”Min kille har varit kriminell”

Eva Rusz och läsarna ger råd i Relationsakuten

Foto: JUPITER IMAGES
TVEKAR Stefania litar på sin pojkvän som lämnat sitt kriminella liv bakom sig. Men hon är rädd för att hans bakgrund och tatuerade kropp ska orsaka problem för deras eventuella barn. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Det är aldrig fel att diskutera hur man bäst bemöter fördomsfulla eller hotfulla människor.

Men Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz ger Stefania rådet att leva i nuet:

– Bestäm dig för att hans kriminella bakgrund inte är något problem.

Visst går det att ta bort tatueringar med laser eller ändra innebörden genom att tatuera över med ett nytt budskap. Men lösningen på problemet för Stefanias del ligger i hennes egen inställning, anser Eva Rusz.

–?I stället för att tänka katastroftankar som att den framtida familjen ska hotas eller skadas på grund av pojkvännens utseende eller bakgrund, måste hon fatta ett beslut: detta kommer inte att bli något problem.

I dag är det dessutom vanligt med tatueringar – inte minst bland framgångsrika idrottsmän som Zlatan och Beckham, påpekar Eva Rusz.

–?Det är absolut inte bara kåkfarare och sjömän som bär dem. Ingen höjer längre på ögonbrynen. Det har tvärtom blivit accepterat i samhället.

Eva Rusz tycker att det är starkt av mannen att han lyckats ändra sitt liv.

Många återfaller

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att män återfaller i brott i högre utsträckning än kvinnor. 41 procent av männen och 29 procent av kvinnorna återfaller inom tre år. Ett mönster som har varit mycket stabilt de senaste tio åren.

Eva Rusz tycker inte heller att Stefania ska vara orolig för att eventuella barn ska få obehag av pappas tatueringar eller kriminella bakgrund.

– Barn accepterar sina föräldrar precis som de ser ut eller agerar. Men de tar också efter föräldrarnas beteenden och åsikter.

Skaffa en strategi

Inte minst därför bör de vid något tillfälle diskutera hur de tänker bemöta eventuella provokationer, anser Eva Rusz.

–?De ska fundera över vilken gemensam ”utrikespolitik” de ska ha, säger hon och föreslår en strategi:

–?Tillåt er inte att bli provocerade. Låt folk tycka vad de vill. Ni själva vet att han är en fin kille i dag.

FAKTA

Veckans dilemma: Vågar jag skaffa barn med honom?

Min nya pojkvän är världens finaste. Men han har ett kriminellt förflutet, vilket jag påminns om varje gång han visar sig utan kläder. Hela kroppen är täckt av tatueringar som han gjorde under tonåren. Jag försöker acceptera honom som den han är, men tänker hela tiden på vem han en gång var. Även om jag litar på honom ser jag problem i framtiden. Tänk om vi får barn och går till badstranden – vad ska folk tro när de ser hans märkta kropp? Jag känner mig orolig över att han – och även jag och i framtiden kanske vår familj – skadas av människor som tror att han fortfarande står för budskapen som ristats in på hans kropp.

Vågar jag bilda familj med honom?

Stefania

Ska Stefania bilda familj? Så tycker läsarna:

JA Allt handlar om tillit. Kom ihåg att folk förändras och ändrar värderingar. Du vet själv svaret.

Veritas

NEJ Om han vore den rätte på riktigt skulle inte tatueringar och liknande finnas i ditt sinne, utan vara ett bihang som format honom till den han är i dag.

T

JA Eftersom du själv säger att han är en annan person nu tycker jag att du ska satsa. Alla kan ångra ett förflutet, men inte ändra det. Han ångrar sig uppenbarligen och har ändrat sig till det bättre.

Tamara

ARTIKELN HANDLAR OM