”Han tog sms-lån i smyg”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsdilemma

Foto: Jupiter Images
LÅNADE TILL FESTEN Sally och hennes sambo bjuder alltid sina vänner på ett överdådigt nyårsparty. Men i år har de inte råd. Då tog sambon ett sms-lån... (Bilden är arrangerad.)
RELATIONER

Självklart borde mannen ha pratat med Sally innan han tog lånet.

Men i en familj håller man ihop och är lojal.

Att prata med vänner om det som skett är ingen bra idé, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Gjort är gjort. Nu får Sally och hennes man tillsammans göra det bästa av det som hänt, anser Eva Rusz.

– Mannen tog sms-lånet för deras skull, så att de kunde bjuda vännerna på fest även i år. Visst borde han ha pratat med sin fru först, men han ville förmodligen hålla ställningarna trots lågkonjunkturen.

– Kanske har han också tilltro till att affärerna ska gå bättre nästa år, så att han snabbt kan betala tillbaka de lånade pengarna.

Sallys man är långt ifrån ensam om att ta sms-lån. Snabba pengar kan lösa akuta ekonomiska problem, men sms-lånen kan också vara en fälla, visar en aktuell undersökning gjord av paraplyorganisationen Sveriges konsumenter.

Dyra lån

Mellan mars och oktober 2009 granskades de företag som lånar ut pengar via sms, och ett antal överskuldsatta personer intervjuades. Genomgången visar att sms-låneföretagens förföriska marknadsföring till utsatta personer plus skyhöga ränta orsakar lidande för den enskilde. Dessutom kostar överskuldsättningen samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor per år.

Nu kräver organisationen omfattande åtgärder av regeringen.

Mindre lyx

Eva Rusz tror att Sally känner sig arg över att hennes man inte integrerat henne i planen. Det bästa är att prata med honom och berätta vad hon känner.

– Att låta konflikten bli känd av vänner och bekanta är ingen bra idé. Däremot kan värdparet hålla nere kostnaderna genom att ha en mindre lyxig fest i år. Väljer de billigare alternativ kan de kanske betala tillbaka en del av lånet omedelbart, säger Eva Rusz.

– Det finns många saker man kan pruta på. Man måste till exempel inte servera äkta champagne, det går lika bra med mousserande vin.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska vi festa fär lånade pengar?

Varje nyårsafton är det tradition att jag och min sambo bjuder på en fantastisk fest. Bland vännerna är vi kända för våra partaj. Problemet är att vårt företag har gått riktigt dåligt sedan förra hösten. Vi har inte råd med en lika lyxig fest i år. Eller om jag ska vara ärlig: vi har inte råd med någon fest alls. Men för några veckor sedan sa min sambo att han lagt undan pengar till årets nyårsfest. Han ville överraska mig, och jag trodde honom. Men så upptäckte jag att han tagit ett sms-lån bakom ryggen på mig. Jag skällde ut honom, men han sa att nu när inbjudningarna är ute går det inte att backa.

Jag har god lust att kontakta alla och säga att festen är inställd, för det här drabbar oss båda ekonomiskt. Eller ska jag acceptera att skadan redan är skedd, ha en fest för lånade pengar och hålla god min?

Sally

Så tycker läsarna

NEJ

Ställ in festen. Det kommer fler tillfällen och det är kanske någon annans tur att bjuda på nyårsfest.

Ingrid

JA

Men spendera inte alla de lånade pengarna, handla på stormarknad, ingen märker skillnad ändå. Din karl har nog ändå lärt sig läxan nu.

Sanna

NEJ

Hur skulle du kunna njuta av den festen, när du vet att det kommer surt efter?

Ewa