Så klarar du julens värsta kriser

Stress, krav och prestationsångest? Här är råden som räddar julen

RELATIONER

”Nu är det jul igen å nu är det jul igen...” och med julen kommer prestationsångesten.

Familjekriserna.

Och svärmor.

Du tvingas förvandla dig till en superhjälte för att hantera alla julmonster på vägen mot julefrid.

– Många upplever känslor av press och stress runt jul. Inom den kristna tron är julen den största högtiden, och genom den kommersiella handeln har den trissats upp till att allt ska vara perfekt, säger Eva Rusz, legitimerad psykoterapeut och Aftonbladets relationsexpert.

Det finns lösningar på alla kriser.

Kavla upp ärmarna. Ta ett djupt andetag. Här är några av de vanligaste julmonstren – och hur du hanterar dem – steg för steg.

Fixa de 8 hindren fram till jul

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz ger sina bästa råd.

Eva Rusz.

1. Förväntningstrollen

De små tiggartrollen består nästan enbart av bedjande ögon. ”Mamma-mamma-mamma-jag vill ha!” sjunger de. Och så kommer önskelistan lång som gasledningen från Ryssland och tjock som telefonkatalogen. Prylar, prylar, prylar, hetsas det.

Evas tips: Hur mycket varje familj har råd att handla är högst individuellt. Ta först ett snack med din partner – eller exet, om ni är skilda – om vad som är rimligt, så att ni är eniga i frågan. Sedan berättar ni för era barn vad som gäller.

2. Prestationsångest-häxan

De glossiga magasinen tipsar om hembakat, exotiska julbord och egen-sytt pynt. Grannarnas julgardiner och amaryllis har aldrig prunkat så. Prestationsångest-häxan kraxar in genom dörren och får dig att känna dig totalt misslyckad.

Evas tips: Byt känslan mot förnuftet. Vi har olika biologiska system i kroppen, det ena handlar om känslor, det andra om förnuft. Fråga dig själv ”Hallå, varför dras jag med?”. Tänk rationellt: ”Varför måste jag vara perfekt?”.

3. Slömonstren

De här varelserna, även kallat ”tonåringar”, ligger som blöta påsar i soffan framför tv:n eller ihopsjunkna framför datorn. Dina förmaningar landar ohörda. Golv ska skuras, ytor dammtorkas, och Slömonstrens rum, som mest liknar knarkarkvartar, måste röjas.

Evas tips: Ett enkelt sätt är att ha familjemöte och dela ut sysslor. Ställ krav. Många tonåringar inser inte hur mycket deras föräldrar arbetar i hemmet, berätta vad som behöver göras, utan att skuldbelägga.

4. Könsrollsmumien

Den floffar in i vardagen och gör sig extra påmind vid julen. Mamma ska slava vid spisen, servera glögg, duka av och på och hålla alla nöjda. Pappa ska vara tomte. Då skrockar Könsrollsmumien ett ondskefullt ”Moa ha ha”.

Evas tips: Du har ett ansvar. Berätta hur din situation ser ut, hur mycket du gör och hur lite din partner gör. Säg ”i år vill jag att du hjälper mig med det här”. Din partner är inte tankeläsare. Kanske känner sig din partner osäker på vissa sysslor? Visa hur man gör, på ett mjukt sätt.

5. Ex-familjefällan

Din partners barn från förra äktenskapet. Dina egna kottar med ex-sambon. Ex-familjefällan tornar upp sig likt en råttfälla. Det stretas och dras i barnen. ”Du hade dem till Kalle Anka förra året!”. Allt börjar likna ”Tomten är far till alla barnen”.

Evas tips: Många skilsmässobarn får av skuldkänslor när de vill göra båda föräldrarna glada. Fråga barnen hur de vill ha det, släpp vuxenegoismen. Säg ”Var hos pappa i år, så firar vi mysig lill-julafton här”.

6. Svärmorsfén

Hon menar säkert väl, när hon svävar in i köket med trollspöet. Men Svärmorsfén gör dig vansinnig med synpunkter på hur ”riktiga köttbullar” rullas, bristen på julgardiner och alla ”så här gör vi i vår familj”.

Evas tips: Undvik bråk under julen. Ibland behöver svärmor snarare bli sedd och bekräftad än just åtlydd. Tacka för alla goda råd, se dem som omtanke, men du behöver inte följa dem. För att göra henne glad kan du följa något av dem, något stort som syns.

7. Rättvise-mupparna

De här små ludna varelserna är utrustade med stora, anklagande ögon. Antalet julklappar kontrollräknas. ”Varför fick Kalle TVÅ actiongubbar när jag bara fick EN Bratz-docka?”. Anklagelsen om att ha favoriserat ett av barnen hänger likt en snara i luften.

Evas tips: Förklara att det inte finns någon absolut rättvisa. Ena gången får den ena lite mer, nästa gång är det omvänt. Och sätt gränser för den här typen av beteende, det blir ohållbart i längden.

8.Tomhets-känslostormen

Paketen är öppnade, julmiddagen avnjuten. Då sveper Tomhets-känslostormen in genom dörren och får dig att sucka ödsligt. Vad finns det egentligen för mening med allt slit? Var tog julkänslorna vägen?

Evas tips: Du är inte ensam om att ha känslor av tomhet när kaoset är över. Fokusera på det som gjort dig mest glad under dagen. Gör upp planer för juldagen, som förstärker julkänslorna, hälsa på släkten eller ta en lång promenad.