Läsarna: Därför dras vi till gifta män

Upptagna karlar – måltavlan för Isabelle, 22: ”Det är en utmaning”

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”BRUKAR TRILLA DIT” Isabelle, 22, träffar ofta sina manliga älskare i baren. ”Ofta är de lite småberusade och ovilliga till en början. Men efter ett tag brukar de trilla dit. (Bilden är arrangerad).
RELATIONER

Du träffar en man i baren.

Snygg.

Men handen som vickar vinglaset är prydd med vigselring.

Antar du flirten?

Det kanske verkar osmart att stöta på någon som redan bundit sig. Men enligt amerikanska forskare är kvinnor biologiskt programmerade att föredra män som är villiga att binda sig. Alltså är guldringen inget hinder, utan snarare något som höjer attraktionsfaktorn. Vilket betyder att det inte är ditt fel, utan snarare dina geners fel, om du faller för ”the wrong guy”.

– Vi tror att kvinnor ser uppvaktningsprocessen som en tävling, och om hon kan sno en annan man är det bevis på att hon är det bättre, sexigare valet, säger Melissa Burkely, forskare vid universitetet i Oklahoma.

”Bundna är bättre partners”

Melissa Burkely har gjort en undersökning där deltagarna fick titta på bilder på olika män och ranka dem. När männen beskrevs som singlar var bara 59 procent sugna på en dejt. Men när kvinnorna fick uppgifter om att samma man var gift, blev 90 procent intresserade.

– Andra möjliga förklaringar är att vi vill ha vad vi inte kan få. Samt att karlar som binder sig är bättre partners – det verkar suspekt med en 30-plus-man som inte har varit i ett förhållande tidigare.

– Det kan också vara så att redan gifta förväntas ha mer resurser, och vara mer villiga att använda dem på familjelivet, säger Melissa.

Hon och kollegan Jessica Parker håller nu på att studera om kvinnor med fördelaktigt utseende är mer benägna att ”snatta” andras partners.

”Vill testa sina möjligheter”

Men Aftonbladets expert Eva Rusz tror inte att de flesta kvinnor suktar efter gifta män.

– Nej, absolut inte. Men unga kvinnor som stöter på gifta karlar kanske vill testa sina möjligheter – få ett kvitto på att de är attraktiva, säger hon.

Moralbiten är nästa fråga. Är det verkligen okej att medvetet förföra någon som man vet redan är bunden? Ja, anser hon.

– Om man själv är ledig och träffar personen i sitt liv, tja, varför inte. Det är ju mottagaren som i så fall agerar omoraliskt.

Men om flirten är en del av ett spel är det en annan sak, menar hon.

– All manipulation är fel. Om man gör det utan känslomässig dragning är det inte okej.

Isabelles mål: en gift man

Isabelle, 22, kan inte sluta dejta äldre män. Att hon själv är sambo hindrar henne inte från att dejta andra – och hennes främsta måltavla är män med ring.

– Jag faller alltid för de redan upptagna. Jag ser det lite som en utmaning, trots att jag själv alltid tyckt att otrohet är hemskt. Just nu har jag en affär men en 14 år äldre man på mitt jobb – som har sambo sedan åtta år tillbaka. Jag kan helt enkelt inte sluta. I morgon ska vi ses på ett hotell i Stockholm. Jag gillar allt som är förbjudet – upptagna och äldre män.

Isabelle gillar deras trygghet, status och maktfaktor. Och att de är välutbildade och har mer vettigt att prata om. Hon träffar de flesta av sina manliga älskare i baren.

– Ofta är de lite småberusade och ovilliga till en början. Men efter ett tag brukar de trilla dit.

Men de ska inte bara ha kloka åsikter, enligt Isabelle.

– De måste absolut vara attraktiva.

Förbjudet sex blir djuriskt

Hennes nuvarande dejt är chef på en annan avdelning. Ungefär en gång i veckan åker de till en storstad och älskar. De mejlar varandra varje dag, men ingen på jobbet känner till deras relation. Den bygger dock inte på kärlek.

– Nej, inte alls. Men sexet blir mer djuriskt när det är förbjudet. Med sin partner blir det finare.

– Det är en ren ego-boost, man har sin lilla hemlighet. Man lever bara en gång.

Fotnot: Isabelle heter i verkligheten något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM