Ragga – med reklamspråk

28 singlar fick proffshjälp med sina nätprofiler

Foto: Katrin Jakobsen
Träffa rätt - inte många Att få många svar är inget självändamål när man nätdejtar – det är att locka rätt person som gäller.
RELATIONER

Singlarna är för dåliga på att beskriva sig själva.

Därför tar en av Sveriges största dejtingsajter hjälp av proffs – ett gäng blivande copywriter.

– Det gäller att bättre kunna sticka ut. Man vill ju fånga rätt person, säger Hanna Bergholm, marknadschef på Match.com.

28 medlemmar på dejtingsajten har fått sina profiltexter omskrivna av copywriter-elever på Berghs School of Communication. Idén fick Hanna Bergholm efter att ha sett hur svårt det är för många av medlemmarna att beskriva sig själva.

– Du kan vara hur duktig som helst på att skriva, men ändå uppleva att det är svårt att skriva om dig själv, säger hon.

Det vanligaste felet är enligt henne att texten är alltför allmänt hållen.

– Är det en tjej så är hon nästan alltid glad och utåtriktad och gillar att umgås med vänner och resa, säger Hanna Bergholm.

Ett annat fel är att man skriver om vad man söker – men glömmer att berätta om sig själv.

Inte många – utan rätt person

Ytterligare andra lever kvar i det kortfattade språket från tidningarnas gamla kontaktannonssidor – trots att det på dejtingsajterna finns plats att sväva ut lite mer.

– Det här handlar inte om kvantitet, om att få så många svar som möjligt, utan om att få kontakt med rätt person. Vissa har skrivit jättebra profiler men som drar in personer som inte stämmer överens med det man söker, säger Hanna Bergholm.

Genom intervjuer och ibland personliga möten har Berghs-eleverna skrivit om profiltexterna. Sedan har det varit upp till singlarna att välja om de vill ha texten på sin profilsida eller ej. Enligt Hanna Bergholm har de flesta varit väldigt nöjda efter de cirka två veckor som gått. Så småningom kommer de att följa upp vilket utfall försöket har gett.

Är det inte lite fusk att inte skriva sin profiltext själv?

– Absolut inte. Det är fascinerande att se hur dåliga svenskarna är på att framhäva sig själva. Jag tror att det här kommer bli än mer vanligt framöver, vi kommer helt enkelt behöva sådana här tjänster.

FAKTA

Så skriver du bästa dejtingprofilen

1. Var dig själv. Lägg inte upp en gammal eller förskönande bild. Och var ärlig – tänk på att du (förhoppningsvis) ska träffa din dejt i verkligheten så småningom.

2. Det är de små små detaljerna som gör det. Vilka är de små detaljerna som beskriver dig? Gillar du att mangla lakan, dricka latte med vaniljsmak, sjunga barbershop eller jonglera – skriv det.

3. Var specifik. Skriv inte att det gillar att resa – det gör alla! Skriv om bästa resan du varit på – eller vart du drömmer om att resa.

4. Stava rätt! En rättstavad profil är A och O. Gör en stavningskontroll i ett ordbehandlingsprogram.

5. Undvik klichéer! Skriv inte ” jag trivs lika bra hemma i soffan som på krogen”. Klichéerna gör dig inte unik. Skriv något personligt istället!

6. Var positiv! Kanske har du drabbats av hjärtesorg och dåliga erfarenheter. Men undvik ändå negativa kommentarer. Skriv vad du gillar – inte vad du ogillar!

7. Rada inte upp adjektiven. Istället för att skriva att du är snäll och omtänksam – förklara hur det yttrar sig. Till exempel: ”jag arbetar som volontär för hemlösa på helgerna.”

8. Använd du-form. Undvik masshälsningar som ”hej, alla tjejer!”. Gör som marknadsförarna – använd du-form.

9. Beskriv dig själv – inte den du söker. Beskriv inte bara vem du letar efter. Försök istället berätta vem du själv är.

(Källa: Match.com)