Säkerhetsrisker på dejtingsajter

1 av 2 | Foto: Johanna Wulff
Säkerhetsexperten Ronald Binnerstedt.
RELATIONER

Är du medlem på en dejtingsajt?

Då kan du få din identitet kapad, och dina samtal avlyssnade.

– Det finns flera allvarliga säkerhetsluckor, säger Ronald Binnerstedt.

Antivirusföretaget Kaspersky Lab skapade tio kvinnliga och tio manliga profiler på de sex största svenska dejtingsajterna, för att kontrollera deras säkerhet. Och resultatet av undersökningen är alarmerande. Alla sidor hade någon säkerhetsmiss, vissa av dem flera.

Kapade identiteter

Fyra av sidorna krypterar inte lösenorden utan lagrar dem i klartext.

– Det gör att det blir mycket enklare att komma över personernas lösenord. Och eftersom många använder samma lösenord på olika sajter kan de få sina identiteter kapade, säger Ronald Binnerstedt, teknikchef Kaspersky Lab.

Varannan sida får kritik för att man inte använder en säker https-anslutning. Det gör att användarna kan bli avlyssnade.

Mötesplatsen och Spraydate bäst

För att säkra identiteten hos nya medlemmar skickas ett verifieringsmeddelande med e-post från fyra av sajterna. Men två av sajterna struntar i det.

Bäst betyg får Mötesplatsen och Spraydate.

– Vi jobbar hårt med säkerheten och har dygnet runt-övervakning för att minska scams, säger Mikael Josander, vd för Mötesplatsen.

Scam är när en person gör en falsk profil och bygger upp en relation med en annan person för att sedan lura den på pengar eller varor. Flest scam-erbjudanden fick testpatrullen från Be2.se.

Svenska sajter bäst

– De stora internationella sidorna hade sämst säkerhet, medan de lokala svenska var betydligt bättre, säger Ronald Binnerstedt.

Men även den svenska sidan E-kontakt får kritik på flera punkter.

– E-kontakts tekniker arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågor och har bred kompetens och erfarenhet om IT-säkerhet på alla nivåer, säger Jenny Ohlin, vice vd för E-kontakt.

FAKTA

Tips för säker nätdejting

• Var extra försiktig om du är man och över 30 år.

• Fyll inte i inkomstuppgifter.

• Var extra observant på meddelanden skrivna på engelska eller på svårförstålig svenska.

• Behåll kommunikationen med den andra parten på dejtingsajten. De cyberkriminella ligorna vill gärna få över kommunikationen till vanlig mail. Det är säkrare att kommunicera i dejtingsajtens gränssnitt.

• Var mycket försiktig med att ge ut information om dig själv. Lämna aldrig ut information om kreditkort eller bankuppgifter.

• Var restriktiv med att klicka på länkar som skickas till e-posten via dejtingsajten. Dessa kan leda till sajter med skadlig kod.

• Och självklart, se till att du har ett nytt antivirus-program som är uppdaterat, samt att operativsystemet är uppdaterat.

Källa: Kaspersky Lab

ARTIKELN HANDLAR OM