”Han slösar pengar – och lånar av mig”

Eva Rusz och läsarna ger Ulla råd i relationsdilemmat

Foto: Jupiter
SLARVER Ullas man kan inte sköta sin ekonomi. I slutet av varje månad kommer han och vill låna pengar av henne.
RELATIONER

I en lång parrelation behöver man då och då ompröva sina givna roller.

–?I det här fallet är det uppenbart att mannen inte ska vara hemmets ekonomichef, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Ett förhållande går igenom många stadier. Ibland måste man hitta nya sätt att samarbeta.

–?Flexibilitet är en viktig faktor när man har studerat vad som gör par lyckliga, säger Eva Rusz.

Det handlar om att arbeta fram ett sätt att hålla ihop i ”nöd och lust”. Under perioder kan man tvingas ta ansvar inom områden som tidigare varit den andres.

–?Vi upplever ibland vår partners svagheter. Har vi otur kan de drabba hela familjen. Då är det viktigt att hjälpa till att dra lasset.

Eva Rusz tycker att det är en god idé att Ulla ger sin man månadspeng. Men hon bör också ta ett rejält snack med honom om i vilken utsträckning han spelar på travet och dricker öl.

–?Att ha olika intressen är bara bra. Om det ger honom glädje att spela på hästar och träffa vänner, borde han få ha sin hobby lika väl som hon har sin. Men det är ett problem om han är på väg att bli alkoholiserad eller spelberoende.

Håll i plånboken

Av Sveriges vuxna befolkning har 10–15 procent missbruks- eller beroendeproblem, enligt faktasajten www.stressochalkohol.se. Omkring en miljon människor utvecklar ett alkoholberoende någon gång under sitt liv. Om Ullas man är i riskzonen måste hon försöka få till en beteendeförändring hos honom genom att ge honom stöd, tycker Eva Rusz.

–?Ett sätt är att hon håller i plånboken. Ett annat är att följa med till travet och bromsa när han går över gränsen.

Stå vid hans sida

Om hon inte lyckas måste de söka professionell hjälp.

–?Det finns terapeuter som är experter på både spel- och alkoholberoende.

Viktigt är att Ulla står vid sin mans sida när det blåser hårda vindar.

–?De har hamnat i en sårbar period. Då måste hon ­vara stark för förhållandets skull, säger Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag ge min man månadspeng?

Min man har inget sinne för ekonomi. För några månader sedan fick jag nog av obetalda räkningar och kronofogdebrev. Jag krävde delad ekonomi. Det var helt okej, sa han.

Problemet är att han slösar bort sina pengar och ber att få låna av mig. Jag har svårt att se honom gå på knäna. Min man är väldigt snäll och omtänksam. Vi har varit gifta i åtta år. Men jag har tappat respekten för honom på grund av det här.

Vi lever alltmer separata liv. Han spelar på travet och dricker bärs på helgerna. Jag har ett krävande jobb och är engagerad i en idrottsförening.

Ska jag ta hand om hans ekonomi också, och ge honom ”månadspeng”?

Ulla

Ska Ulla sköta sin mans ekonomi? Så tycker läsarna:

JA Om skulderna går till kronofogden kommer även du att drabbas. När utmätningsbeloppet bestäms kommer ni tillsammans tvingas leva på existensminimum.

Hasse

NEJ Ta dig ur det här förhållandet så fort som möjligt.

Ylva

NEJ Om du älskar honom gör du allt för att få honom ansvarig för sina handlingar, annars kommer du att ständigt få bära honom. En antydan om skilsmässa kan vara en bra omskakning.

Anne