”Ska man vara HELT ärlig?”

Läs senaste chatten med Eva Rusz

RELATIONER

Eva Rusz säger: Hej, nu är jag på plats!
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna!

Sandra säger: Är separerad sedan ett år tillbaka och har nu blivit intresserad av en man i min bekantskapskrets. Mitt intresse verkar besvarat men jag vet inte hur jag ska gå vidare för att ta reda på om det är så. Är rädd för göra bort mig antar jag. Har du några tips?

Eva Rusz säger: Hej, för det första så bör du öva dig att släppa rädslan att göra bort dig, varför skulle du göra det? Du kanske bara är ovan och faktiskt istället behöver ÖVA dig i att ta ett steg framåt. Du kan ju be om hans nummer och ringa honom, eller be någon av dina bekanta att de till honom antyder att du tycker han verkar väldigt sympatisk och trevlig. Eller be dina bekanta bjuda hem er två samtidigt. Eller ring upp honom eller skicka ett mail, och säg att du tycker han verkar vara så trevlig, så du undrar om ni skulle kunna ses någon gång och fika eller så. OM han skulle ta illa upp, ja då är det fel kille för dig. Både män och kvinnor skulle bli smickrade av att någon tog ett sånt steg! Pröva! Lycka till

Lotta säger: Hej Eva! Vill börja med att säga att du är så rak och bra i dina svar. Min fråga är HUR man drar en linje mellan sanning och lögn? Vad kan man göra för att lära sig vara helt ärlig? Helst när killen säger att HAN INTE VET vad som är sanning eller lögn... Vad kan jag göra för att hjälpa till? Vad kan han göra för att BLI HELT ärlig? Ska man vara HELT ärlig? och ska man BERÄTTA ALLT som är mindre bra i ett förhållande som man inte alls gillar/inte kan glömma och man annars tenderar att sopa det under mattan och ta upp det vid senare tillfälle? Tack för en bra spalt! Kram Lotta

Eva Rusz säger: Tack för din feedback! Ja, ärlighet varar lägst men i en relation kan för mycket ärlighet skapa dåliga känslor som i sin tur kan bli till sinnesstämningar som i stället blockerar och skapar ilska, panik, sorg eller liknande. Försök att positivt förstärka varandra dagligen. På en dålig (ärlig) återkoppling som ibland behövs kan man sedan skapa minst tre goda, och så vidare. Man skall inte ljuga för varandra men vissa småsaker kan man vänta med att ta upp i en relation – om det gäller saker man ändå kan leva med. Risken är alltså annars att man skapar dålig stämning som hindrar att man ser det GODA man har.

Lisen säger: Hej. Hur vet man att man är rätt för varandra? Jag och min sambo har varit ihop i 2 år och allt börjar bli enformigt och tråkigt. Hur hittar vi tillbaka?

Eva Rusz säger: I min nya bok som kom ut för en vecka sedan, "Relationskoden", tar jag upp sex olika "koder" som är avgörande för att man skall få sin relation att vara länge. Läs gärna den. Men i korthet bör man aktivera sin nyfikenhet, skapa nya saker att göra tillsammans, man bör jobba på relationen så man förändrar den tillsammans, skapa nya projekt ihop. På frågan om man vet om man är rätt, ja det är ju en svår fråga. Det gäller att man upplever, "känner", att man får de allra flesta egna känslomässiga behoven mötta av sin partner. Och att man sexuellt tänder på varandra, kommer nära rent känslomässigt, känner sig trygga ihop. Att man fungerar som ett bra team tillsammans och att man strävar efter att skapa goda känslor hos varandra så ofta det är möjligt.

L säger: Hej! Har haft ett långdistansförhållande med en kille i england i 1,5 år, nu är det planerat att han ska flytta till sverige om några månader och jag undrar om du har några tips hur jag kan göra övergången smidig och lättare för honom?

Eva Rusz säger: Det var fint tänkt av dig! Ja, hör med honom i första hand tycker jag. Men du kan ju också fundera igenom vad han bör komma i kontakt med först. Är det släkten, vännerna, affärerna..? Å andra sidan tycker inte jag det skiljer så mycket i livstil mellan England och Sverige. Alla kan ju dessutom tala engelska här... Lycka till!

Herpes säger: Jag har varit otrogen mot min flickvän, med hennes bästa vän. Dumt misstag utav mig, ångrar mig hur mycket som helst. Och värst av allt så fick jag herpes utav henne. Hur ska jag berätta detta för min flickvän? Är helt förstörd.

Eva Rusz säger: Ja det var verkligen dumt gjort. Den enda du kan göra är att stå ditt kast och berätta detta. Herpes är en smittsam sjukdom så bara DET gör att du måste berätta NU!

Jonny säger: Hur ska man träffa en tjej? Jag är aldrig på krogen och det känns inte som ett bra sätt. Man umgås aldrig med några nya tjejer...

Eva Rusz säger: Om du har killkompisar så kanske de kan introducera en tjej eller tjejer via jobbet, eller hemma på någon fest? Krogen, eller rättare sagt en bar, kan bli ett bra övningsställe där du kan öva dig i att öppna ett samtal med en tjej, utan att du är alkoholpåverkad. Internet finns ju också.

lisa säger: Är i en bra relation då jag känner mig trygg, glad, lycklig, älskad, fått bra självkänsla (haft en trasig barndom). Men känner inte "de känslorna": passion, attraktion. Är 31, vill stadga mig NU, men vill inte vakna upp en dag och märka att valt "fel", gått misste om "den stora kärleken". Tvivlar ibland på att älskar honom, tex. saknar honom väldigt sällan, vilket gör mig spänd, får ångest och oro.

Eva Rusz säger: Jag tror att många kan känna igen sig i din undran, och mitt svar är att du givetvis bör följa de känslor du har. Om merparten av din tid med din partner är utan känslor från din sida – alltså de attraktiva känslorna, de som har med kärlek, lust och åtrå att göra, så kan det vara en vägvisare. Å andra sidan så kan man öva sig att försöka aktivera såna känslor, genom goda tankar om sin partner. Vi tar ju alltid "risken" att man en vacker dag kan möta någon annan människa, och så kommer alltid livet att se ut. Fundera på hur du kännner för din partner i andra situationer. Ta gärna hjälp av någon du kan samtala med om du känner att detta känns knepigt.

Linus säger: Hej Eva. Tack för en bra spalt. Jag gick i somras isär med min dåvarande tjej, men har träffat en annan och jag tycker om henne skitmycket men tänker samtidigt på mitt ex väldigt mycket. Ska jag satsa eller vänta?

Eva Rusz säger: Tack, ta det lite LUGNT, du kanske behöver ge dig tid att bearbeta din gamla relation? Ett tips är att du sätter av tid dagligen och skriver av dig om din gamla relation. Skriv, skriv minst en halvtimme om dagen, du skall inte berätta detta för din nya kärlek. Du skriver ner alla dina tankar, minnen, bra som dåliga tills du liksom känner dig "tömd". Då kan du antingen spara det du skrivit eller kasta det, det väljer du själv.

cajsa säger: Hej Eva! Jag träffar en underbar kille som har 2 barn. Det ena barnet är väldigt knutet till pappan, han kan inte gå utanför huset utan att barnet undrar o går efter pappan. Hur ska han göra för att få honom lugn o trygg? Dottern är helt lugn. De går alla 3 o lägger sig samtidigt, pappan o barnen, annars somnar de inte o ligger bara o ropar. Barnen är 5 o 9 år, det är 9 åringen som är värst. Undrar hur detta ska bli när jag kommer in i bilden, känns lite jobbigt.

Eva Rusz säger: Hej, ja så kan det bli i början av en relation. Barnen behöver ofta mer tid på sig att acceptera en ny partner. De kan vara rädda, efter en skilsmässa, att pappa kommer att "försvinna" – och då reagerar man ju med att knyta an mer. Ge det tid. Visa barnen att du accepterar dem. Berätta för det större barnet att du förstår att det kan kännas oroande att pappa har en ny partner. Träffa din nya man oftare då han är utan barnen, och be honom också göra sina barn trygga genom att berätta för dem att han inte kommer att försvinna för dem.

Vilda säger: Hej Eva! Hur vet man om ngn är intresserad och hur gör man sig tillgänglig utan att vara för på? Tack för att du tar dig tid för oss!

Eva Rusz säger: Hej, man märker om någon är intressed genom ögonkontakt, man tittar lite djupare i varandras ögon, leenden och så vidare.Man kan hålla sig "nära" den man är intresserad av, dröja kvar några sekunder mer med blicken och le lite. Det är faktiskt världens mest använda flört tips.. Samtala och var allmänt glad och positiv och ställ frågor – visa att du är intressed av den andre. Även om dennes intressen inte är dina så är det viktigt i början av en kontakt att man visar att man vill veta mer om den andre.

Moderator säger: Tiden är tyvärr snart ute, här kommer sista frågan!

Lunar säger: Hej! Jag har dejtat en tjej i snart 1 år.. och allt är frid öch fröjd, men hon vet inte om vill ta steget och göra oss till ett officiellt par... här om dagen gick hon igenom min mobil och hittade att jag fått sms från tjej kompisar.. hon säger nu att hon inte kan lita på mig och inte vill höras mer.. Men jag gillar henne otroligt mkt och sms var helt och hållet oskyldiga men hon vägrar tro på det.. vad gör jag för att få henne tillbaka?

Eva Rusz säger: Jag tycker du skall söka upp henne och be henne lyssna på dig. Sjävklart har man rätt att få sms av andra, men jag hoppas de inte innehöll en massa pussokramar eller annat som kan ha fått henne att tro att du även gillar andra? Din tjej kan ju också ha en sårbarhet, det vill säga vara rädd att inte duga, och då hon nu tror att du inte gillar henne tillräckligt mycket så flyr hon fältet i stället för att stanna kvar. Stå på dig och berätta för henne hur mycket du gillar henne, varför du gör det, vilka sidor hos henne du gillar extra mycket och så vidare. Var ihärdig nu, du kanske får återkomma till henne och på det sättet få henne att förstå att du vill ha henne. MEN sen bör du fundera över om det är okej att någon går igenom din mobil?

Moderator säger: Det var sista frågan för idag – stort tack till dig Eva, och tack till alla er som chattat!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat! Ha det så bra vi hörs om två veckor igen! Kramar Eva.