Kär på distans?

Så blir du proffs på videochatt

RELATIONER

Allt fler möts och blir kära på nätet – oavsett hemland. Omöjlig kärlek?

Inte med dagens teknik.

Numera videochattar älskande i realtid – oavsett var i världen de befinner sig.

Foto: Jupiter

Allt som behövs är en webbkamera, en dator med internet och ett program som Skype eller Google Talk, som oftast är gratis att ladda ner. Sedan kan ni ”träffas” varje dag – även om du råkar befinna dig i Lapplandsfjällen och din älskade på ett kontor i Kuwait.

– Våra förutsättningar för att skapa och upprätthålla relationer har förändrats i och med denna teknik. Det är ett fantastiskt redskap som får långa avstånd att krympa, säger psykologen och relationsexperten Eva Rusz.

Hon menar att daglig kontakt kan förstärka banden mellan två förälskade människor.

– När vi ser och hör den vi håller av triggas olika lustkänslor och behov igång. Att få längta kan vara positivt.

Stärker distansförhållandet

Men det kan också kännas ledsamt och frustrerande att inte få röra vid varandra. Även om daglig kontakt via datorskärmen stärker förhållandet, är det trots allt en tillfällig lösning, menar Eva Rusz.

Det ska inte gå mer än två månader mellan att man träffas på riktigt. Helst bör man ha fysisk kontakt minst en gång i månaden.

– När man rör varandra skapas känslomässigt djupa band. Dessutom frigörs kärlekshormoner som endorfiner och oxytocin.

Viktigt är också att man är trogen.

– Det är väldigt lätt att nätflirta med flera på en gång, men äkta kärlek är att göra sig exklusiva för varandra. Det gäller även i ett distansförhållande.

Livedejta – ett steg längre

På dejtingsajten Mötesplatsen videochattar ungefär 5?000 medlemmar varje dag. Vd:n Mikael Josander kallar funktionen en extra service till dem som vill ta steget vidare i dejtandet.

Han ser inga risker med tekniken, men råder den som funderar på att videochatta med en nätflirt att lära känna personen först.

– Man bör ha kommit till en viss nivå i relationen. Då kan det vara ett naturligt nästa steg. Inte minst om man bor långt ifrån varandra.

– Då är videochatt ett bra hjälpmedel för att känna lite mer på den här personen.

FAKTA

Så videochattar du med älsklingen

Att videochatta är enkelt. Allt du behöver är en dator med internet, ett chattprogram – ofta gratis att ladda ner på nätet, samt en webbkamera. I många nya datorer är kameran inbyggd.

3 smarta prylar

? Chatta i 3d

Med retroskojiga glasögon och webbkameran Minoru, kan hela kompisgänget videochatta i 3d. Fem par glasögon cirka 50 kr. Webbkamera cirka 850 kr.

Var du än befinner dig...

”HP Mini 110c-1190eo” är en liten goding med webbkamera och mikrofon, som lätt får plats i handväskan. Cirka 3 990 kr, Netonnet.se.
...?och i ur och skur

Ta med dig datorn ut i naturen! Haglöfs laptop drybag är vattentät och slitstark. Cirka 300 kr, Outnet.se.

5 gratisprogram

Här är fem gratis videochatt-program att ladda ner.

Google Talk

Skype

Eyeball Chat

Yahoo Messenger

MSN Messenger