”Jag vill inte vara otrogen igen”

Läs senaste chatten med Eva Rusz

RELATIONER

Eva Rusz säger: Hej nu finns jag på plats!
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi!

Fredrik säger: Hej Eva, jag och min tjej väntar vårt första barn i maj och har redan hunnit hispa upp varann så mycket att relationen knakar. Vi är lyckliga och förväntansfulla men rädda. Hur kan vi säkra relationen, inte glömma bort varann, göra det bästa möjliga för oss och för vårt barn? Vill inte att vi ska krascha!
Eva Rusz säger: Grattis! För det första så kanske ni båda bör gå i en föräldragrupp tillsammans innan barnet föds. Där kan ni lyssna och höra andra par berätta samma sak. Sedan bör ni acceptera att rädsla ingår då man ställs inför något okänt. Ni är garanterat inte ensamma! Men försök att då och då samtala om vad ni kan göra/hur ni kan hjälpa och lösa olika tänkta problem som kan uppstå då barnet är fött? Har ni barnvakt? Kan ni tänka er att knyta mormor/farmor/morfar osv till er så att ni kan få vägledning och avlastning? Eventuellt kan också stöd hos någon samtalsexpert vara ett bra hjälpmedel. Och försök att avhålla er från att måla katastrofer! Tänk tvärtom hur fint och spännande det kommer att bli! Jag blev själv mormor för 9 månader sedan och vet att även mitt barn med man tidvis upplevde rädsla – men när mitt barnbarn väl var född så försvann den och byttes till glädje, förväntan, lycka och stolthet!

Jenna säger: Har ett stort problem! Jag kan inte ha ett förhållande. Så fort det går längre än hångel får jag panik. Dvs jag har inte sex. Inget har hänt i barndomen vad jag kan komma ihåg som fått mig att känna mig illa till mods när det gäller sex. Vad kan detta bero på?
Eva Rusz säger: Detta beteendet har inte med sex att göra utan snarare med hur ditt så kallade anknytningsmönster har varit under barndomen. Man behöver inte ha varit utsatt för något som smärtat för att som vuxen reagera som du gör. Det finns enligt forskare idag tre så kallade typmönster som kan visa sig i kärleksrelationer. Dels den trygga där det mesta fungerar. Sedan den otrygga, där man antingen styrs av rädsla, svartsjuka eller "stänger av" sina känslor då man kommer för nära någon. Detta går det att komma tillrätta med i terapi. Helst KBT, tycker jag du skall pröva.

Mirre säger: Hjälp, min pappa dricker för mycket. Han är ingen alkis eller så, han har ett jobb. Men han dricker varje helg och nu till jullovet kommer det att bli värre. Ingen i familjen pratar om det, det är skitjobbigt. Vad sja jag göra?
Eva Rusz säger: Oj vad jobbigt för er. Kan du berätta för din mamma hur oroad du är? Kan du be henne att tala med er pappa? Alternativt att också, beroende på hur gammal du är, berätta för din pappa hur obegahligt detta känns och vädja till honom att försöka begränsa sitt drickande? Men ta först stöd av din mamma, mormor, farmor eller liknande, vuxna som kan stötta dig.

Johanna säger: Hej Eva! Jag är kär i en filmstjärna! Jag var och såg den filmen New Moon, och nu kan jag inte sluta tänka på Robert Pattinson, som spelar en av huvudrollerna. Jag vet att det är töntigt att känna så för en kändis (jag är 18 år) men jag kan inte få ut honom ur mitt huvud. Vad ska jag göra??
Eva Rusz säger: Det är inget ovanligt, men med största sannolikhet så får ni inte kontakt. Acceptera att du just nu är "kär" och låt det bara var så. Det kommer att klinga av med tiden, men njut medan du kan!

mimmi säger: Hej Eva! Jag tänker fråga min kille om han vill förlova sig på nyår! Sjukt nervöst men jag är så glad och skulle gärna vilja ha lite tips på hur jag ska säga, var vi kan göra det, hur jag kan överraska honom? Kram!
Eva Rusz säger: Jag tror inte man skall överraska varandra utan att först vara säker på att man får ja. Det vill säga: köp inga ringar förrän du vet vad han kommer att svara. Säg att du gärna vill dela ditt liv med honom och att en förlovning skulle vara kronan på verket. Det mest romantiska är att ni tillsammans går och beställer ringar? Alternativt att du till nyår lägger en billigare ring i ett champagneglas och friar eller så?

jonis säger: Tja Eva! Tack för att du är grym ;) Du, jag har en tjej sen ett par månader tillbaks och jag har verkligen aldrig känt såhär, jag är svinkär. MEN jag nästan VET att jag kommer va otrogen, har varit det i alla tidigare förhållanden (är 27 nu) och vågar inte tro att jag kan skärpa mig om lusten faller på. Hon vet inte att jag varit ett sånt svin. Vad ska jag göra?
Eva Rusz säger: Om du verkligen vill förändra ditt beteende så går det! Du får lov att analysera i vilka specifika situationer du förr har låtit känslan styra? Vad kan du lära om dig själv från dem? Är det alkoholen som hjälpt till – ja, då får du öva dig att avstå eller dricka mindre. Öva dig i att omfokusera på tankar kring din tjej och er eventuella framtid, i fall du skulle uppleva samma lust mot andra. Om du inte fixar detta själv – ta då några timmars konsultation hos någon KBT-terapeut. Men det viktigaste är att du är tillräckligt motiverad för att avhålla dig själv!

Jonatan säger: Jag träffar en tjej som jag gillar jättemycket. När vi ses har vi det jättebra och hon är supergo men det kan gå långt mellan gångerna. Jag vill ställa henne mot väggen och fråga om hon vill vara ihop med mig på riktig men är samtidigt rädd att förlora henne helt då. Vad tycker du att jag ska göra?
Eva Rusz säger: Att fråga en sån fråga är inte att ställa mot väggen! Du har all rätt att höra hur hon tänker och du har rätt att säga vad du skulle önska! Ställ den frågan, men berätta först om dina känslor för henne!

gorlfea säger: Jag och min partner är i en ond spiral av låg sexlust-dåligt självförtroende-oro, hur kommer vi ur det? Vi är så trötta på att sexet ska fungera dåligt när allt annat fungerar så bra.
Eva Rusz säger: Strunta i att ha sex ett tag! Försök hitta på roliga saker att göra tillsammans, ha skoj och slappna av. Sexlusten kan inte komma igång på befallning utan lägg ner alla tankar kring det i några veckor till någon månads tid, och se vad som kan hända mellan er. Satsa på varandra, kramas och gosa – men inget sex. Då brukar ofta sexlusten kunna komma igång igen. Se till att försöka vara lite romantiska, ta en middag på stan. Gå hand i hand och sov "sked" ett tag så ska ni se att det kan ordna sig! Ta det bara LUGNT!

siri säger: Hej, jag undrar hur man ska tänka för att bli framgångsrik på jobbet. Jag är duktig men blyg och osäker så jag kommer liksom ingen vart, törs aldrig ta för mig eller ställa krav. Ändå vill jag ju visa vad jag går för. Hur ska jag tänka?
Eva Rusz säger: Det kräver förstås en del träning av både dina tankar och ditt beteende om du skall bli mer "offensiv" på jobbet. Läs gärna min pocket bok "Bli en vinnare" – där finns massor med övningar och exempel som du kan träna på!

malin säger: Jag gjorde slut med min kille sen tre år tillbaks för ett år sen. Och nu vågar jag fortfarande inte berätta att jag träffat en ny. Varför? Vill kunna släppa helt men törs inte!
Eva Rusz säger: Du vill väl inte såra honom, men när så lång tid har gått bör du ändå säga som det är, annars sårar du honom ännu mer! Du får lov att stå ut med att han kanske blir ledsen.

aj säger: hej eva, jag är en tjej på 16 år som träffat en kille på nätet. han bor i en annan stad och vill att jag ska komma till honom över nyår. jag vill gärna träffa honom för det känns som om jag är kär men han har ljugit om några saker (ålder och så) och jag vet inte om jag kan lita på honom nu. ska jag åka? kram a.j.
Eva Rusz säger: NEJ! Åk inte! Den kille som ljuger innan man setts, och vill att du som inte ens är myndig skall åka till honom, NEJ! Varning för en märklig person! Umgås med dina jämnåriga och åk INTE dit!

Anonym säger: Hej! För ett tag sen träffade jag en man som visade jättemycket att han vill ha mej.....men när jag nu säger att jag vill träffas så svarar han bara: ja klart vi ska träffas för du är jättego.... vilket svar! Sitter o gör mej förtvivlad av längtan men kan inte tolka hans svar. Vad gör jag???
Eva Rusz säger: Vänta ett tag till. Och fråga sen samma sak igen. Man kan ha olika "startsträckor" i relationer, men vänta inte i flera månader!

ystra säger: Eva! Jag är så kär så mitt hjärta nästan brister och LIVRÄDD att mista honom eller bli sårad. Vågar knappt vara kvar i relationen för jag är så säker på att det ska gå åt helvete. Svartsjukan kommer krypande och jag vill inte det! HUR ska jag tänka??
Eva Rusz säger: Du får dagligen öva dig i att göra listor på allt som är bevis på att det fungerar mellan er. Läs dessa dagligen då dina svartsjuketankar drar igång. Fokusera på NUET. Lär dig någon form av avslappningsteknik, och varva ner och tänk på annat när du tenderar att bli svartsjuk. Öva öva öva, så skall du se att du kan förändra ditt sätt att fungera på!

MARCO säger: Min tjej var otrogen mot mig under vår första månad ihop, det var två år sen men det kom fram förra veckan. Helt knäckt. Kan inte lita på henne. Har hela den här tiden vart en lögn, hur ska jag kunna lita på nåt hon säger?
Eva Rusz säger: Om hon inte har vart otrogen efter det så KAN ju eventuellt hennes beteende ha att göra med att hon DÅ inte såg er som det par ni är NU? Hon kanske var osäker på er två, eller hade någon annan hon hade före dig, men inte vågade säga det till dig? Fråga henne helt enkelt hur det kom sig. Om du får en rimlig förklaring och sedan vet att hon går att lita på, ja då tycker jag du skall fortsätta denna relation.

JT säger: Hej Eva.. du är bästa.. Jag träffar en tjej just nu och hon verkar vara jättekär redan efter bara 3 veckor, jag vill inte skynda på detta för jag tycker att hon kanske vill att jag skall visa mer och ibland håller jag med och spelar med hennes känslor... vill inte att det ska va så.. vad gör jag??
Eva Rusz säger: Hej, nej du skall inte spela med. Utan hellre säga till henne att du vill ha en lite långsammare takt. Försök hålla i taktpinnen själv och i fall hon då blir sårad – ja det är på ett sätt hennes problem, att hantera det. Jag anser nog också att man vinner mer på att ta det lugnt i början av en relation, eftersom man behöver lära känna varandra, utforska varandra. Kärleken är ju "blind" och då kan man ju missa en del.

Molly säger: Hejsan Eva och alla andra! Det är så att jag är sambo med min kille och vi har varit tillsammans i 3 år snart. Men vi har börjat bråka mycket nu sista året. Jag tror inte jag är kär länge, hur ska jag göra? Jag vill inte det ska ta slut??
Eva Rusz säger: Starka negativa känslor kan blockera de goda känslorna. Läs gärna min nya bok "Relationskoden" – där kan ni få tips på vilka koder som man behöver lära sig att aktivera igen i en parrelation för att få den att överleva!

Moderator säger: Nu är tiden snart slut för idag, här kommer dagens sista fråga...
Acke säger: Vad gör man när känslorna svalnat fast man ändå vill hålla ihop? Min tjej tänder inte på mig längre men vi vill hitta tillbaks..
Eva Rusz säger: Gör andra saker ihop. Ha skoj tillsammans. Tänk inte i en massa "måste/borde-termer". Slappna av tillsammans och var gulliga, kramiga mot varandra, ge varandra massage, ge varandra lite mer frihet så ni kan längta mer efter varandra och så vidare. Det GÅR att hämta upp en relation som svalnat, läs gärna min nya bok.

Moderator säger: Det var sista frågan för idag! Tack till dig Eva och tack till alla er som ställt frågor – många bra frågor idag, hoppas ni som inte hann få svar kommer tillbaka till nästa chatt!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat idag! Vi hörs om två veckor igen! Många kramar Eva.