa vänner, vara med pappa eller göra annat som ger livet mening.

Mamma till fyra

NEJ Uppenbarligen var du inte mogen att skaffa barn, men nu får du fan ta ditt ansvar! Prata med din man och se om han kan avlasta dig en tid.

John