”Flera utlösningar på ett stånd?”

Läs senaste chattet med Linn Heed

RELATIONER

Linn Heed säger: Hej mina underbara Chattvänner
Moderator säger: Då kör vi igång!
William Stenberg säger: Hej Linn! Jag är 17 och min flickvän är 14, det är okej va?
Linn Heed säger: Om man skall vara strikt så är det enligt lag inte okej att ha sex förrän man är 15 år, det vill säga byxmyndig. Lagen är till för att skydda minderåriga från att bli sexuellt utnyttjade. Tre år kan vara en stor åldersskillnad, i dessa år, men behöver inte vara det. Jag hoppas att ert förhållande även är "öppet för insyn" av era föräldrar, och att det finns en trygghet i att din flickväns föräldrar också är överens om att det är okej att ni har ett förhållande. Sedan behöver inte ett förhållande alltid innehålla sex. Ni kan vara tillsammans utan att den delen finns med. Men att ha en öppenhet och ärlighet i sådana här lägen är alltid positivt.
Toxic säger: Hej Linn. Jag har frågat detta några gånger innan, och hoppas få svar denna gång. Jag har 2 frågor. 1. Vad heter den fördröjningsalvan du rekomenderar på apoteket? 2. Om man använder den, kan då tjejen ge oralsex utan att känna något smak eller bli bedövad? Mvh
Linn Heed säger: Det är egentligen ingen fördröjningssalva i ordets rätta bemärkelse, utan det är en bedövningssalva som är receptfri och heter Xylocain. Den används med fördel ihop med kondom, för då riskerar man inte att tjejen just blir bedövad och påverkad, utan det verkar enbart på killens ollon, och kondomen hjälper också i sin tur till att dämpa effekten. Så min rekommendation är att använda måttligt med Xylocainsalva, hellre för lite än för mycket, och sedan i kombination med kondom. Lycka till!
Anna 28 säger: Jag har en pojkvän sedan 10 månader och vi umgås varje kväll och sover hos varandra men han vill sällan ha sex, och när vi har det så är det jag som tar initiativ till det, men för det mesta ryggar han tillbaka. När jag frågar honom vad som är fel svarar han inte. Vad kan det vara för fel?
Linn Heed säger: Det kan handla om diverse olika saker. Visst kan det hjälpa att spekulera, men det absolut bästa är ändå att ni får till en dialog kring det som låter som ett problem och en svårighet. Han kan vara trött, känna sig stressad, deprimerad, ha svårt att få erektion, behålla ståndet, svårt med utlösning (både fördröjd och förtidig), oroa sig över någon könssjukdom, känna sig osäker, otillräcklig, oerfaren, underlägsen, kroppskomplex, tidigare dåliga erfarenheter, tidigare traumatiska erfarenheter, svårt med närhet, tillit, ömhet. Ja du ser, listan kan egentligen göras hur lång som helst. Jag tror att det ändå är viktigt att du försöker framföra hur du känner det och hur det blir för dig. Kramar!
Johan säger: Hej Linn! Underbar spalt det här, riktigt bra! Det jag undrar över är hur jag kan göra min erektion starkare. Jag får alltid "upp" den, men styrkan har avtagit allt eftersom jag blivit äldre (jag är snart 30 år). Har hört om olika tekniker som att knippa ihop, men tänkte att du kanske kunde förtydliga och säga om det verkligen fungerar.
Linn Heed säger: Tack Johan :-). Vad glad jag blir!!!! Du kan liksom kvinnor öva dig med regelbundna knipövningar, för att behålla ståndet och få ett kraftfullare stånd. Tänk dig att du liksom skall "lyfta penis uppåt", och gör den muskelrörelsen och håll kvar, upprepa. Man kan ta hjälp av en så kallad penisring, som man trär på penis före erektion, och som hjälper till att hålla blodflödet i penis under erektion. Många män tycker att denna hjälp är utmärkt och att just erektionen blir starkare. Kram och lycka till!
persa säger: Hej Linn! Kan man få flera utlösningar på ett stånd?
Linn Heed säger: Ja det är möjligt, även om det är mer vanligt att man får en utlösning och sedan behöver vila och återhämta sig för att på nytt komma igen. Men absolut, det finns män som kan få det.
anonym säger: Hej Linn. Min sambo kollar på porr men förnekar det. Jag har förklarat för honom väldigt många gånger hur det påverkar mig men han lyssnar inte på mig. Nu har det gått så långt att jag tappat sexlusten pga av att jag inte kan släppa tanken på att han tittar på porr. Han vet vad jag känner varför respekterar han inte det? Och så undrar jag varför han förnekar det hela när jag är 100% säker på att han tittar på porr när jag inte är hemma. Ska jag ställa ett ultimatum, att han få välja mig eller porren? Jag känner mig väldigt liten och illa till mods när det är så här. Jag älskar honom väldigt
Linn Heed säger: Du har försökt prata med honom, men han respekterar dig inte. Hur kan du vara säker på att han tittar på porr? Och egentligen så kanske inte det är det viktigaste ändå (?) eftersom du känner dig sviken och bedragen och otillräcklig samt att misstanken och den bristande tilliten hela tiden finns där. OM inte hela ert sexliv och förhållande skall raseras så behöver du/ni ta tag i det här en gång för alla. Försök att verkligen gå in i vad det är som känns respektlöst och vad det är i hela situationen, med förnekandet, med porrkonsumtionen etc som gör dig så illa till mods. Lista detta! Gör det konkret, både för dig själv och som en hjälp i ert samtal. Prata med honom, utan att vara fördömande eller krävande, utan bara informativ, ärlig och öppen med hur du känner, mår, önskar och behöver. Vägrar han att vara lyhörd, så måste du fundera över vad du önskar. Att ställa ultimatum är alltid komplicerat och ger inte alltid önskat resultat, utan välj hellre utifrån dig själv istället för att förlägga ansvaret hos din kille. Skickar stor kram till dig!
karin säger: Hej, jag har ständiga problem med svamp, ett ph som ligger helt fel (osar fisk) eller så har jag torra slemhinnor vilket leder till att sex är ett problem. Detta går runt hela tiden, jag sover utan trosor, inga tighta kläder. Tycker jag gör allt rätt, o nån könssjukdom har jag inte heller. Äter p-piller om det är dem som ställer till det. Har 1 v/ mån som är Ok, sen kommer mensen o allt börjar om igen, hoppar jag över mensen så håller det sig bra. Jag är trött på detta!
Linn Heed säger: När det osar fisk så brukar det vara ett tecken på så kallad bakteriell vaginos. Sök upp din gynekolog och gå till botten med det här. Det kan både vara bakteriell vaginos och upprepade svampinfektioner. Du kan vara hjälpt av att byta preventivmedel och kanske preventivmetod. Vi påverkas väldigt olika av hormoner. Tyvärr är det så att man lätt kommer in i onda spiraler och att det är svårt att bryta dessa. Ibland måste man avstå helt från sex under en längre period för att nollställa hela systemet, om du förstår vad jag menar. Att hjälpa till att hålla underlivets balans och PH-värde med hjälp av ex Vivag eller Lactal Gel på apoteket. Använd glidmedlet: Astro Glide (finns i en variant som förebygger svampinfektioner) eller Liquid silk. Undvik sötsaker. Inga syntettrosor eller åtsmitande kläder. Sov naken och lufta underlivet. Ingen intimrakning och använd bara egentligen babyolja för att rengöra underlivet, helst undvika vatten, och absolut ingen tvål. Överdosera inte svampmedel, men är det något svampmedel som fungerar bättre så är Canesten 3 dagars dosen helt klart att föredra, framför Pevaryl. Kram och lycka till!
Bullen säger: Hej! Jag har gång på gång svårt att bli upphetsad och kåt, under förspelet med min partner. Inte p.g.a. brist på engagemang från andra häften, utan det händer bara ingenting. Uppvärmningen hjälper liksom inte. Vad ska jag göra?
Linn Heed säger: Fundera över om det alltid har varit så här, eller om någonting har hänt med dig (yttre eller inre påverkan) som gör att du inte är i rätt mood just nu. Fundera också på vad det är som verkligen tänder dig sexuellt. Använd gärna sexuella fantasier som igångsättare eller triggers. Ta god tid på dig och försök att koppla bort krav, måsten och prestation. Använd gärna glidmedel under förspelet, som en hjälp att faktiskt få igång kroppen och lusten. Känns det inte bra, så avbryt. Att spela kåt, eller att ha sex mot sin vilja, blir aldrig en bra sexupplevelse. Vänta då hellre till ett annat tillfälle, och ta vara på tillfället till närhet och ömhet istället.
17år säger: Hej Linn! Jag är mellan 16-17 år gammal och är oskuld. Jag har haft svårt att få ner förhuden tillräckligt långt, är det något som är ett måste senare vid sex?
Linn Heed säger: Jag föreslår att du går till din ungdomsmottagning och får en bedömning av detta. Det kan orsaka problem, om inte annat så kan det orsaka svårigheter för dig med hygien etc. Man kan tänja ut förhuden, utan kirurgiska ingrepp, om förträngningen är lindrig, i vissa fall kan man behöva göra ett mycket enkelt och okomplicerat ingrepp under lokalbedövning. Men ring din ungdomsmottagning och boka tid. Det här fixar sig. Jag lovar!
madde säger: Hejsan! När jag har sex känner jag inget särskilt, varken att det är skönt eller gör ont. Hade sambo i fem år men även då upplevde jag inga himmelska stunder. Har aldrig fått orgasm med någon under samlag eller oralt, varför ska det vara så svårt? Jag är avslappnad men de funkar inte... däremot gör dildon underverk! Men jag vill kunna uppleva orgasm under akten o inte med en dildo som hjälpmedel, har du några tips eller är det helt enkelt hopplöst för vissa människor?
Linn Heed säger: Du har orgasmförmågan, så det föreligger inget fysiologiskt hinder, snarare psykologiskt! Det kan vara lätt att snurra in på att det funkar och det funkar inte, också för att vi är vanemänniskor, trygghetssökande i grunden och att det i själva stunden inte finns utrymme för osäkerhet och prövningar. Börja med att som en övergång, ha med dildon under samlaget eller förspelet. Låt pojkvännen ansvara för den och låt orgasmerna komma. Sedan kan du mer och mer övergå till att ju närmare orgasmen närmar sig, antingen smeka dig själv vidare med handen, eller han smeker, eller han utför oralsex eller samlagsrörelser tills du kommer. Det här kan ta en tid och lite träning i anspråk men det brukar gå att brygga över detta. Kram och lycka till!
Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga, från Andy.
andy säger: Hej Linn, jag har en jobbig fråga. Och det är hur går man till väga om man vill få större penis, då jag har en väldigt minimal sådan. Tabletter, medel, operation???
Linn Heed säger: Det är en stor fråga, som egentligen inte gör sig riktigt rättvis här på detta lilla utrymme. Det är komplicerat, riskfyllt och garanterar inte något 100% resultat. Framför allt pratar man om penisförstoring i icke erigrerat tillstånd. Det är kirurgiska ingrepp som noggrant föregås av olika utredningar. Du får kontakta en Andrologmottagning för en första bedömning, möte och samtal. Annars kan man också jobba på att försonas med sina kroppskomplex och hitta andra lösningar till att må bätter och känna sig tillfreds, än att göra en kirurgisk penisoperation.
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Välkomna tillbaka om en vecka då Linn chattar igen!
Linn Heed säger: Kramar till er alla! Syns om en vecka!