”Svärmor är en opålitlig barnvakt”

Eva Rusz och läsarna svarar på veckans relationsdilemma

RELATIONER

Visst ska svärmor få fler chanser att ta hand om barnbarnen.

–?Men låt det ske på era villkor och inför en regel för när hon senast får lämna återbud, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: Jupiter Images
Lämnar återbud Heidis svärmor erbjuder sig ofta att vara barnvakt pt sina sonsöner och att hämta dem från dagis och fritids. Sen ringer hon i sista stund och säger att hon har fått förhinder (bilden är arrangerad).

Svärmor vill säkert ta hand om sina barnbarn. Men kanske klarar hon inte av ansvaret – eller har svårt att inse sina begränsningar.

Kanhända är hon för stolt för att erkänna att hon inte kan ta sig an uppgiften, trots att hon lovat. Eller så vågar hon inte säga sanningen.

Vad än skälet är till att svärmor gång efter annan ringer återbud i sista stund, så är det viktigt att de trots allt underlättar för henne att träffa barnbarnen.

Heidi och hennes man ska inte ställa henne mot väggen, anser Eva Rusz.

–?Lämna barnen hos deras farmor, så slipper hon ansvara för att hämta dem. Men kontrollera senare samma dag att det fortfarande fungerar.

Prata med henne

Eva Rusz funderar över om svärmor eventuellt är född på 1940-talet. Fyrtiotalisterna är kända som generationen som förverkligar sig själv genom att resa och göra karriär, snarare än att ta hand om hem, barn och barnbarn.

”De nya pensionärerna växte upp med rock’n’roll och Vietnam-demonstrationer. Så de lär inte nöja sig med kaffe, tårta och orgeltramp”, skriver Malmö stad på sin officiella hemsida inför ett möte om fyrtiotalisterna.

Eva Rusz tycker att Heidi och hennes man ska prata med svärmor och förklara för henne så att hon verkligen förstår vad det innebär när hon ger återbud i sista stund.

–?De borde också undersöka vad det är för typ av förhinder svärmor har fått. Är det något de kan hjälpa henne med?

Regel om återbud

Slutligen borde de tillsammans arbeta fram en regel: svärmor får inte lämna återbud senare än ett visst antal timmar innan.

–?Om de kan hitta ett sådant system skulle det säkert underlätta för alla inblandade, tror Eva Rusz.

FAKTA

Veckans dilemma

Min svärmor lovar ständigt att hjälpa oss med barnen, men när det kommer till kritan har hon alltid en ursäkt för att slippa.

Jag och min man har två söner, 5 och 7 år. De är gans­ka aktiva men fina killar. Svärmor säger ofta i telefon hur underbart det vore att få ha pojkarna hos sig. Hon erbjuder sig också att hämta dem från dagis och fritids. Men de gånger vi har kommit överens om att hon ska hämta dem, har hon ringt i sista stund och sagt att hon fått förhinder. Både jag och min man har försökt förklara hur problematiskt det blir för oss när vi räknat med svärmors hjälp och sedan tvingas till nödlösningar. Vi har till exempel missat viktiga möten och tvingats avboka läkarbesök.

Vågar vi ge svärmor fler chanser att ansvara för våra barn?

Heidi

Så tycker läsarna:

NEJ

Skriv en lista med datum, tid, era nödlösningar och svärmors bortförklaringar. Det blir bra argument vid en konfrontation.

Lena

JA

Klart att farmor ska få passa barnen! Men prova er fram, välj en tid när ni inte planerat in något. Det är ett ansvar, ibland blir man orolig i sista minuten och ångrar sig.

Själv farmor

NEJ

Försök att milt uttrycka hur besvikna ni är över svärmors förhinder. Berätta om era uppoffringar. Om ni ändå provar, begär att hon meddelar förhinder långt i förväg.

Hustru utan barn