”Jag tror att min syster knarkar”

Veckans relationsdilemma: Ska Sandra fråga rakt ut?

Foto: Jupiter Images
FÖRÄNDRAD Sandra blev chockad när hon träffade systern som just kommit hem efter ett år i USA. Hon var helt förändrad, hade magrat mycket och såg ut att må riktigt dåligt. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Sandra ska inte ensam behöva konfrontera sin syster med sina misstankar.

– Hela familjen måste agera kraftfullt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Det är fint att Sandra engagerar sig i sin systers välmående. Men hela familjen måste reagera – och agera, när ena dottern plötsligt beter sig märkbart annorlunda.

– Allt ansvar ska inte vila på Sandras axlar, säger Eva Rusz.

Förvarna inte

Hon ger Sandra och hennes föräldrar rådet att utan förvarning och rakt på sak ställa frågan till systern, eftersom hon då inte hinner tänka ut någon strategi för att bortförklara deras misstankar. Och familjen ska akta sig för att tro på lögner.

– Om hon är narkotikaberoende är det högst sannolikt att hon antingen förnekar det eller flyr. Då är det föräldrarnas ansvar att inte acceptera beteendet, säger Eva Rusz.

– De ska stå på sig och säga: ”Vi ser att du mår dåligt.”

Andra orsaker

Men det är inte säkert att droger är problemet. Det kan finnas andra orsaker till att en människa förändras och mår dåligt.

Först när föräldrarna och systern har klart för sig vad som hänt och vunnit hennes förtroende, kan de gå vidare och fundera över hur de kan hjälpa, anser Eva Rusz.

Exakta antalet drogmissbrukare i Sverige är svårt att fastställa. Enligt vårdföretaget Attendo Care är gränsen mellan att bruka, missbruka och vara beroende svårdefinierad. Men slår man ihop alla beroenden och tar bort medicinskt försvarbart läkemedelsbruk, vet man att mer än 10 procent av befolkningen är kemiskt beroende. Dessutom ökar drogberoendet och går ner i åldrarna samtidigt som drogerna blir tyngre.

Ha tålamod

Familjen måste ha tålamod, säger Eva Rusz.

– Luska försiktigt i vad som är galet. Ställ frågor. Om de ser att dottern blivit drastiskt personlighetsförändrad måste de stötta henne, oavsett vad det beror på.

FAKTA

Veckans dilemma: Vågar jag fråga henne?

Jag och min syster har alltid stått varandra nära. Men för ett år sedan reste hon till USA för att studera. I början skrev vi mejl och ringde varandra flera gånger i veckan. Men efter några månader hörde hon av sig alltmer sällan. Det sista halvåret inte alls, förutom när hon behövde låna pengar.

För en vecka sedan kom hon hem och när vi träffades på ett kafé (efter mycket tjat från min sida) fick jag en chock. Hon var helt utmärglad och såg ut att må jättedåligt. Jag misstänker att hon tar droger. Våra föräldrar har försökt träffa henne, men hon skjuter bara upp det. Jag står inte ut med tanken på att hon av alla människor blivit narkoman. Hon har alltid varit strävsam och liksom rejäl, så jag fattar inte hur det kunnat bli så här.

Ska jag fråga henne rakt ut om hon knarkar?

Sandra

Så tycker läsarna:

JA

Det kan vara så att hon vill att du ska fråga, så hon får chansen till hjälp. Du riskerar endast att hon drar sig undan. Din syster riskerar mycket mer.

Harriet

NEJ

Agera som en vän, inte som en privatdetektiv. Att fråga rakt på sak om hon knarkar är ett slag under bältet. Möt henne här och nu. Tayna

JA

Om du får ett ärligt svar är en annan sak. Missbrukare är mästare på att ljuga och manipulera. Om hon reagerar med ilska, se det som ett varningstecken.

Anhörig till missbrukare