”Ingen man vill ha mig”

Eva Rusz och läsarna ger sina råd i relationsdilemmat

Foto: JUPITER IMAGES
ENSAM Signaturen Monkan, 30, längtar efter en livskamrat men har aldrig haft någon pojkvän. Hon undrar vad det är för fel på henne: ”Varför vill ingen man vara tillsammans med mig?” (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Monkan är garanterat inte ensam om att vara ensam.

Väldigt många har svårt att hitta någon att knyta an till, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Och det finns hopp för alla ofrivilliga singlar.

Ett första steg mot att ändra beteende i dejtingsituationer är att fundera på hur man beter sig på jobbet, säger Eva Rusz.

– Man kan ha ett dåligt dejting-självförtroende och ett bra jobb-självförtroende.

Öva fram förändring

Eva Rusz uppmanar Monkan att jämföra sitt beteendet på jobbet – hur hon hanterar motstånd och blyghet där – med hur hon gör i en anknytningssituation.

– Försök sedan att applicera självförtroendet från jobbsituationen på dejtingsituationen.

Vi kan öva oss i att ändra beteendemönster. Improvisationsteater och kognitiv beteendeterapi är metoder som kan hjälpa till med det.

– I dag övar Monkan på att bekräfta negativa generaliseringar. Hon måste öva på att se att det hon känner inte alltid är sanningen. Hon kanske känner sig ratad av en man, men det är inte säkert att hon är det.

Eva Rusz tycker att Monkan ska fortsätta dejta och samtidigt iaktta sitt beteende. När en kille slutar höra av sig, vad gör hon då? Andra skulle kanske ringa upp, medan hon ger upp och ser en bekräftelse på att hon inte är värd att älskas.

– Men föreställningar om att inte ha något värde går att jobba bort.

I Eva Ruszs forskningsrapport ”I huvudet på sju singeltjejer” dokumenterar hon utvecklingen hos sju inbitna singelkvinnor mellan 24 och 35 år som fick sex timmars kognitiv terapi.

– Efter att i åratal ha betett sig som Monkan hade merparten av dem fasta relationer kort efter terapin, berättar Eva Rusz.

Tala kroppsspråket

För att bli fri från sin föreställning om att hon inte är värd att bli älskad ska Monkan öva på tre saker, säger Eva Rusz: att uttrycka sina känslor när hon nätdejtar, att öva på ett kroppsspråk som sänder signaler till män om att hon är intresserad och slutligen att ändra föreställningen om sig själv.

FAKTA

Veckans relationsdilemma

Hej Eva!

Jag skäms för mitt problem. Det känns som om jag är ensam om det. Det är så att ingen man blir någonsin intresserad av mig. Jag har aldrig haft en pojkvän, trots att jag fyllt 30. Jag känner mig som ett freak. Förutom lite hångel i tonåren har jag varit ensam år ut och år in. Jag har försökt med dejting på internet, men killarna slutar alltid att höra av sig ganska snart. Har också gått danskurser och varit aktiv i friluftsföreningar. Förgäves.

Jag är inte jätteful, överviktig eller onormal, utan en helt vanlig kvinna som jobbar som socialarbetare i en medelstor stad.

Snälla Eva, vad är det för fel på mig? Varför vill ingen man vara tillsammans med mig? Jag längtar så efter närhet och någon att dela livet med. Ska jag ge upp hoppet om att någonsin finna en partner?

Monkan

Ska hon ge upp hoppet? Så tycker läsarna

NEJ Klart det finns någon för dig med. Men släpp letandet, jobba med självkänslan. Kram!
Maria

NEJ Ge inte upp hoppet, men släpp fokus på att hitta någon. Gör något kul, och träffa folk, kanske en långresa?

Tobias

NEJ Ditt problem är att du inte tagit reda på var killar finns. Tänk strategiskt. Vilka vänner har killkompisar som är singlar?

Anonym