Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Relationer

Sopor på äktenskap

Här är yrkena som skiljer sig

Rädd för en smutsig skilsmässa?

Byt jobb.

Ny statistik visar att sopgubbar är först att kasta äktenskapet på tippen.

Skräddare = pålitliga.   Skräddare = pålitliga.

Den som hoppas på långvarig tvåsamhet bör sadla om till malmförädlingsoperatör. De gifter sig för livet – i alla fall nästan. Skilsmässofrekvensen var bara 0,6 procent för 2007, lägst i undersökningen.

”Mönstret är tydligt”

Värre är det för renhållningsarbetare – nästan var tionde tackade för sig långt innan döden skiljde dem åt.

– I de yrken som skiljer sig mest är utbildningsnivån inte så hög och att lågutbildade har en ökad andel skilsmässor har forskningen visat tidigare. Mönstret är tydligt, framför allt om båda är lågutbildade, säger Magnus Wikström, professor vid Umeå universitet, till tidningen Du och jobbet.

Men det har inte alltid sett ut så här, enligt psykologen och relationsexperten Christina Hermanrud:

– Tidigare dominerades skilsmässorna av sociala yrkesgrupper, som journalister, där man träffar många människor i jobbet.

Piloter opålitliga

Andra som toppar skilsmässostatistiken är piloter, resevärdar, städare, restaurangpersonal och övriga servicearbetare. Något som kan bero på självkänslan, enligt Hermanrud.

– Alla utom pilot är lågstatusyrken som kan göra att man kommer hem trött, grinig och sur. Och ju sämre självkänsla, desto svårare är det att klara av ett förhållande.

Så får du äktenskapet att hålla

    Jobba på din självkänsla. Är du trygg i dig själv har du lättare att kommunicera dina behov och hantera problem på vägen.

    Glöm inte bort vardagsmyset. Beröm den goda maten, varandras utseenden och visa ömhet.

    Gör klart för varandra var gränsen för otrohet går och vad som gör en svartsjuk. Men kom ihåg att man inte äger varandra.

    Var öppen med vad du vill i livet, relationen och sängen. Kommunikation är nyckeln. De flesta snubblar på overkliga förväntningar som lätt förvandlas till besvikelser.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet