”Min kille köper trista julklappar”

Annika är besviken – här får hon råd av Eva Rusz och läsarna

Foto: colourbox
BESVIKEN Annika blir alltid besviken över julklappen hon får av sin kille. Men hon har aldrig visat vad hon känner. (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Kanske kommer pojkvännen från en familj där man inte köper dyrbara julklappar, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hennes råd till Annika är:

– Sluta spela martyr. Säg vad du önskar dig.

Vad är en fin julklapp?

Naturligtvis är det individuellt vad man blir glad över att få. För en del är det heller inte så viktigt att få något.

Eva Rusz undrar om det inte kan vara så att Annika snarare vill att hennes pojkvän uppmärksammar henne än att han överöser henne­ med saker.

– Ofta handlar sådana här konflikter om oförmågan att möta varandras känslor och behov, inte om värdet på en gåva, säger hon.

Eva Rusz tror att pojkvännen inte ens känner till vilka behov Annika har.

– Kanske har han ingen aning om vad som gör henne glad. Och kanske tycker han faktiskt att de gåvor han ger henne är fina.

– Sällan handlar det om onda avsikter. Snarare är det så att han saknar insikt.

Klappar för miljarder

Enligt Svensk Handels undersökning för julen 2009 ligger de flesta julklappsinköp på mellan 100 och 499 kronor.

I år förväntas julhandeln öka med 3 procent och omsätta drygt 61 miljarder kronor.

Det skulle innebära att varje svensk spenderar nästan 6?600 kronor i detaljhandeln under december månad. Det är nästan 1?400 kronor mer än under genomsnittsmånaden för övriga året.

Ingen tankeläsare

Eva Rusz anser att ett förhållande bör bygga på öppenhet och förtrolighet. Annika och hennes pojkvän måste prata om julklappsfrågan.

– Han kan inte lära sig ett nytt beteende om hon inte berättar hur han ska göra. Hon måste förklara att det är viktigt för henne att bli sedd, säger Eva Rusz.

Hon råder Annika att tala om hur hon vill ha det.

– Ta honom i handen och visa honom vad du önskar dig – både materiellt och känslomässigt. Din pojkvän är ingen tankeläsare.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag visa min besvikelse?

Hej Eva!

Min kille och jag har varit tillsammans i fyra år. Ingen av oss är superrik, men det går heller ingen nöd på oss. Nu ska vi fira vår tredje julafton ihop och jag känner mig ledsen redan i förväg. I fjol gav han mig ett örngott och en souvenir från Mallorca. Året innan fick jag en verktygssats. Första julen ihop överraskade han mig med en ficklampa.

Alltså, jag vill inte verka otacksam. Han är världens finaste kille, men varför struntar han i att ge mig något fint som jag blir glad över? Samma sak när jag fyller år. Sist fick jag ett påskägg med godis, eftersom jag fyller år i april.

Jag avslöjar inte hur ledsen jag blir, för jag vill inte förstöra stämningen.

Tror du att han ändrar sig om jag visar min besvikelse när jag öppnar hans julklapp i år?

Annika

Ska Annika visa sin besvikelse? Så tycker läsarna:

NEJ Sånt måste man väl kunna prata om? Säg det långt före julafton så klart!

Calle

JA Var ärlig och säg att han inte verkar ha koll på vad du gillar. I år köper jag och min man våra egna julklappar, då får man ju precis det man vill ha.

Mia

NEJ Du ska inte visa din besvikelse på julafton, det är ju en klar stämningsdödare. Du måste berätta innan hur du känner, i tid så att han hinner köpa nåt.

Stefan