”I drömmen såg jag min blivande familj i Sverige”

Carolina, 42, lämnade Tyskland för ett nytt liv

1 av 2 | Foto: Robin Nordlund
När Carolina och Hasse mötter sa det inte klick. Det sa pang. Nu har Hasse och hans 13-åriga son Linus flyttat in hos Carolina.
RELATIONER

Allt började med en romantisk film om Sverige.

Den fick holländska Carolina att byta liv. Hon hamnade i norrländska Backsjön, köpte hus ... och blev stormande förälskad.

– I dag känner jag mig hemma för första gången i mitt liv, säger hon.

Hennes historia är osannolik. Så galet på tvärs med gängse normer att hon själv småskrattar när hon berättar.

Men livet har inte alltid varit lätt för 42-åriga Carolina Visser från Holland.

Alltihop började för fem år sedan då hon jobbade som chef för en holländsk ostfabrik i Tyskland. Hennes hektiska schema tvingade henne att resa över hela världen.

Men så stannade livet upp.

Hennes man dog i cancer.

Livskrisen blev ett vägskäl

Att mista sin livskamrat så tidigt och lämnas ensam kvar satte igång en hel del tankar, berättar hon över köksbordet i Backsjön. I backspegeln förstår hon att det handlade om en livskris, som ledde till ett slags vägskäl.

– För första gången på länge började jag på allvar fundera över livet. Jag kände mig inte lycklig och sökte efter något som kunde göra mig hel igen.

Svaret kom på ett lite ovanligt sätt. Uppkrupen i tv-soffan såg hon den tyska tv-produktionen ”Inga Lindström”, sockersöta berättelser som utspelar sig i ett idylliskt sommar-Sverige.

Filmen fick Carolina att vakna till liv på allvar.

– Jag låg i soffan och började drömma om vacker natur och ljuv romantik. Plötsligt kom tanken: varför inte Sverige?

Den första impulsen växte successivt till konkreta planer. Carolina började planera en resa till det vackra landet i norr. I bakhuvudet fanns hela tiden drömmen om att flytta till Sverige. Ett steg mot att förverkliga den var att leta efter lämpliga hus på internet. 

– Det går inte riktigt att beskriva känslan, det kändes bara så rätt.

Livet var lättare i norr

Genom hussurfandet fick hon kontakt med en mäklare. Han var själv verksam i Ångermanland och rekommenderade henne att söka efter hus i norra Sverige.

– Han förklarade att livet var lättare där och att man kunde bo billigare, säger hon.

Mäklaren erbjöd sig att visa några hus om hon tog sig till Höga kusten.

Carolina är född i Holland men hade på grund av sitt jobb tvingats flytta till Tyskland där hon bodde som gift. Hon trivdes inte riktigt med hetsen och trängseln utan längtade ofta efter lugn och ro. Efter att hennes man dött kände hon sig än mer främmande.

När Carolina väl bestämt sig för att åka till Sverige organiserade hon allt på en vecka. Hon begärde tidigare semester och lämnade sina två åsnor och en katt till grannen.

Sedan satte hon sig i bilen och körde.

Utmattad efter den långa bilresan kom Carolina till Nordingrå sent en kväll tisdagen den 1 augusti 2006.

Tidigt dagen därpå ringde mäklaren och ville visa flera hus för Carolina.

Ett av dem var en röd gammal skogsvaktarbostad i lilla byn Backsjön mellan Sollefteå och Skorped.

– På natten drömde jag om huset. I drömmen fanns en mörk, lång man och en pojke med. På morgonen ringde jag och sa att jag ville ha det.

Först när hon skrivit på kontraktet berättade hon för föräldrarna i Holland om sina planer.

– Mamma grät hela tiden. De trodde inte att det var möjligt att jag skulle bo i ett annat land.

Sa upp sig från jobbet

Hennes chef på ostfabriken blev lika chockad. Carolina hade hoppats att få jobba kvar åt företaget fast hon bodde i Sverige. Det var omöjligt, förklarade chefen.

– Då sa jag upp mig, säger Carolina.

Hon ägde fortfarande ett hus i Tyskland som hon skulle sälja. I väntan på det sa ägaren att Carolina kunde flytta in i det tomma huset.

Dagen därpå kom ägarens son, Hasse från Älvkarleby, på besök.

– När farsan berättade att han sålt huset blev jag lite sur för att mitt fiskeparadis skulle försvinna. Jag tog med mig brorsans pojke och åkte upp en sista gång, säger Hans Sjölund.

Carolina visste att ägarens son skulle komma och bo i gäststugan men inte mer. Inte heller Hasse tänkte något särskilt innan mötet med Carolina.

– Jag tyckte det skulle bli kul att ses och i bakhuvudet fanns nog en tanke att kunna hyra gäststugan av henne för framtida fisketurer, om vi kom bra överens.

Det var en varm och skön sensommarkväll när Hasse och hans brorson kom fram till Backsjön.

När Carolina och Hasse möttes sa det inte klick. Det sa pang.

– Vi stod bara där i köket och stirrade på varandra som två fån. Det var omedelbar kärlek. Vi hade massor att prata om och båda kände att det var något speciellt, säger Hans.

Attraktionen var stark. Carolina och Hasse småflirtade och stortrivdes i varandras sällskap.

Till och med Hasses brorson märkte direkt att något hänt mellan hans farbror och holländskan.

– När vi var ute och fiskade efter att vi träffats tittade han bara menande på mig och sa: jaha, hur blir det nu då, säger Hasse och skrattar vid minnet.

Efter ett par dagar åkte Hasse hem, men erbjöd Carolina att komma förbi och dricka kaffe när hon åkte hem till Tyskland.

Att sitta ensam och nykär i Backsjön gjorde Carolina rastlös.

Stannade i tre veckor

Två dagar senare stod hon på Hasses tröskel. Hon stannade i tre veckor.

– Så en vecka efter att jag köpt huset fick jag även berätta för mina föräldrar att jag träffat en svensk man, säger Carolina.

Nu gick allt väldigt snabbt. Hasse sa upp sig från sitt jobb som lastbilschaufför i Älvkarlebyoch flyttade 37 mil norrut – till Carolina.

Han tvivlade aldrig på sina känslor, det var självklart för honom att han skulle vara på samma plats som Carolina.

– Allt bara stämde, då finns det ingen anledning att tveka, säger han. Visst gick allt väldigt fort men vi pratade så mycket under den första tiden att vi lärde känna varandra ganska väl.

Sedan dess har allt fallit på plats.

När Carolinas hus i Tyskland sålts körde en 17 meters långtradare upp med hennes bohag.

Ibland var tillfälligheterna nästan osannolika. Under ett besök i sin gamla hemstad träffade Carolina en man på en bjudning som hon kände ytligt sedan tidigare. Han berättade att han jobbade som chef på en fabrik i norra Sverige.

– När han fick höra att jag köpt hus i Sverige ville han veta exakt var. Jag berättade att det låg mellan Sollefteå och Skorped. Då visade det sig att den fabrik han jobbar på ligger i Långsele, nära Backsjön av alla ställen, säger Carolina.

Hon erbjöds arbete och jobbar nu några dagar i veckan som logistisk manager.

Vid sidan om har hon och Hasse börjat drömma om att bygga upp ett företag som ska locka framför allt europeiska turister till lilla Backsjön.

Tanken är att erbjuda upplevelser som fiske, bäversafari, draghundsturer och vandringar med eller utan åsnor i den vackra omgivningen.

– Bor man i Holland med 17 miljoner invånare så är Backsjön exotiskt, rena vildmarken, säger Carolina.

Drömmen som Carolina hade natten efter att hon tittat på huset i Backsjön har blivit sann. Numera bor inte bara en lång mörk man i huset med henne.

Nyligen flyttade även Hasses 13-åriga son Linus in.

– Livet har ändrats så totalt, vi är en liten familj nu. Jag tittar aldrig tillbaka och ser inget konstigt i det. Det är bara sådan jag är, säger hon.

Uppskattar spontaniteten

Hennes ögon lyser av energi och ett leende finns nästan oavbrutet på hennes läppar när hon berättar om allt som hänt.

Hasse, som är lite tystare, mer eftertänksam, uppskattar Carolinas mod och spontanitet.

– Hon är nog den mest impulsiva människa jag känner men det är bara positivt. Det händer något hela tiden.

Till sommaren kommer Carolinas föräldrar på besök för första gången med sin husbil.

Det är då snart två år sedan hon lämnade sitt gamla liv.

– Jag saknar det inte alls. Verkligheten och livet med Hasse är bättre än den romantiska filmen som fick mig att flytta hit.

Den gamla skogsvaktarbostaden har fått nytt liv. Den holländska flaggan vajar vid knuten. Utanför förstukvisten pekar Carolina på det japanska tecken som målats på väggen.

– Det betyder hemma. Det här är min plats på jorden och nu är jag lycklig igen, säger hon.