”Offentlig otrohet är extra jobbigt”

Realtionsexperten om när otrohetsaffärer blir världsnyheter

RELATIONER

Otrohet kan få vilket äktenskap som helst att darra.

När hela världen kan läsa om de påstådda älskarinnorna blir trycket ännu större.

– Vi vanliga människor kan överleva och förlåta en otrohet. Men när man är så bevakad blir det extra knepigt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Foto: Aftonbladet
Eva Rusz är Aftonbladets relationsexpert.

Hela världen följer turerna kring Elin och Tiger Woods – och de kvinnor som utpekas som hans älskarinnor.

En fråga som i vanliga fall möjligen skulle hanteras vid kökbordet har blivit förstasidesstoff världen över.

– Det blir självklart extra jobbigt när man är en offentlig person, säger Eva Rusz.

”Vanligare än man tror”

Hon menar att otrohet är vanligare än man tror och att många väljer att förlåta för att hålla ihop äktenskapet.

Klassiskt är att frestelsen blir för stor under de slitsamma småbarnsåren.

– Men det beror självklart på omständigheterna. En eller två gånger, i stundens hetta, kan man nog förlåta. Men om det är ett planerat, kalkylerat beteende är det mycket svårare, säger Eva Rusz.

Kvinnorna i många kända par – som Victoria Beckham och Hillary Clinton – har valt att förlåta . Eva Rusz tror att det till viss del är en kulturfråga.

– När kvinnorna blir försörjda av förmögna män, då är det mycket som står på spel. I Sverige har vi mer jämställdhet och jag tror att svenska kvinnor skiter mer i pengar och status.

”Handlar om varumärke”

Att de haft världens ögon på sig tror hon inte spelar så stor roll för deras beslut.

– Men visst handlar det också om deras varumärke. Och i det här fallet är det ett varumärke som naggas i kanten eftersom Tiger har stått för något helylle, för präktighet, säger Eva Rusz.

FAKTA

De blev också bedragna...

Hillary Clinton

En president, en praktikant, en cigarr och en befläckad klänning. Inga detaljer utelämnades när Lewinsky-affären exploderade 1998. När dammet lagt sig stod en sammanbiten first lady, sedemera utrikesminister, troget kvar.

Nancy dell'Olio

Färgstark sambo till Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, som under en tid fick se sig utkonkurrerad av Svennis landsmaninna Ulrika Jonsson, samt av assistenten Faria Alam. Svennis gick tillbaka till Nancy men i augusti 2007 tog förhållandet dell'Olio-Eriksson slutgiltigt slut.

Sienna Miller

Utgjorde ena halvan i möjligen världens vackraste par – den andra halvan var skådespelaren Jude Law. Mindre avundsvärd blev dock hennes sits när det kom ut att Law bedragit henne med barnflickan. Miller blev senare själv ”den andra kvinnan” när skådespelaren Balthazar Getty lämnade fru och fyra barn för henne skull.

Elizabeth Hurley

Ett av 1990-talets gyllene par var Elizabeth Hurley och Hugh Grant. Desto större blev skandalen när världen fick veta att Grant bedragit Hurley – med en prostituerad kvinna, Divine Brown. Hurley tog honom tillbaka men förhållandet sprack fem år senare.

Regina Letterman

2009 års mest oväntade tv-inslag var sannolikt det när David Letterman i sin egen show berättade att han hade varit otrogen mot sin fru, och sen blivit utsatt för utpressningsförsök på grund av detta. De lever fortfarande tillsammans.

... och de blev bedragna men vägrade bita ihop:

Veronica Lario, fru Berlusconi

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är van att komma undan med det mesta – men när det började surra rykten om en affär med en tonårsflicka fick hans hustru nog. Hon lämnade in en skilsmässoansökan, något som faktiskt tycks ha skakat om såväl Berlusconi som det katolska Italien.

Prinsessan Diana

I dag vet världen att när sagobröllopet stod mellan prins Charles och lady Diana Spencer, så fanns hela tiden hans livs kärlek Camilla Bowles i bakgrunden. Den kungliga skilsmässan 1992 var en världsnyhet, och lady Di berättade i en tv-intervju att ”det är trångt med tre personer i ett äktenskap”.